Przepisy kulinarne

Pyzy z mięsem i cebulką czy knedle ze śliwką?

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką, a także na słodko: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym.

Pyzy drożdżowe z curry

Składniki:
Ciasto:
250 ml mleka
20 g drożdży
500 g mąki pszennej
2 jajka
50 g masła
0,5 łyżeczki soli

Curry:
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka nasion gorczycy
0,5 łyżeczki kminu
3 cebule, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku
Kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
1 zielone chilli
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
200 g mrożonego zielonego groszku
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
400 ml krojonych pomidorów (1 puszka)
Sól i pieprz
Sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Ciasto na pyzy:
Drożdże rozpuścić w mleku i dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Dodać mąkę i rozpuszczone masło i sól. Wszystko wymieszać (jeśli ciasto jest za mokre lekko podsypać mąką). Zagnieść w kule i zagniatać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie uformować kulki wielkości bułek i ugotować na parze prze około 15 minut.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty i mleko kokosowe. Po około 10 minutach dodać groszek i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 10-15 minut. Podawać z pyzami drożdżowymi.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:
1,8 kg mącznych ziemniaków
1 jajko
około 200 g mąki ziemniaczanej

Farsz:
4 nóżki z kaczki
1 cebula
Sól i pieprz
1 łyżeczka majeranku
Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Skórę na nóżkach ponacinać. Mocno przyprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w garnku o grubym dnie i zacząć smażyć aby wytopił się tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać odrobiną białego wina lub wody i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso obrać i razem z cebulką i częścią wytopionego tłuszczu zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Półtorej kilograma ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić na sicie aby ociekły. Ugotowane ziemniaki wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać odciśnięte surowe ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać tyle mąki żeby ciasto się nie kleiło można było je zagnieść. Z ciasta uformować równej wielkości kulki, lekko rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Zlepić i uformować na kształt gomółki masła. Gotować na gotującej się osolonej wodzie do momentu aż pyzy wypłyną. Podawać z podsmażoną cebulką na maśle.

Pyzy z owocami inaczej knedle śliwka mrożona i sos: masło z szałwią cukier

Składniki:
Ciasto:
1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz:
2 paczki mrożonych śliwek

Masło szałwiowe:
100 g masła
5 łyżek cukru
1 łyżka posiekanej szałwii

Sos:
100 g masła
50 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie masło wymieszać z cukrem i szałwią na gładką i puszystą masę. Ziemniaki schłodzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę pszenną i sól. Wymieszać i i zagnieść na jednolitą masę. Uformować wałki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, na nim ułożyć połówkę śliwki, do środka nałożyć odrobinę masła szałwiowego. Ciasto zawinąć do góry i dokładnie zlepić. Pyzy gotować w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać drobno posiekane orzechy i podprażyć całość aż orzechy będą złoto-brązowe. Masłem polać pyzy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0