Zupa szpinakowa – z jajkiem, ziemniakami. Poznaj przepisy na zupę szpinakową krem i zupę szpinakową z jajkiem

garnek na kuchence z gotujaca sie zupa szpinakowa
Rafael Elias / Getty Images
Zupa szpinakowa to dla Ciebie nowość? Jeśli dbasz o linię, koniecznie wprowadź to danie do swojej diety.

Zupa szpinakowa, jak większość zielonych dań, jest bardzo zdrowa. Szpinak jest niskokaloryczny, a ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm. Ekstrakt ze szpinaku zawiera tylakoidy – substancje, dzięki którym uczucie sytości po posiłku może trwać nawet do 2 godzin.

W sezonie najlepiej przygotować zupę szpinakową ze świeżego szpinaku , zimą jednak spokojnie możesz przygotować zupę szpinakową z mrożonego szpinaku. W chłodne dni nawet zupa szpinakowa z mrożonki będzie wspaniałą namiastką wiosny.

Przedstawiamy to danie w dwóch zupełnie innych odsłonach. Pierwsza z nich to zupa szpinakowa z jajkiem w tradycyjnym stylu, druga to zupa szpinakowa krem w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu. Sprawdź nasze przepisy na zupę szpinakową i zaserwuj swoim domownikom talerz zdrowej zielonej przyjemności.

Zupa szpinakowa z jajkiem

To przepis na zupę szpinakową w tradycyjnej formie. Wykorzystaj świeżą włoszczyznę, dobrej jakości śmietanę i jeśli to możliwe – świeży szpinak. Przygotuj pyszną i zdrową zupę szpinakową z ziemniakami i jajkiem.

Składniki:

-1 paczka mrożonego lub świeżego szpinaku

- skrzydełka kurczaka

-1 por

-2 marchewki

-1 pietruszka

- ćwiartka selera

-5 ziemniaków

-2 ugotowane jajka

-4 łyżki śmietany

-2 ząbki czosnku

-1 cebula

-2 łyżki masła

-gałka muszkatołowa

-sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy szpinakowej należy zacząć od sporządzenia bulionu. W tym celu trzeba zagotować w garnku wodę, posolić ją i wrzucić do niej oczyszczone skrzydełka kurczaka. Kiedy bulion będzie już gotowy, należy wyjąć z niego skrzydełka, oddzielić z nich mięso i wrzucić je z powrotem do wywaru, a kostki wyrzucić.

Cebulę i czosnek należy drobno pokroić i podsmażyć z masłem na patelni, a następnie wrzucić do garnka. W następnej kolejności dodać do zupy obrane i pokrojone w kostki ziemniaki oraz starte na grubej tarce: por, marchewkę, pietruszkę i seler. Tak przyszykowaną miksturę należy gotować przez kolejne 15 minut, po czym dodać do niej pokrojony świeży szpinak lub mrożonkę.

Na zakończenie należy dodać do zupy zahartowaną śmietanę, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupa szpinakowa z ziemniakami jest już gotowa. Warto dodać jeszcze kluczowy składnik: pokrojone jajka. Zupa szpinakowa z jajkiem wykonana zgodnie z tym przepisem smakuje wybornie.

Dobra rada: jeśli chcesz przygotować zupę szpinakową z makaronem, wystarczy pominąć dodanie ziemniaków. W wersji z makaronem zamiast jajka można w ramach dekoracji ułożyć na wierzch kilka liści świeżego szpinaku.

Zupa szpinakowa krem z cukinią i grzankami

Zupa krem ze szpinaku i cukinii urzeka wyrazistym zielonym kolorem i wyrafinowanym smakiem. Przygotowanie tej potrawy jest wyjątkowo proste, a ,,efekt WOW’’ na twarzach Twoich gości gwarantowany.

Zupę szpinakową krem warto przygotować w sezonie, wykorzystując świeży szpinak i cukinię zdobyte na pobliskim targu. Przed przystąpieniem do gotowania zupy szpinakowej należy przygotować bulion warzywny lub mięsny. Zupa szpinakowa krem będzie smakowała najlepiej z serem kozim i gorącymi grzankami.

Składniki:

-opakowanie świeżego szpinaku

-1 cukinia

-1 cebula

-3 łyżki oliwy

-chili

-2 ząbki czosnku

-1 litr bulionu

-szczypta gałki muszkatołowej

-chleb na grzanki

-70 g sera koziego

-kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Aby przygotować zupę krem ze szpinaku i cukinii, należy podsmażyć w garnku pokrojony czosnek razem z cebulą. Następnie dodać pokrojoną w plastry cukinię i doprawić chili oraz gałką muszkatołową. Smażyć przez kilka minut, po czym zalać całość bulionem. Tak przygotowaną miksturę zagotować, a następnie dodać szpinak i zblendować na gładką masę. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie warto umieścić grzanki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z ułożonymi na nich cienkimi plasterkami sera koziego i zapiekać przez kilka minut. Zupę najlepiej podawać w salaterkach z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i kilkoma orzechami włoskimi na wierzchu.

Dobra rada: Szukasz patentu, by zaserwować zupę szpinakową dla dzieci ? Podaj ją jako ,,zieloną zupę kosmiczną’’ – na wierzchu zielonego kremu ułóż dwa plasterki jajka (przypominające oczy) i zrób uśmiech i czułka z papryki. Marsjańska zupa na pewno sprawdzi się u Twojego małego kosmity.

Zobacz film: Omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości