Z jajek tworzy prawdziwe dzieła sztuki. Jak powstają ażurowe wydmuszki?

Z jajek robi prawdziwe dzieła sztuki
Malowanie jajek do święconki to już tradycja. Jedni korzystają z gotowych barwników, a drudzy stawiają na naturalne sposoby i na przykład farbują jajka w łupinach cebuli. Natomiast Dorota Pacanowska od 15 lat wykonuje ażurowe wydmuszki techniką perforacji. Na czym ona polega?

Ażurowe pisanki z wydmuszek

Dorota Pacanowska z jajek potrafi zrobić prawdziwe dzieła sztuki. Rozpoczynała jako laik. Wszystkiego nauczyła się sama. Na początku do wykonania wydmuszek używała zwykłej wiertarki. Dzisiaj korzysta już z profesjonalnego urządzenia. Używa wierteł dentystycznych z różnymi końcówkami, szlifierek, frezów jubilerskich czy pilników do czyszczenia.

- Za pomocą wiertła tworzy się otwory w skorupce jajka. Nad jedną wydmuszkę pracuję nawet 10 godzin – tłumaczyła w Dzień Dobry TVN. Podkreśliła przy tym, że jajko wbrew pozorom tak szybko nie pęka.

Jak zrobić ażurowe pisanki?

Dorota Pacanowska wyjaśniła, jak krok po kroku wykonuje taką wydmuszkę:

  1. Wybiera wydmuszkę np. gęsią.
    1. Rozrysowuje ołówkiem na niej wzór (np. rozetę).
      1. Specjalnym wiertłem graweruje delikatnie wydmuszkę, idąc po śladach ołówka.
        1. Jajko czyści ze śladu ołówka.
          1. Wycina specjalną igiełką (wiertłem diamentowym) otworki.
            1. Otworki czyści, ponieważ w środku jajko ma błonę.
              1. Na koniec delikatnie poleruje specjalnym pilniczkiem lub szlifuje.

                Niektóre później maluje, np. w łowickie wzory. Nasz prowadzący zachęcony przez rozmówczynię spróbował sam przygotować wydmuszkę. Jak mu poszło? Zobacz w materiale wideo.

                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

                Zobacz także:

                Koszyczek wielkanocny - co musi się w nim znaleźć i dlaczego

                Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!

                Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem

                Autor: Dominika Czerniszewska

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana