Czasem jest to niedzielny obiad, czasem rodzinne przyjęcie, czasem większa impreza – okazja nie jest ważna, istotne, że zależy nam na tym, aby obiad wszystkim smakował i jak najszybciej zniknął z talerzy. To może być wykwintne, zaskakujące danie albo coś prostego, co przygotowuje się niemal samo. Przedstawiamy kilka pomysłów na mięso na obiad.
Jakie mięso na obiad zawsze się sprawdzi?
Klasyką gatunku na obiad niedzielny jest pieczony kurczak. Właśnie z tym kojarzy się najbardziej mięso na obiad niedzielny. Do tego ziemniaki albo ryż oraz surówka. Pomysłów na przygotowanie tego dania jest przynajmniej kilkanaście, my proponujemy dziś wariant dość bezpieczny, czyli przepis na kurczaka w miodzie .
Składniki:
· kilka łyżek miodu,
· 5 łyżek masła klarowanego,
· cały kurczak,
· mielone orzechy,
· sól, tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
· Miód i masło podgrzewamy w garnku, aż się połączą.
· Mięso nacieramy solą (z zewnątrz i w środku).
· Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wkładamy do niego kurczaka.
· Mięso pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ważne, by co jakiś czas przewracać kurczaka. Polewamy go miodem wymieszanym z masłem, posypujemy orzechami i tymiankiem. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Inną propozycją pieczonego mięsa na obiad jest kurczak w ziołach.
Składniki:
· cały kurczak,
· sól,
· 2-3 ząbki czosnku,
· pieprz,
· tymianek, majeranek, szałwia, estragon, natka pietruszki, koperek,
· masło - kilka łyżek
· pół cebuli,
· olej,
· kilka łyżek białego wytrawnego wina i soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
· Kurczaka nacieramy solą, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem.
· Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka.
· Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika, który powinien być nagrzany do temperatury 190°C.
· W czasie pieczenia, możemy zebrać sos, który się tworzy, wymieszać go z winem i sokiem, a następnie polać nim kurczaka. Zmniejszamy wtedy temperaturę do 170 °C i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Kurczak inaczej – szybko mięso na obiad
Nieco innym pomysłem na zrobienie kurczaka na obiad są pieczone udka w sosie słodko-kwaśnym.
Składniki:
· 4 udka kurczaka,
· puszka ananasów
· mielony imbir,
· cebula,
· papryka,
· sól czosnkowa,
· cukier trzcinowy,
· ketchup - ok. 100 ml,
· białe wino - 50 ml,
· sos sojowy - 50 ml
Sposób przygotowania:
· Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
· Udka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
· W miseczce mieszamy imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodajemy ocet. Połową mieszanki smarujemy kawałki kurczaka, pieczemy 15 minut. Odwracamy mięso, smarujemy mieszanką z drugiej strony, pieczemy kolejne 15 minut.
· Robimy sos: mieszamy ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polewamy kurczaka i pieczemy jeszcze 30 minut.
Karkówka lub schab – smaczne mięso na obiad dla gości
Popularnym mięsem na obiad jest także karkówka lub schab. Jednak zamiast klasycznych, ogranych kotletów, można je przygotować nieco inaczej. Nie jest to wcale bardziej czasochłonne, a pieczone lub gotowane mięso na obiad będzie dużo zdrowsze niż smażone.
Jednym z pomysłów na pyszne mięso na obiad jest przepis na karkówkę pieczoną ze śliwkami.
Składniki:
· 3-4 kawałki karkówki,
· śliwki - 100 g,
· oliwa - kilka łyżek,
· 4-5 łyżek masła,
· 2-3 łyżki octu jabłkowego,
· przyprawy: pieprz, rozmaryn, szałwia.
Sposób przygotowania:
· Oliwę podgrzewamy w rondelku razem z liśćmi szałwii, odrobiną rozmarynu i pieprzem.
· Marynatą smarujemy kotlety, zawijamy je w folię i odkładamy przynajmniej na godzinę.
· Śliwki kroimy i podsmażamy na maśle.
· Wlewamy pół szklanki wody, ocet, dodaj sól oraz pieprz. Gotujemy owoce tak długo, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
· Karkówkę pieczemy w piekarniku lub na mocno rozgrzanym grillu, po 10 minut z każdej strony. Podajemy ze śliwkami.
Dość prostym pomysłem na obiad jest także schab gotowany w sosie własnym. Podawane z warzywami mięso jest miękkie, delikatne, aromatyczne i pyszne. Pasują do niego ugotowane ziemniaki oraz mizeria lub inna surówka.
Składniki:
· 1 kg schabu bez kości,
· woda,
· 3-4 marchewki,
· 1 pietruszka,
· 1 cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· liść laurowy,
· pieprz, sól,
· papryka,
· 2 łyżki masła,
· 2 łyżki mąki,
· 1,5 szklanki mleka.
Przygotowanie:
· Mięso kroimy, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
· Na patelni podsmażamy na maśle cebulę i czosnek, a potem mięso.
· Zalewamy wodą, dorzucamy warzywa (wcześniej pokrojone), dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 50-60 minut.
· Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, mieszamy i… gotowe!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN