Wino musujące dawniej było trunkiem tylko dla arystokracji, dzisiaj towarzyszy nam podczas wielu uroczystości. Charakteryzuje się lekkością i delikatnością, przez co może stanowić dodatek do wielu potraw. Czy szampan jest winem musującym? Jakie są metody otrzymywania wina z bąbelkami?

Podobno wino musujące narodziło się między 1639 a 1715 rokiem, kiedy to mnich Dom Perignon opracował metodę drugiej fermentacji leżakującego wina. Jak jednak podają źródła historyczne, jako pierwszy ten fakt odkrył angielski uczony Christopher Merret w 1662 roku. Prowadząc wykład w Royal Society, poruszył kwestię rozsadzania butelek przez wino podczas procesu fermentacji. Z czasem rozpoczęto produkcję trunków z bąbelkami, po które sięgały elity i arystokracja XIX wieku. 

Zobacz także: Jakie są rodzaje whisky? Czym się od siebie różnią i skąd pochodzą?

Jak podawać wino musujące?

Wino musujące kojarzy się głównie z czasem świętowania i różnego rodzaju uroczystości. Wynika to przede wszystkim ze sposobu otwierania butelki i charakterystycznym wystrzałem korka. Wyjątkowości dodają również trunkowi unoszące się bąbelki. Wino musujące to dla wielu tańszy zamiennik szampana. Jak więc je podawać, by nie umniejszać jego roli? Należy schłodzić je w lodówce lub coolerze z lodem, aby osiągnęło temperaturę 6–8℃. 

Wino musujące podaje się w długich i smukłych kieliszkach, które dzięki swojej budowie utrzymają jego bukiet. Strzelanie korkiem jest w złym guście, nie powinno więc mieć miejsca na oficjalnych przyjęciach. Butelkę należy otworzyć delikatnie, całą dłonią chwytając korek i powoli go wykręcając. Wino trzeba nalewać ostrożnie, aby nie tworzyć białej piany. Trunek doskonale komponuje się z większością potraw, zarówno z wytrawnymi daniami, jak i słodkimi deserami. 

Rodzaje wina musującego

Wino musujące to po prostu wino nasycone dwutlenkiem węgla. Początkowo otrzymywano je w naturalnym procesie fermentacji, z czasem jednak rozpoczęto produkcję win sztucznie uzupełnianych CO2. Obecnie wyróżniamy trzy metody produkcji wina musującego: 

  • Metoda szampańska – to tradycyjny sposób fermentacji, do którego dochodzi naturalnie, w szczelnie zamkniętej butelce wina. Za pomocą tej metody otrzymuje się produkowany w Szampanii szampan oraz pochodzące z Hiszpanii wino musujące cava. 
  • Metoda Charmata – to metoda pochodząca z Włoch, polegająca na naturalnej fermentacji win leżakujących w kadziach, a nie w butelkach. Metoda ta wykorzystywana jest m.in. do produkcji prosecco. 
  • Wtłaczanie CO2 – to najtańszy, najszybszy i najprostszy sposób fermentacji wina, polegający na mechanicznym wtłaczaniu CO2 do butelki. Metoda ta używana jest głównie do produkcji tanich, niskiej jakości win. Otrzymany trunek ma płaski smak i ledwo wyczuwalny aromat. Często tym sposobem otrzymywane są wina musujące bezalkoholowe lub ostatnio popularne wino musujące z brokatem.

Zobacz także: Odstawiła alkohol, schudła 15 kilogramów!

Białe, różowe czy czerwone wino musujące?

Wina musujące – podobnie jak te tradycyjne – różnią się od siebie stopniem wytrawności. Informacja ta widnieje na butelce:

  • brut nature – bardzo wytrawne, zwykle o cierpkim, ciężkim smaku, 
  • extra brut – wino musujące wytrawne,
  • brut – wino lekko wytrawne, doskonałe jako aperitif, 
  • dry, sec – wino musujące słodkie,
  • demi sec – wino musujące półsłodkie,
  • doux, dulce, sweet – wino musujące bardzo słodkie.

Zasada dobierania win do potraw powinna opierać się na wytrawności, a nie kolorze trunku. Wina wytrawne doskonale komponują się z potrawami wytrawnymi (mięsnymi), natomiast wina słodkie i półsłodkie to idealny dodatek do deserów czy lekkich przystawek. Największą popularnością wśród win musujących cieszą się wina białe. Lekkie i delikatne w smaku, wpiszą się w gusta wielu amatorów win. Czerwone wina musujące wyróżniają się głębokim aromatem i złożonością smaków, dlatego ich wyjątkowość najbardziej docenią prawdziwi smakosze win. 

Zobacz także: Kobiecy biznes: chleb i wino

Szampan a wino musujące 

Przez wielu wino musujące nazywane jest potocznie szampanem. To błędne określenie, gdyż słowo „szampan”, jest terminem formalnie zastrzeżonym. Określa się nim wina musujące wytwarzane tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Ogólnodostępne, nawet wysoko półkowe wina musujące to zwykle prosecco (białe wino musujące z Włoch), sekt (Niemcy), espumante (białe wino wytrawne z Portugalii), lambrusco (włoskie wino musujące), Russkije Igristoje (Rosja), Burnarj (Andaluzja). To wina produkowane metodą Charmata (zbiornikową), pod względem jakości tylko w niewielkim stopniu ustępują oryginalnemu szampanowi. Obie grupy łączy wyrafinowany aromat, wyczuwalność wielu, złożonych nut smakowych i lekkość. 

Włoskie wino musujące frizzante a spumante? 

Etykiety włoskich win musujących zawierają dodatkową informację zapisaną jako „frizzante” lub „spumante”. Jak jest między nimi różnica? 

  • Frizzante, czyli lekko musujące, to klasyfikacja win otrzymywanych metodą Charmata, poprzez leżakowanie trunku w kadziach. Do produkcji win typu frizzante wykorzystuje się aromatyczne szczepy winorośli: moscato, malvasia, monarda, lambrusco, freisa, barbera. W tradycji włoskiej wino frizzante to lekki trunek, który po schłodzeniu gasi pragnienie i zwiększa apetyt. 
  • Spumante – to określenie najlepszych jakościowo win otrzymywanych zarówno metodą Charmat, jak i klasyczną – szampańską. Do produkcji win spumante wykorzystuje się starannie selekcjonowane szczepy: pinot, noir, chardonnay. 

Zobacz także: Alkomaty – coraz bardziej powszechna metoda badania trzeźwości

Zobacz film: Izraelskie wino. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
46
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0