Biała czekolada z migdałami i lawendą
Składniki:
500 g białej czekolady
150 g całych migdałów
3 łyżki suszonej lawendy
Ricotta z syropem laurowym i figami na cydrze
Składniki:
12 świeżych fig
100 g migdałów
110 g cukru
4 łyżki miodu
Sok z 1 cytryny
250 ml wytrawnego cydru
500 ml wody
4 liście laurowe
3 skórki cytryny
400 g Ricotty
200 g jogurtu greckiego
Maślane ciasteczka z czarnuszką:
Składniki:
450 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki czarnuszki
½ łyżeczki soli
400 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 jajko
Makowe affogato z wodą różaną
Składniki:
250 g drobnej czekolady
100 ml śmietanki 36%
½ łyżki skórki pomarańczy
30 ml wody różanej
6 porcji gorącego espresso
6 białek
Szczypta soli
40 g cukru
2 żółtka
½ łyżki maku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN