Droga Boliwii do niepodległości
Sucre, czyli stolica Boliwii, jest nazywana "Białym Miastem Ameryki Południowej". Zamieszkuje ją niewiele ponad 300 tysięcy mieszkańców. W centrum znajduje się Plac 25 Maja. To miejsca ma dla Boliwijczyków szczególne znaczenie. Właśnie tu powstało ich państwo.
- Pierwszy okrzyk wolności wydano w tym miejscu 25 maja 1809 roku. (...) To był początek walk o niepodległość nie tylko tutaj, ale w całej Ameryce Łacińskiej - tłumaczy Juan Carlos Daza, lokalny przewodnik.
Po ogłoszeniu niepodległości nowy kraj nazwano Bolivar - od nazwiska Simona Bolivara, jednego z rewolucjonistów. Wkrótce zmieniono nazwę na jego żeński odpowiednik. Wtedy też Sucre zostało stolicą kraju.
Tradycyjna kuchnia Boliwii
Jak opowiada Juan Carlos Daza, w Boliwii rośnie ponad tysiąc rodzajów ziemniaków. Na przykład Emilia, która idealnie nadaje się na purée. Ziemniaków nie mogło oczywiście zabraknąć w tradycyjnym daniu z Sucre - bondongo. Składniki: kartofle, skóra świni, kukurydza i słodkie chili, mają kolory flagi boliwijskiej - czerwony, żółty i zielony.
- Kiedyś ludzie jedli je tylko w Dzień Zmarłych. Teraz to danie można znaleźć w restauracjach przez cały rok - mówi przewodnik.
Zobacz też:
- Rafał Maślak zabierze syna na drugi koniec świata. "Nigdy nie byliśmy razem tak daleko"
- Pani Magda zwiedza świat z lalkami. "Na miejscu fotografuję je tak, jakby naprawdę tam mieszkały"
- Korea Północna krajem absurdów. "Ta wycieczka to powrót do przeszłości"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Reporter: Honorata Zapaśnik