Tort malinowy - puszysty, kremowy i bardzo aromatyczny - doskonale komponuje się z czekoladą lub bitą śmietaną. Przepis na tort malinowy z mascarpone jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. To doskonała propozycja deseru na chrzciny, komunię, urodziny lub słodki dodatek do kawy.

Tort malinowy to doskonały pomysł na deser. Do jego przygotowania można użyć malin świeżych lub mrożonych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko prostych i łatwo dostępnych składników. Smak tortu nadają aromatyczne maliny. Deser ten sprawdzi się również w zimowe wieczory, przypominając smakiem letnie słońce.

Przepis na tort malinowy

Tort malinowy możesz przygotować w tradycyjnej formie lub szybkiej, bez pieczenia. Maliny doskonale komponują się z czekoladą lub bitą śmietaną. Możesz również dodać inne owoce, np. borówki lub truskawki. Ciekawym pomysłem, szczególnie latem, będzie połączenie malin z jeżyną. Do posypania tortu malinowego użyj wiórek kokosowych, płatków migdałowych lub liści świeżej mięty.

Tort malinowy z serkiem mascarpone:

· 3 okrągłe spody ciasta biszkoptowego, nasączone wodą cytryną i spirytusem

· 250 g serka mascarpone

· 200 ml śmietany 30%

· ¾ szklanki cukru pudru

· 300 g konfitury z malin

· 300 g malin delikatnie rozdrobnionych na kawałki

· pół szklanki liści świeżej mięty.

Ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Sztywną masę odstaw do lodówki na 20 min. Po schłodzeniu, dodaj do niej serek mascarpone - zmiksuj wszystko na najmniejszych obrotach, żeby powstał jedwabisty krem.

Posmaruj kremem biszkopt, na to nałóż cienką warstwę konfitury z malin i kawałki owoców, na wierzch połóż kolejny placek biszkoptu i powtórz czynność.

Złożony tort wysmaruj bardzo małą ilością kremu na całej jego powierzchni tak, aby było widać prześwity biszkoptu (to tzw. efekt naked cake ). Wierzch tortu posyp pozostałymi malinami i listkami mięty.

Przepis możesz wzbogacić o inne owoce sezonowe. Z malinami dobrze komponują się borówki. W ten sposób podasz tort na różne sposoby.

Tort malinowo czekoladowy:

· 250 g malin

· 250 g mąki pszennej

· 5 jajek

· 200 ml mleka

· 150 ml oleju słonecznikowego

· 1,5 szklanki cukru

· 100 g kakao naturalnego gorzkiego

· pół łyżeczki sody oczyszczonej

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 1 łyżeczka aromatu rumowego

· 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Mąkę połącz z jajkami, mlekiem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia (wszystkie składniki powinny tworzyć jednolitą masę). Podczas miksowania powoli dodaj olej i aromat. Na sam koniec dodaj kakao, łącząc je z masą za pomocą drewnianej łyżki. Do tortownicy przelej ciasto i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Tort piecz przez 140 min.

W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną tabliczkę czekolady i dodaj kilka kropel aromatu rumowego. Jeszcze ciepłą polewą polej gotowy tort. Zanim masa czekoladowa ostygnie, wysyp na nią maliny.

Tort malinowy przepis bez pieczenia:

· 1 kg twarogu z wiaderka

· 0,5 kg malin

· 100 g cukru pudru

· 2 galaretki truskawkowe lub malinowe (wcześniej przygotowane i dobrze ścięte)

· ¾ kostki miękkiego masła do herbatników

· ½ kostki masła do masy

· 250 g maślanych herbatników.

Herbatniki pokrusz na drobno - w konsystencji powinny być sypkie jak piasek. Następnie wcieraj w nie masło, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy (o średnicy około 26 cm) i włóż do lodówki na 20 min.

W misce zmiksuj na gładko masło z cukrem. Następnie powoli dodawaj ser. Kiedy składniki połączą się ze sobą na gładki krem, dodaj przygotowaną wcześniej galaretkę i odsączone maliny. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Powstałą masę ułóż na schłodzonym spodzie i wstaw do lodówki na około 2h.

Tort malinowy z bitą śmietaną:

· 3 okrągłe spody ciasta biszkoptowego, nasączone wodą cytryną i spirytusem

· 400 ml śmietany 30%

· 1 łyżka żelatyny

· odrobina wrzątku

· ¾ szklanki cukru pudru

· 300 g konfitury z malin

· 300 g malin delikatnie rozdrobnionych na kawałki

· łyżka aromatu waniliowego

· 50 g płatków migdałów.

Ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, aromatem, żelatyną i wrzątkiem. Sztywną masę odstaw do lodówki na 20 min.

Posmaruj kremem biszkopt, na to nałóż cienką warstwę konfitury z malin i kawałki malin, na wierzch połóż kolejny placek biszkoptu i powtórz czynność.

Złożony tort wysmaruj na całej jego powierzchni bardzo małą ilością kremu tak, aby było widać prześwity biszkoptu (tzw. efekt naked cake ). Wierzch tortu posyp malinami i płatkami migdałów. Tort możesz podać również w wersji kokosowej, zamieniając migdały na wiórki kokosowe.

Zobacz film: Pyszne torty.


Zobacz film: Pyszne torty. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
57
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0