Olej jojoba ani pięknie nie pachnie, ani nie ma cudownej konsystencji, a krzew, z którego pochodzi, nie zachwyca kształtem oraz liśćmi. Generalnie przypomina wiele innych roślin i wyglądem specjalnie się spośród nich nie wyróżnia. Jeśli jednak spojrzymy na skład oleju jojoba, to po nudzie, oczywistościach i podobieństwie do wielu innych olejów nie zostanie nawet ślad.

Krzew Simmondissia chinensis , z którego pozyskiwany jest olej jojoba, uprawiany jest w różnych częściach świata, natomiast oryginalne jego miejsce pochodzenia to południowo-zachodnie rejony USA. Krzew jest „nudny wizualnie“: o małych, owalnych i grubych liściach.

Dojrzałe owoce przyjmują postać 2-centymetrowych orzechów. To właśnie w tych orzechach ukryty jest jasnożółty olejek o woskowatej konsystencji . Co ciekawe, olejek jojoba wcale nie jest olejem, a woskiem o szczególnych właściwościach.

Olej jojoba – właściwości

Olej jojoba, a dokładniej krzewy, z których pochodzi, z reguły uprawiany jest z dala od wielkiej cywilizacji, co sprawia, że olej jest czysty i nie zawiera dodatków w postaci zbędnych substancji chemicznych. Swoją budową jest zbliżony do sebum ludzkiego, co tłumaczy, dlaczego olej jojoba jest aż tak popularny w kosmetyce. W jego skład wchodzą głównie:

– kwasy tłuszczowe,

– witamina A,

– witamina E,

– witamina F,

– aminokwasy,

– nienasycone alkohole,

– nienasycone woski.

Olej jojoba na twarz – dlaczego taki skuteczny?

Właściwości kosmetyczne oleju jojoba sprawiają, że jest on dedykowany przede wszystkim skórze suchej, choć sprawdzi się nie tylko w jej przypadku. Przykłady pozytywnego wpływu oleju jojoba to:

– głębokie nawilżenie skóry,

– uelastycznienie,

– odmłodzenie, działanie przeciwzmarszczkowe,

– wzmocnienie cementu międzykomórkowego,

– ujędrnienie i nadanie gładkości,

– naturalna ochrona przeciwsłoneczna (SPF 4) przy jednoczesnym utrwalaniu naturalnej opalenizny.

Olej jojoba na trądzik?

Olej jojoba właściwości kosmetyczne ujawnia także w przypadku skóry trądzikowej . W pierwszym odruchu może to dziwić, skoro polecany jest także dla cery suchej. Kluczem okazuje się tutaj struktura ojejku zbliżona do ludzkiego sebum , dzięki której olejek jojoba może regulować jego wydzielanie się na naszej twarzy. Jeśli sebum jest za mało, kosmetyk stymuluje jego produkcję, jeśli za dużo – hamuje ten proces. Ojej jojoba bowiem nie tylko łagodzi powstawanie trądziku, ale i leczy go, ponieważ ma działanie bakteriobójcze. Jednocześnie wzmacnia on warstwę cementu międzykomórkowego , nie naruszając jednak kwaśnej warstwy ochronnej. Temu unikalnemu połączeniu właściwości kosmetycznych olej jojoba zawdzięcza tak dużą skuteczność w leczeniu trądziku, łuszczycy czy też łupieżu. Kosmetyki, które mają w składzie olejek jojoba, pielęgnują i nawilżają twarz, a dodatkowo regenerują skórę, łagodzą stany zapalne, przynoszą ukojenie przesuszonej i przetłuszczonej skórze. Tak naprawdę olejek jojoba może być stosowany do każdego typu skóry.

Olej jojoba do demakijażu

Olej jojoba stanowi nie tylko składnik kosmetyków leczniczych i pielęgnacyjnych, lecz także tych służących do demakijażu twarzy. W domu można samemu przyrządzić sobie taki naturalny płyn, składający się z:

– kilkunastu kropli olejku jojoba,

– 10 łyżeczek wody destylowanej,

– 5 łyżeczek gliceryny,

– 2 kapsułek witaminy A+E.

Najpierw olejek jojoba mieszamy z wodą destylowaną, potem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Warto od razu robić to w jakiejś szklanej buteleczce. Miksowanie będzie łatwiejsze, a buteleczka może od razu trafić do szafki łazienkowej lub do lodówki, w których płyn można przechowywać do dwóch tygodni.


Zobacz film: Robot, który przeszczepia włosy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak stosować olejek jojoba na włosy?

Olejek jojoba stanowi ważny składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów. Większość odżywek i masek do włosów bazuje właśnie na nim. Doskonale sprawdza się on jednak samodzielnie jako produkt do olejowania włosów przed myciem, który nakładać można zarówno na skalp, jak i same włosy. Wielu fryzjerów poleca ten zabieg i sam olej jojoba, bo wskutek jego użycia włosy są świetnie nawilżone, zmiękczone, bardziej elastyczne i sprężyste. Olej jojoba na włosy należy – jak wszystko – stosować regularnie. Dba on nie tylko o rozdwojone końcówki czy też zapobiega puszeniu się włosów. Stanowi również ciekawe wspomaganie w terapii przeciw wypadaniu włosów . Działa przeciwłupieżowo, zawiera bowiem cynk, selen. Do tego posiada jeszcze właściwości przeciwgrzybiczne.

Olej jojoba – gdzie kupić?

Choć jego dostępność cały czas rośnie, olej jojoba już nie tak łatwo kupić. Warto pytać o niego w dobrych sklepach zielarskich, ekologicznych, a także niektórych aptekach. Najłatwiej oczywiście dostać go w internecie. Warto jednak pamiętać, aby kupować olej jojoba nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Tylko ten bowiem gwarantuje pełny skład odżywczych minerałów i witamin.

Co sądzisz o tym artykule?
76
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0