Sozopol – podstawowe informacje o bułgarskim kurorcie

Sozopol
Paweł Gospodinow/Getty Images
Sozopol leży około 30 kilometrów od Burgasu i znajduje się na wybrzeżu Morza Czarnego. Miasto zamieszkuje nieco ponad 4 tys. osób. W sezonie letnim ośrodek zamienia się w tętniący życiem kurort. Językiem urzędowym jest bułgarski, a oficjalną walutą lew. Atrakcje w kurorcie skierowane są zarówno dla rodzin z dziećmi, jak i samotnych turystów. Sozopol oferuje dużą bazę hoteli. Znajdują się tutaj nie tylko luksusowe, ale również budżetowe obiekty. Dla miłośników taniego podróżowania przeznaczone są liczne kempingi i pola namiotowe.

Sozopol – najciekawsze atrakcje

Miasto na przestrzeni wieków kilkakrotnie zmieniało swoją nazwę. Pierwotnie było znane jako Antheia, następnie Apollonia Pontica, później Sozopolis. W czasach imperium osmańskiego nazwa ponownie została zmieniona na Sizeboli. Wreszcie, gdy miasto stało się częścią Bułgarii, przemianowano je na Sozopol. Nawet w szczycie sezonu nie jest tak oblegane, jak inne, bardziej znane bułgarskie kurorty. Miasto podzielone jest na dwie części – starą i nową. Zabytkowa część jest zdecydowanie bardziej spokojna i mniej tłoczna. Wąskimi uliczkami przechadzają się turyści spragnieni historycznej wiedzy o dawnej osadzie rybackiej. Chcąc zwiedzić Sozopol, a zwłaszcza Stare Miasto, warto skorzystać z komunikacji autobusowej. Od czego zacząć zwiedzanie?

  • Stare Miasto w Sozopolu to około 200 drewnianych domów. Warto skorzystać ze zorganizowanych wycieczek po starówce, podczas których turyści zaznajamiają się z ciekawą historią osady. Spacerując po zabytkowej części Sozopolu, można poczuć się jak w dawnej rybackiej wiosce, w której od rana wre praca.
  • Muzeum Etnograficzne mieści się w pięknym, odrestaurowanym budynku. Głównymi eksponatami są stroje oraz przedmioty użytku codziennego pochodzące z XIX i XX wieku. Warto odwiedzić to miejsce, aby na własne oczy przekonać się, jak wyglądało dawne życie mieszkańców Sozopolu.
  • Muzeum Archeologiczne słynie z przepięknej kolekcji ceramiki. Znajdują się w nim również kotwice, które zostały znalezione w pobliżu miasta. Znak kotwicy jest widoczny na każdym kroku. Symbol zdobi zarówno budynki użyteczności publicznej, jak i prywatne domostwa.
  • Cerkiew św. Jerzego została częściowo zbudowana na pozostałościach bazyliki pochodzącej z I wieku. Każdy turysta, który interesuje się historią, powinien odwiedzić to miejsce.
  • Cerkiew Najświętszej Maryi Panny słynie z przepięknych drzeworytów, czyli wypukłych druków na drewnie.
  • Cerkiew św. Zosima pochodzi z XIX wieku. Budynek jest niewielki, sprzyjający modlitwie w skupieniu i ciszy.
  • Cerkiew św. Cyryla i Metodego jest miejscem, w którym znajdują się relikwie św. Jana Chrzciciela. Budynek to nie lada gratka dla wszystkich miłośników historii.

Sozopol – jedzenie i ceny w restauracjach

Ceny w miejscowych knajpach należą do umiarkowanych. Odwiedzając ten urokliwy kurort, warto spróbować lokalnego jedzenia, które słynie m.in. z przepysznych zup. Kuchnia w Sozopolu jest niezwykle smaczna. Można dostrzec w niej wpływy rosyjskie, włoskie i greckie. Co warto zjeść, będąc na wakacjach w Sozopolu?

  • Tarator to jedna z najpopularniejszych zup w Bułgarii. Powstaje na bazie jogurtu, zsiadłego mleka i wody. Charakterystyczny chłodnik ogórkowy serwowany jest w większości lokalnych restauracji, które specjalizują się tradycyjnych potrawach.
  • Zupa z soczewicy często podawana jest jako przystawka. Serwuje się ją na gorąco. Najczęściej wybierana jest przez wegetarian.
  • Czorba to gęsta mięsna zupa. Szczególnie przypadnie do gustu turystom, którzy lubią pikantne przyprawy.
  • Najbardziej znaną przystawką w Bułgarii jest sałatka szopska. Potrawa składa się z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i słonego sera.
  • Gjuwecz to pożywne danie główne, które tradycyjnie serwuje się w glinianym naczyniu. Mięsno-warzywny gulasz jest jednym z najpopularniejszych dań w Bułgarii.
  • Sarmi to potrawa na bazie ryżu i mięsa, całość zawinięta jest w liściach kapusty.
  • Musaka to przepyszna zapiekanka. W jej skład wchodzi mięso mielone, bakłażan i pomidory. Zazwyczaj podaje się ją z dodatkiem sosu beszamelowego.
  • W kwestii deserów na szczególną uwagę zasługuje bakława. Przysmak przygotowywany jest na bazie ciasta listkowego lub filo. Deser przekłada się warstwami orzechów, miodu i cukru. Po upieczeniu zostaje polany lukrem i obsypany orzechami.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Odwiedził wszystkie kraje świata co najmniej dwa razy

Dzień Dobry TVN/x-news

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości