Przepisy kulinarne

Śląskie gumiklyjzy z dziurką!

Po pracy w kopalni dziadek wraca do domu, gdzie czeka na niego obiad. Babcia już podaje przez okno gumiklyjzy, modro kapustę i roladę. Cała rodzina je obiad w ogrodzie. Taki obraz swojego dzieciństwa zapamiętała Ania Guzik. O tym, co dla niej znaczy pochodzenie, czego nauczyła się od mamy oraz czy potrafi gotować opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN. Towarzyszyła jej mama Helena.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

 

 

Klasyczne śląskie danie, to oczywiście gumiklyjzy( kluski z dziurką), modro kapusta i rolada. Tradycyjny  śląski, niedzielny obiad.

Rolady
Składniki:
1 kg wołowiny na rolady
½ kg boczku wędzonego
1 kg cebuli
4 ogórki kiszone
1 słoik musztardy (tradycyjna)
Przyprawy: pieprz, sól, wegeta
2 główki czosnku
20 dg mąki tortowej
½ litra oleju kujawskiego
1 margaryna mleczna (kostka)

Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Każdą roladę smarujemy musztardą. Układamy na mięsie cebulę, boczek i ogórki, a następnie zawijamy. Owijamy rolady nitką, aby się nie rozpadły. Układamy roladki na rozgrzanym tłuszcz, aby się mocno przyrumieniły. Dodajemy wodę i dusimy godzinę. Zabielamy mąką i śmietaną.

Kluski:
2 kg ziemniaków
½ kg mąki ziemniaczanej
2 jajka

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie przeciskamy przez maszynkę. Ugniatamy ciasto w misce i dzielimy na cztery. Jedną część wyjmujemy. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie ugniatamy. Z ciasta robimy małe kulki, a na środku każdej robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnie.

Kapusta czerwona
1 główka kapusty (czerwonej)
2 liście laurowe
Przyprawy: sól, pieprz, cukier
1 cytryna (lub ocet – zwykły)
Oliwa z oliwek (1/2 litra)

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przyprawiamy do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0