Warzywo sezonu – seler naciowy. Jakie ma właściwości odżywcze i prozdrowotne?

Dzień Dobry TVN
Seler naciowy był znany już w czasach starożytnych, a od niedawna jest jednym z najmodniejszych warzyw. Gwiazdy pokochały go za to, że świetnie oczyszcza organizm i ułatwia chudnięcie. Dlaczego jeszcze warto włączyć seler naciowy do codziennej diety, wyjaśnia dietetyk Urszula Somow, która jest gościem w studio Dzień Dobry TVN.

Seler naciowy to odmiana selera zwyczajnego, którego ogonki liściowe i liście zawierają bardzo mało kalorii, zaledwie 14 kcal w 100 g, a jednocześnie są skoncentrowaną dawką prozdrowotnych składników.

Właściwości odżywcze i prozdrowotne selera naciowego

– Seler jest superchrupiący i orzeźwiający, po prostu smaczny – zachwala ekspertka. – Ma mnóstwo substancji korzystnych dla zdrowia: chlorofil, betakaroten, kwas foliowy – wyjaśnia.

Seler naciowy zawiera także sporo wapnia (40mg/100g), który charakteryzuje się dużą przyswajalnością (ok. 40 proc.) i jest źródłem flawonoidów, związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym. Bogactwo witamin i minerałów w selerze sprawia, że coraz więcej osób włącza go do swojego codziennego jadłospisu.

Od Urszuli Somow dowiadujemy się, że seler jest źródłem substancji, które pomagają leczyć choroby dietozależne:

  • choroby układu krążenia, miażdżycę i nadciśnienie, ponieważ występują w nim również substancje o działaniu obniżającym ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów, poziom cholesterolu LDL;
    • nowotwory, ponieważ zawiera poliacetyleny.

      Jak wprowadzać seler do diety?

      – Seler naciowy ma bardzo wiele zastosowań – mówi ekspertka. Oto przykłady:

      • można go jeść bez dodatków, jako chrupiącą przekąskę;
        • serwować z humusem lub innymi dipami;
          • dodać do koktajlu – świetnie łączy się z owocami i produktami mlecznymi;
            • smażyć w woku;
              • dodać do dań jednogarnkowych.

                Jak wykorzystać listki selera naciowego o innych warzyw?

                Ekspertka zwraca uwagę na to, że warto jeść na surowo także listki selera naciowego oraz inne liście warzyw, które mają podobne działanie.

                – Trochę nie doceniamy listków brokułu czy kalafiora. Najczęściej się ich pozbywamy albo kupujemy te warzywa od razu bez listków, a one, jeśli są młodziutkie, tak samo jak liście selera naciowego, świetnie nadają się na kanapkę czy na surówkę – zapewnia Urszula Somow.

                Z liści rzodkiewki można zrobić pesto. Ekspertka proponuje zmiksować je z orzeszkami, oliwą i czosnkiem. Z kolei czosnek niedźwiedzi jest bardzo aromatyczny – nadaje się doskonale i na surówkę, i na pastę do kanapek czy do makaronu. Rośnie tylko wiosną przez krótki czas.

                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

                Zobacz także:

                Dieta to klucz nie tylko do zdrowia, ale i płodności. "Mam pacjentki, które dzięki niej zaszły w ciążę"

                Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór

                Truskawki zdrożeją przez ostatnie przymrozki. Ile zapłacimy za kilogram?

                Autor: Magdalena Zamkutowicz

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości