Masło kurkowe
Składniki:
200 g miękkiego masła
1 rozgnieciony ząbek czosnku
duża garść kurek
szczypta soli
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzej na patelni kawałek masła. Dodaj czosnek oraz kurki i smaż przez ok. 5 min. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj szczyptę soli do smaku. Zawartość patelni przełóż do blendera i dodaj resztę masła. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do miseczki i przed podaniem schładzaj przez co najmniej 30 min.
Puszysty omlet z duszonymi owocami
Składniki:
150 g mieszanych owoców (1 jabłko, 1 gruszka, 4 śliwki)
50 g drobnego cukru
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
śmietana 36 proc.
świeży tymianek
miód do podania
Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obierz i pokrój w kostkę, śliwki podziel na połówki i wyjmij pestki. Tak przygotowane owoce uduś: włóż je do garnka, dodaj cukier, łyżkę wody i większą część tymianku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min., aż puszczą sok. W misce ubij białka na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawaj po jednym żółtku, a na końcu mąkę.
Rozpuść połowę masła na małej patelni. Kiedy będzie gorące, wylej połowę ciasta (możesz smażyć jednocześnie na dwóch patelniach). Smaż na średnim ogniu przez ok. 2–3 min. z obu stron. Niektórzy dopiekają drugą stronę w piekarniku, ale jeśli omlet jest niewielki, powinien dać się łatwo przewrócić na drugą stronę. Potrząśnij patelnią, żeby mieć pewność, że nie przywarł, a potem szybko przerzuć go na drugą stronę.
Różowe masło buraczane
Składniki:
1 ząbek czosnku
duża szczypta soli morskiej
1 mały burak, ugotowany i pokrojony
200 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Rozgnieć czosnek z solą, tak żeby się dobrze połączyły. Wrzuć do blendera razem z pokrojonym burakiem i masłem. Miksuj, aż się całkiem połączą, przerywaj tylko wtedy, gdy chcesz zeskrobać to, co zbierze się na brzegach miski. Możesz też utrzeć wszystkie składniki w moździerzu. Gotowe masło przełóż do miseczki i przed podaniem schładzaj przez co najmniej 30 min.
Zupa grzybowa z chrupiącym makaronem
Składniki:
100 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
2 l wrzącej wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki solonego masła
400–500 g ugotowanego makaronu penne
sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby opłucz i włóż do miski. Zalej wrzątkiem i odsącz. Potem po raz drugi zalej je 500 ml wrzątku. Niech się moczą dobre kilka godzin. Aromatyczny brązowy wywar dodasz do zupy. By zrobić bulion warzywny, włóż marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj sporo soli, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu przez ok. 50 min. Łyżką cedzakową wyjmij warzywa. Odcedź grzyby, płyn dodaj do bulionu warzywnego. Dopraw solą i pieprzem, i postaw na małym ogniu. Grzyby posiekaj, dorzuć do zupy i gotuj jeszcze przez 30 min. Tymczasem rozpuść masło na patelni. Wrzuć ugotowany i odsączony makaron, i smaż przez ok. 7–8 min., aż będzie chrupiący. Podawaj zupę z makaronem.
Podpłomyki żytnie
Składniki:
225 g mąki żytniej
sól
25 g masła
10 g świeżych drożdży
35 g otrębów żytnich
ok. 155 ml letniej wody
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. W misce wymieszaj starannie mąkę z solą i wetrzyj w powstałą mieszankę masło. W osobnej miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką letniej wody, potem dolej resztę pozostałej wody (ok. 140 ml). Zrób wgłębienie w mące i dodaj powstały zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 5 min. Podziel ciasto na 6 części i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 12-15 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN