Przepisy kulinarne

Zioła w słodyczach Lary Gessler

W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.

 

 

 

 

Biała czekolada z migdałami i lawendą

Składniki:
500 g białej czekolady
150 g całych migdałów
3 łyżki suszonej lawendy

Ricotta z syropem laurowym i figami na cydrze

Składniki:
12 świeżych fig
100 g migdałów
110 g cukru
4 łyżki miodu
Sok z 1 cytryny
250 ml wytrawnego cydru
500 ml wody
4 liście laurowe
3 skórki cytryny
400 g Ricotty
200 g jogurtu greckiego

Maślane ciasteczka z czarnuszką:

Składniki:
450 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki czarnuszki
½ łyżeczki soli
400 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 jajko

Makowe affogato z wodą różaną

Składniki:
250 g drobnej czekolady
100 ml śmietanki 36%
½ łyżki skórki pomarańczy
30 ml wody różanej
6 porcji gorącego espresso
6 białek
Szczypta soli
40 g cukru
2 żółtka
½ łyżki maku

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0