Zdrowe odżywianie

Polska – kraj wiśni. Jak mądrze z nich korzystać? "Mają działanie silnie antynowotworowe"

"Polska - kraj owocu wiśni". Rozmowa z Agnieszką Cegielską

Zdrowe odżywianie

Polska – kraj wiśni. Jak mądrze z nich korzystać? "Mają działanie silnie antynowotworowe"

"Polska - kraj owocu wiśni". Rozmowa z Agnieszką Cegielską

Polskie wiśnie są najszlachetniejsze w Europie – nabierają kwasowości nocą, kiedy temperatura jest niska, a słodyczy w ciągu dnia, kiedy jest ciepło. Jak w najlepszy sposób skorzystać z tego daru natury? O tym porozmawialiśmy z dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia, Agnieszką Cegielską. 

Obserwując to, co kupujemy, możemy zauważyć, że coraz częściej idziemy w stronę natury. Korzystamy z rodzimych owoców i warzyw, ciesząc się ich smakiem i niesamowitymi właściwościami. To właśnie w tych produktach znajdziemy najwięcej witamin i minerałów. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich miłośników polskiego daru natury - wiśni. W tym roku pojawią się one w odpowiednim dla siebie czasie - na przełomie czerwca i lipca. 

Wiśnie - wartości odżywcze

Wiśnie są nieprawdopodobnym połączeniem witamin i minerałów, które świetnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Są badania, które potwierdzają, że wiśnie mają działanie silnie antynowotworowe

- podkreśliła Agnieszka Cegielska w Dzień Dobry TVN.  

Sok z wiśni ma dziesięciokrotnie silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe niż aspiryna. Jest to także fantastyczny środek nasenny ze względu na melatoninę. Z racji kwaskowatości, należy równoważyć smak wiśni łącząc je z bananem, mango lub dodatkiem syropu z kwiatów bzu bądź mniszka lekarskiego. 

Wiśnia obniża cholesterol i ciśnienie oraz korzystnie wpływa na przemianę materii. Jest świetnym owocem "zero waste", ponieważ nawet z jej ogonków produkuje się napar, który pomaga na problemy z sercem. 

Ciemne owoce – siostra czereśnia i kuzynka czarna porzeczka

Przed nami sezon tzw. "ciemnych owoców", czyli wiśni, czereśni i czarnej porzeczki.

W naszej diecie powinno być jak najwięcej tych skarbów natury, które mają działanie przeciwzapalne

- zaznaczyła Agnieszka Cegielska. 

Owoce zerwane prosto z krzaka mają największy potencjał energetyczny, który jest naszym paliwem. 

Niestety, krzaki czarnej porzeczki są w naszym kraju wykopywane i palone, ponieważ Polacy przestali z niej korzystać.

Wolimy sok pomarańczowy i pomarańcze, które nie rosną na naszych drzewach. Czarna porzeczka, tuż po dzikiej, polskiej róży zajmuje drugie miejsce, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C

- zachwalała dziennikarka. 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
85
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0