Przepis na najlepsze raviolo z grzybami

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Szczęsną, która odpadła we wczorajszym odcinku "Master Chefa". Jak wspomina udział w programie? Pani Ewa przygotowała potrawy jak: policzki wołowe z puree ziemniaczanym oraz raviolo z grzybami.

Policzki wołowe

Składniki:

1 kg policzków

1 marchewka

1 pałka selera naciowego

1 cebula

100 gr suszonych grzybów

3 liście laurowe

200 ml wina czerwonego wytrawnego

2 ząbki czosnku

Sól pieprz do smaku

Oliwa do smażenia

Wykonanie

Namocz grzyby suszone.

Pokrój w kostkę warzywa: marchewkę, seler, cebulę czosnek i podsmaż w garnku o grubym dnie.

Na patelni obsmaż policzki, przełóż do garnka z warzywami. Zalej wszystko winem; odczekaj aż odparuje część alkoholową i dodaj pokrojone, wcześniej namoczone grzyby łącznie z ich wodą. Posól i popieprz do smaku. Przykryj przykrywką i gotuj na maleńkim ogniu 2-3 godziny.

Jeśli podczas gotowania wyparuje cały płyn uzupełnij wodą lub bulionem.

Po ugotowaniu wyjmij wszystkie warzywa łącznie z grzybami, zblenduj dobrze.

Purée ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków

0,5l ciemnego gorzkiego piwa

100 gr masła

Sól do smaku

Wykonanie:

Ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki w piwie. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do gorących jeszcze ziemniaków dodaj masło i dobrze wymieszaj.

Na spód talerza wyłóż purée ziemniaczane; połóż na to jeden policzek i polej sosem warzywno-grzybowym.

Raviolo otwarte (aperto)

4 jajka

300 gr mąki

100 g semoliny (lub krupczatki)

1 łyżka oleju

Sos

600 gr świeżych grzybów (mogą być borowiki, pieczarki lub inne)

0,5 l śmietany 30%

Oliwa

Cebula szalotka

Imbir

Sól pieprz do smaku

Pęczek zielonej pietruszki

Kilka grzybów do dekoracji

Wykonanie makaronu Na stolnicę wysyp mąkę; utwórz kształt wulkanu a do środka wybij jajka i oliwę. Następnie roztrzep w nim jajka za każdym razem „zabierając” widelcem odrobinę mąki. Wyrób dobrze ciasto i przykryj miseczką, żeby odpoczęło.

Wykonanie sosu

Podsmaż na oliwie cebule pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż razem; dodaj śmietanę i podgotuj. Na koniec dopraw do smaku solą , pieprzem, drobno posiekaną natką pietruszki i sokiem ze startego i wyciśniętego imbiru (niecałą łyżeczkę)

Połowę sosu zblenduj.

Pomiędzy dwa płaty rozwałkowanego makaronu włóż listek pietruszki. Wałkuj naprzemiennie raz wzdłuż raz w poprzek płaty żeby listek pietruszki rozłożył się równomiernie. Pokrój makaron na kwadraty ok 15x15 cm (lub wedle upodobania). Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

Przygotowywanie porcji Na spód talerza wylej łyżkę zblendowanego sosu grzybowego, połóż jeden płat makaronu, przykryj go sosem z kawałkami grzybów, połóż następny płat makaronu z pietruszką. Udekoruj grillowanym grzybem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości