Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN: Śliwki z kruszonką

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.

Pstrąg w soli

Składniki:
4 całe pstrągi
sól gruboziarnista
cytryna
pietruszka lub koper

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysypujemy 0,5-1 cm solą, na to kładziemy oczyszczone całe pstrągi i także zasypujemy je ok. 1 cm soli. Pieczemy ok. 40 minut.  Podajemy z cytryną i pietruszką bądź koperkiem.

Krem z kalafiora

Składniki:
cebula
2-3 ząbki czosnku
średni kalafior
2 duże ziemniaki
150 g sera bleu
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 12 proc.
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka masła
oliwa truflowa

Przygotowanie:
W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażamy na maśle obraną, posiekaną cebulę, czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Zalewamy taką ilością wody, by przykryła warzywa. Dodajemy sól i pierz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zupę zestawiamy z palnika i dokładnie ucieramy na krem za pomocą blendera.

Grzyby w śmietanie

Składniki:
500 g podgrzybków
cebula
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
200 g śmietany 18 proc.
sól
pieprz
bagietka

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło. Cebulę koimy w ćwierć plasterki i smażymy na maśle, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Mieszamy, przykrywamy i dusimy grzyby około 10 minut. Powinny ugotować się we własnym sosie. Następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz, posypujemy posiekaną drobno pietruszkę. Grzyby dusimy w śmietanie przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu.

Śliwki z kruszonką

Składniki:
50 dag śliwek
10 dag cukru
cukier wanilinowy
Ciasto:
15 dag cukru
15 dag masła
15 dag mielonych migdałów
15 dag mąki

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki. Mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto przygotowujemy, wsypując do miski cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki. Śliwki wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozkładamy kruszonkę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0