Przepisy kulinarne

Sting zachwycony toruńskim rosołem

Artur Moroz, szef kuchni i właściciel toruńskiego "Pikado", miał zaszczyt gotować dla Stinga. Muzyk tak bardzo rozsmakował się w toruńskim rosole z gołębia, że napisał o tym na swoim facebookowym profilu. W kuchni Dzień Dobry TVN maestro zdradził nam tajemnicę tej niezwykłej zupy.

Rosół z gołębia, bażanta lub przepiórki

Rosół

Składniki:

2-3 sztuki gołębia lub kuropatwy 
2 pęczki włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew i por)
Ćwierć główki kapusty włoskiej 
1 pęczek natki pietruszki 
4 liście laurowe 
4 ziarenka ziela angielskiego 
8 ziaren pieprzu 
Sól do smaku

Przygotowanie:
Gołębie czyścimy i myjemy.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy nasz wywar zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i solimy.
Rosół gotujemy ok. 5-6 godz. na bardzo małym ogniu.
Pod koniec gotowania wyciągamy gołębie i obieramy mięso.
Serwujemy je  z rosołem.

Kluski lane

Składniki:
3 jajka 
6 łyżek mąki 
2 łyżki masła 
Sól do smaku

Przygotowanie:
Jajka wybijamy do miski, dodajemy mąkę i ucieramy z masłem na jednolitą masę.
Kluski lejemy łyżką na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min.

Rosół z jesiotra

Rosół

Składniki:
Pół kg jesiotra 
1 pęczek włoszczyzny 
2 cebule 
3 liście laurowe 
3 ziela angielskie 
2 ząbki czosnku 
Sól i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Rybę czyścimy i sparzymy wrzątkiem.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień.
Dodajemy przyprawy i sól i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 3 godz.
Serwujemy z makaronem z naleśników.

Makaron z naleśników

Składniki:
4 jajka 
1 i pół szkl. mleka 
1 szkl. mąki 
50 ml oleju
Szczypta soli

Przygotowanie:
Jajka wybijamy do mleka ubijamy.
Dodajemy mąkę i olej.
Masa ma mieć jednolitą puszystą konsystencję.

Kluski wątrobiane

Ciasto na kluski przygotowujemy tak samo jak na kluski lane. Dodajemy tylko przetartą lub zmiksowaną wątróbkę z dorsza.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0