Pstrąg w soli
Składniki:
4 całe pstrągi
sól gruboziarnista
cytryna
pietruszka lub koper
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysypujemy 0,5-1 cm solą, na to kładziemy oczyszczone całe pstrągi i także zasypujemy je ok. 1 cm soli. Pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z cytryną i pietruszką bądź koperkiem.
Krem z kalafiora
Składniki:
cebula
2-3 ząbki czosnku
średni kalafior
2 duże ziemniaki
150 g sera bleu
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 12 proc.
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka masła
oliwa truflowa
Przygotowanie:
W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażamy na maśle obraną, posiekaną cebulę, czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Zalewamy taką ilością wody, by przykryła warzywa. Dodajemy sól i pierz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zupę zestawiamy z palnika i dokładnie ucieramy na krem za pomocą blendera.
Grzyby w śmietanie
Składniki:
500 g podgrzybków
cebula
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
200 g śmietany 18 proc.
sól
pieprz
bagietka
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło. Cebulę koimy w ćwierć plasterki i smażymy na maśle, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Mieszamy, przykrywamy i dusimy grzyby około 10 minut. Powinny ugotować się we własnym sosie. Następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz, posypujemy posiekaną drobno pietruszkę. Grzyby dusimy w śmietanie przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu.
Śliwki z kruszonką
Składniki:
50 dag śliwek
10 dag cukru
cukier wanilinowy
Ciasto:
15 dag cukru
15 dag masła
15 dag mielonych migdałów
15 dag mąki
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki. Mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto przygotowujemy, wsypując do miski cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki. Śliwki wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozkładamy kruszonkę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN