Gwiazdy

Monika Krzywkowska o walce z rakiem, akceptowaniu siebie i serialu "39 i pół tygodnia"

Monika Krzywkowska opowiedziała nam o wygranej walce z czerniakiem. Niewiele brakowało, a zagrałaby w pierwszej części "39 i pół". Jak sama mówi, po dziesięciu latach nie spodziewała się, że dołączy do ekipy przy okazji kręcenia drugiego sezonu.  Kolejny odcinek "39 i pół tygodnia" już dziś w TVN o 21.30!

Kiedy zapragnęła zostać aktorką?

Monika Krzywkowska:

Chodziłam do teatru i te emocje, które się działy, to co aktorzy robią z widownią, to dla mnie zawsze było jakieś niepojęte. Tam, na widowni, we mnie, w młodym widzu, narodziło takie marzenie, że to jest coś, co chciałabym robić.

Monika Krzywkowska w "39 i pół"

Już byłam przymierzana do roli, być może żony, którą zagrała Daria Widawska. Miałam poczucie, że jest szansa, że zaistnieję w tym serialu, ale tak sie nie stało. Nie liczyłam na drugi sezon. Mineło 10 lat ... więc to dla mnie niespodzianka.

Tomasz Karolak i Monika Krzywkowska - jak się poznali

Tomasz Karolak:

To było... 28 lat temu w studium teatralnym. Nikt nas wtedy nie znał, byliśmy amatorami i fajnie było snuć plany, a co to będzie, kiedy będziemy znanymi aktorami i będziemy razem grać. No i tak się stało.

Monika Krzywkowska:

Do niczego nie doszło! Te wszystkie intymne momenty, są najtrudniejsze do grania. Plan filmowy to jest ostatnie miejsce na jakieś prawdziwe uniesienia.

Zaakaceptowała siebie

Jak sama mówi, kiedyś bardzo nie podobała się sobie na ekranie. Czy dziś po latach pracy scenicznej jej podejście zmieniło się?

Troszeczkę bardziej, nie wiem czy na to wpłynął dystans, jaki się zyskuje z biegiem lat i konieczność oglądania swojej pracy. Bardziej się przyzwyczaiłam do tego, że siebie widzę i przestałam się męczyć tym widokiem, ale początki miałam trudne.

Monika Krzywkowska o walce z nowotworem

Zauważyłam, że mam znamię, które podpada pod ten niedobry opis. Wasz program sprowokował mnie do tego, żeby wyruszyć i zbadać co to jest. Okazało się, że to niestety jest złośliwe.
Skończyło się szczęśliwie dla mnie - to było tak wcześnie odkryte, że nie zdążyłam doświadczyć tych najgorszych stron wali z rakiem. Ten czerniak jest tak okropny, można przez to przejść, ale można go też nie przeżyć.

Monika Krzywkowska w serialu "39 i pół tygodnia":

Ewa. Piękna lekarka, ceniona chirurg ortopeda. Pracuje w jednym z warszawskich szpitali. Wykłada na uczelni i publikuje artykuły w światowej prasie medycznej. Ewa jest atrakcyjną, pewną siebie i świadomą swoich zalet kobietą. Ma lekko ironiczne poczucie humoru. Potrafi rozłożyć rozmówcę na łopatki celną ripostą. Ewa korzysta z życia i mężczyzn. Nie zamierza się jednak wiązać na dłużej. Wie, że jej praca nie sprzyja związkom na stałe. Pogodziła się z tym i ma duży dystans do podrywających ją facetów. Jak się okaże... do czasu. Nie bardzo potrafi dogadać się ze swoją dorosłą córką. Przypadek postawi na jej drodze Darka Jankowskiego. Co z tego wyniknie?

Filmografia Moniki Krzywkowskiej:

  • 1995 Berenika
  • 1999 Pan Tadeusz
  • 2000 Pół serio
  • 2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
  • 2002 Suplement
  • 2004 Niedosyt
  • 2009 Nigdy nie mów nigdy
  • 2010 Kobieta, która pragnęła mężczyzny
  • 2013 Radosław
  • 2014 Wkręceni
  • 2016: #WszystkoGra
  • 2016: Jan Mazurkiewicz PS. „Radosław”
  • 2018: Kobieta sukcesu
  • 2018: Serce nie sługa

Zobacz też: 

Co sądzisz o tym artykule?
82
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0