Zdjęcia tak piękne, że aż chce się je zjeść. Zobacz, jak wygląda zawód stylisty jedzenia

 „Je się oczami. Jak stylizować jedzenie?”, reporterka: Alicja Myśliwiec
Odpowiednia prezentacja może sprawić, że nawet najbardziej pospolite danie będzie wyglądało na ekskluzywny przysmak. O estetyczny wygląd potraw dbają styliści jedzenia i to oni sprawiają, że na widok pięknie przygotowanych potraw cieknie nam ślinka. Sprawdź, jakie są tajniki tego zawodu.

Stylista jedzenia

Zadaniem stylisty jedzenia jest zaprezentowanie potrwa w jak najbardziej apetyczny sposób.

To też jest łączenie kolorów, struktur, faktur, różnych naczyń, dodatków

– zauważył Kamil Roszczyk, fotograf i stylista jedzenia.

Mam wrażenie, że to się albo czuje, albo nie. Po prostu

– dodała Anna Mastalerz, fotografka i stylistka jedzenia.

Szczególnie wdzięcznym obiektem są naturalne produkty takie, jak warzywa czy owoce.

Nie wyobrażam sobie niczego piękniejszego, niż to, co stworzyła natura, czyli ten cały wachlarz warzyw i owoców, które mają różne kolory, kształty. Warzywa są absolutnie piękne

– przyznała Małgorzata Białobrzycka, stylistka jedzenia.

„Fotogeniczne” są również wszelkiego rodzaju desery:

Desery właściwie same się fotografują. One wyglądają zazwyczaj bardzo ładnie, estetycznie. Są apetyczne. Od razu chciałoby się sięgnąć i je zjeść

– stwierdziła Mastalerz.

Praca na planie wiąże się jednak z pewnymi przeszkodami. Wraz z upływem czasu, niektóre potrawy mogą zmieniać swoją konsystencję i kolor. Jest to utrudnienie, które każdy stylista musi wziąć pod uwagę.

Niewdzięcznym bohaterem do fotografowania bywa taka ciężka kuchnia, np. pierogi albo pasztety wszelkiego rodzaju

– powiedziała Małgorzata Białobrzycka.

Często tak jest, że coś, co wydaje się na żywo niezbyt ładne, potem na zdjęciu wychodzi dobrze

– podkreśliła Anna Grudzińska-Sarna, dietetyczka i fotografka .

Jak zrobić ładne zdjęcie potrawom?

  1. Wybierz tło – w zależności od koncepcji, tłem naszej kompozycji może być np. stół kuchenny, blat, drewniane deski lub tkanina taka, jak obrus czy ściereczka;
  2. Zdecyduj na czym chcesz podać swoją potrawę – dania z pewnością będą dobrze prezentować się na spatynowanej tacy, talerzu w wersji retro czy w ceramicznym naczyniu;
  3. Posmaruj jedzenie oliwą albo olejem – dzięki temu potrawy będą wyglądać apetyczniej;
  4. Zadbaj o odpowiednie oświetlenie – zwróć uwagę na to, kiedy światło słoneczne wygląda najkorzystniej. Możesz również wykorzystać lampę. Pamiętaj, żeby zdecydować się na jeden rodzaj oświetlenia i nie łącz ze sobą różnych źródeł światła;
  5. Znajdź najlepszy kąt dla swojego dania – przy komponowaniu kadrów można czerpać inspirację z malarstwa.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Dowiedz się, jak zrobić ciekawe zdjęcia podwodne

Fotografia artystyczna – pomysły na artystyczne zdjęcia

Poznaj tajniki fotografii portretowej w domu i w plenerze

Autor: Agata Polak

podziel się:

Pozostałe wiadomości