Zupa Pho
Składniki:
1 kg kości wołowych ze szpikiem
0,5 kg łata tłusta
0,5 kg udźca wołowego
0,4 kg suchego makaronu Pho
1 cebula
imbir wielkości kciuka
1 laska cynamonu
1 kardamon
2 gwiazdki anyżu
pęczek dymki
pęczek kolendry
sos rybny
sól
cytryna
chilli
czosnek w occie
Przygotowanie:
Kości umyć i przegotować w wodzie ok 15 minut, by szumowiny zeszły. Wylewamy całość, myjemy kości jeszcze raz. Gotujemy bulion i wrzucamy łatę i tak gotujemy na wolnym ogniu, najlepiej 2-3 godziny. Udziec kroimy na cienkie plasterki. Kardamon, anyż, cynamon, imbir i cebulę prażymy na patelni około 2 min. Zostawiamy trochę imbiru i siekamy w drobniutkie niteczki, marynujemy z wołowina wcześniej pokrojoną. Wrzucamy prażone przyprawy do bulionu. Gotujemy, aż lata się rozpuści (czyli około 3 godziny). Przyprawiamy bulion solą, sosem rybnym i glutaminian.
Do wrzącej wody wrzucamy makaron Pho mieszamy, aż ugotuje się. Trwa to około 1 minuty, następnie wrzucamy do miski. Układamy plasterki wołowiny (rozkładamy), by zasłoniło całkowicie makaronu. Tworzy się teraz warstwę cienkiego surowego mięsa wołowego przeplatanego niteczkami imbiru. Dosypujemy posiekane dymki i kolendrę - ilość wedle uznania. Zalewamy bulionem i wtedy mięso się ścina i będzie gotowe do zjedzenia, a ponieważ nie zdążyło jeszcze oddać słodyczy do buliony, dlatego każdy kęs mięsa będzie słodkawy. Jedząc, możemy dodać cytrynę, chilli lub czosnek w occie.
Składniki:
1/4 kury
4 jajka przepiórcze
2 jajka kurze
200 g mięsa kraba
20 szt grzybów shitake
sól
sos rybny
szalotka prażona
pieprz
mąka z tapioki lub mąka ziemniaczana
kolendra wietnamska
imbir wielkości kciuka
cebula
czosnek
Przygotowanie:
Oczyszczamy kurczaka i wrzucamy do wody, żeby zrobić bulion. Spalamy cebulę i imbir w całości, potem czyścimy ze spalonych warstw i wrzucamy do bulionu. Jajka przepiórcze gotujemy. Szalotkę smażymy do chrupkości. Grzyby shitake suszone moczymy we wrzątku przez 20 minut, potem kroimy na małe plasterki. Sok, który pozostał, dolewamy do bulionu. Siekamy czosnek i smażymy. Wrzucamy mięso kraba, smażymy na średnim ogniu i doprawiamy o sos rybny, potem na koniec dorzucamy pokrojone grzyby. Po ugotowaniu bulionu doprawiam o sól i sos rybny i zagęszczam ja mąka z tapioki. Ubite jajko powoli wlewamy do bulionu i jednocześnie mieszając. Im cieńszy strumień jajka tym ładniejsze są płaty jajka w bulionie.
Składniki:
2 kalarepy
2 marchewki
2 cebule
2 pęczki dymki
4 jajka
200 g kiełków
100 g makaronu sojowego
200 g wieprzowiny mielonej
sos rybny
cukier
cytryna
czosnek
chilli
pieprz
papier ryżowy
woda
Przygotowanie:
Makaron sojowy moczymy w wodzie aż zmięknie. Kalarepy i marchewki kroimy w nitki. Cebulę kroimy w małe kostki, a dymkę w małe paski. Miksujemy ręcznie wszystkie warzywa z kiełkami z makaronem z cebula i dymka i jajkami. Doprawiamy o sól, pieprz, sos rybny. Wersja z mięsem - po prostu dorzucamy mięso. Zawijamy sajgonki i smażymy. Sos do sajgonek : woda + cukier + sól + cytryna + sos rybny mieszamy i na końcu dodajemy czosnek posiekany i kilka plastrów marchewki i kalarepa do dekoracji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN