Andrzej Polan i Daria Widawska postanowili dziś przekonać dzieci do jedzenia makaronu. Jak myślicie, uda im się to przy pomocy: makaronu z warzywami, babeczek makaronowych z serem lub zapiekanki makaronowej z szynką i beszamelem?

Makaron z warzywami, serem i bazylią

Składniki:
Makaron kokardki 400g
Pomidory pelati 1 puszka
Marchew                           3szt
Dynia                                     300g
Cebula                        2szt
Seler naciowy             2 łodygi
Czerwona papryka                 2szt
Cukinia                                   1szt
Fasola czerwona z puszki       400g
Kurkuma, sól, pieprz
Bazylia świeża,
Ser bursztyn

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pokrojone w kostkę: marchew, dynię, cebulę, seler naciowy, paprykę. Podlewamy wodą i gotujemy , doprawiamy sola i pieprzem oraz kurkumą. Do prawie miękkich warzyw dodajemy makaron kokardki. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy fasolkę, cukinię pokrojoną w cienkie plastry i  jeszcze raz doprawiamy. Przed podaniem danie posypujemy serem i listkami bazylii.

 

Babeczki makaronowe z serem, szpinakiem i indykiem

Składniki:
Makaron gniazda wstążki     400g
Szpinak baby                                     1op.
Pierś indyka                                       300g
Cebula                                                1szt
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Śmietana  30%                                   150ml
Jajka                                                   4szt
Ser żółty w kawałku                          300g
Konfitura żurawinowa                       3 łyżki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.  Pamiętajmy, że raz jeszcze będzie poddany wysokiej temperaturze. Ugotowany makaron wykładamy do foremek np. od muffinów, wyłożonych wcześniej pergaminem. Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy pokrojonego indyka, chwile smażymy. Śmietanę łączymy z jajkami i mieszamy z przesmażonym indykiem, szpinakiem i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na makaron wykładamy przygotowany farsz, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy do momentu aż masa się zetnie. Przed podaniem na wierzch wykładamy łyżkę żurawiny.

Zapiekanka z makaronu, szynki i beszamelu

Makaron świderki                          500g
Szynka wędzona                                           400g
Mąka                                                              100g
Masło                                                             100g
Mleko                                                            ok.600ml
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
Rozmaryn świeży, natka pietruszki
Cebula                                                1szt
Musztarda dijon                                            1-2 łyżeczki
Ser żółty w kawałku                                      300g

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy mąkę chwilę smażymy i zalewamy wrzącym mlekiem. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy musztardę. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy zmieloną w maszynce lub pokrojoną w drobną kostkę  szynkę. Chwilę smażymy i dodajemy rozmaryn posiekany oraz natkę pietruszki. Makaron gotujemy na półtwardo i mieszamy z przesmażoną szynką. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą. Na wierzch wykładamy sos beszamelowy, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika do zapiekania.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0