Pierś w cieście francuskim to doskonały pomysł zarówno na danie główne, jak i na przystawkę. Bardzo ładnie się prezentuje, a jeśli dobierzesz do niego ciekawe dodatki, jego wygląd i smak będą jeszcze lepsze. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
Przepis na pierś w cieście francuskim
Poniżej przedstawiamy przepis na pierś w cieście francuskim w wersji klasycznej. Przyrządzenie tej potrawy jest bardzo proste i zajmuje niespełna godzinę.
Przepis na dwie porcje.
Czas przyrządzenia ok. 50 min.
Składniki:
· 500 gram piersi z kurczaka,
· 1 ząbek czosnku,
· 2 łyżki masła,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· szczypta czerwonej papryki,
· 1 żółtko,
· 1 łyżka mleka,
· ciasto francuskie.
Przygotowanie:
1. Dokładnie myjemy pierś z kurczaka. Kroimy ją na dwie porcje. Mięso doprawiamy przygotowanym pieprzem, solą oraz papryką czerwoną. Odkładamy.
2. Ząbek czosnku rozgniatamy i mieszamy wraz z masłem, wmasowujemy w piersi.
3. Przygotować blachę z papierem do pieczenia. Położyć na niej dwa spore kawałki ciasta francuskiego, tak aby po nałożeniu na nie piersi z kurczaka, z każdej ich strony pozostało sporo ciasta.
4. Po nałożeniu filetów na ciasto, jego boki kroimy w paski, które następnie zawijamy w warkocz.
5. Całość smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, na ok. 40 minut.
Pierś w cieście francuskim możemy podawać na ciepło z ziemniaczkami i surówką (lub z samą surówką) albo na zimno. Jeżeli wybieramy opcję drugą, czekamy po upieczeniu, aż potrawa wystygnie i dopiero wtedy ją kroimy.
Faszerowana pierś w cieście francuskim – również warto jej spróbować!
Pierś w cieście kurczaka to bardzo smaczny przepis, jednak można go bardzo łatwo urozmaicić. Pierś można bowiem faszerować ulubionym nadzieniem, dzięki czemu będzie smakowała i prezentowała się jeszcze lepiej! W jaki sposób przyrządzić faszerowaną pierś w cieście francuskim? Nie trzeba dużo zmieniać w klasycznym przepisie. Wystarczy każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca, i nafaszerować ją nadzieniem. Kolejne kroki się nie zmieniają – pierś zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy.
Farsz pieczarkowy
Aby przygotować farsz pieczarkowy na dwie porcje, potrzebujemy:
· 2 łyżek masła,
· 10 pieczarek,
· 1 cebula (opcjonalnie),
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie myjemy. Obieramy pieczarki i cebulę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki w cienkie plasterki.
2. Rozgrzewamy masło na patelni. Dodajemy cebulkę, a po kilku minutach, kiedy jest zarumieniona, dokładamy pieczarki. Dusimy przez kilka minut na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wykorzystując taki farsz, można zrobić pierś w cieście francuskim z pieczarkami .
3. Uwaga! Jeżeli nie przepadasz za cebulą, możesz z niej zrezygnować. Farsz będzie wtedy znacznie delikatniejszy w smaku.
Farsz szpinakowy
Aby przygotować farsz szpinakowy na dwie porcje, potrzebujemy:
· 100 gram szpinaku,
· 2 łyżki masła,
· szczypta soli,
· szczypta gałki muszkatołowej,
· szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
1. Szpinak bardzo dokładnie myjemy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak.
3. Podgrzewamy go mieszając, aż straci na swojej objętości.
4. Przyprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
5. Wszystko mieszamy i farsz gotowy!
Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem na pewno przypadnie Ci do gustu!
Farsz z suszonych pomidorów
Aby przygotować farsz z suszonych pomidorów na dwie porcje, potrzebujemy jedynie kilku suszonych pomidorów.
Jest to najprostsza opcja, ponieważ farszu nie trzeba przygotowywać. Wystarczy suszone pomidory od razu umieścić w kieszonce piersi z kurczaka.
Pierś z kurczaka można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Najczęściej z piersi kurczaka przygotowujemy klasyczne kotlety w panierce, przypiekane na patelni i podawane z ziemniaczkami. Jednak takie danie może się szybko znudzić. Dlatego warto poszukiwać innych przepisów, w których króluje zdrowy i lubiany przez nas kurczak, a które wprowadzają zarazem małą odmianę. Życzymy smacznego i zachęcamy do poszukiwań nowych smaków!
Zobacz film: Francuskie inspiracje Mikołaja Reya.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+