Makaron z pesto bazyliowym i pomidorowym. Przepisy na makaron z pesto: z kurczakiem, z łososiem, z tuńczykiem, z pomidorami.

Makaron z zielonym pesto na talerzy z widelcem
Fot. Eugene Mymrin / Getty Images
Makaron z pesto bazyliowym to włoskie danie, do którego można dodać kurczaka, wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Doskonałą propozycją jest również makaron z pesto pomidorowym na bazie suszonych pomidorów, parmezanu i orzeszków pinii.

Makaron z pesto to niezwykle smaczna, włoska potrawa, która doskonale sprawdzi się w roli domowego obiadu, jak też romantycznej kolacji we dwoje. Tradycyjne pesto ma intensywny zielony kolor i przygotowuje się je z dużą ilością bazylii oraz z dodatkiem parmezanu i oliwy z oliwek. Smaczne pesto do makaronu przygotuje się również na bazie suszonych pomidorów.

Makaron z zielonym pesto bazyliowym - jak zrobić zielone pesto?

Makaron z pesto bazyliowym to bardzo smaczna i aromatyczna potrawa wywodząca się z Włoch. Oryginalne pesto ma intensywną zieloną barwę, a jego podstawowym składnikiem jest świeża bazylia. Tradycyjne pesto włoskie produkuje się w marmurowych moździerzach, na bazie bazylii, oliwy z oliwek, tartego parmezanu, orzeszków piniowych i soli.

Składniki:

· 25 g liści bazylii,

· 2 łyżki orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni,

· 70 ml oliwy extra vergine,

· 10 g tartego parmezanu,

· sól morska do smaku,

· świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włóż do moździerza i dokładnie ucieraj do momentu, aż powstaną małe drobinki składników. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Do ucierania składników zamiast moździerza można wykorzystać blender lub malakser.

Makaron z pesto i kurczakiem - przepis

Składniki:

· 4 łyżki domowego pesto bazyliowego,

· 200 g filetu z kurczaka,

· 125 g makaronu,

· 1 pęczek zielonych szparagów,

· 125 ml śmietany 18%,

· 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj zielone pesto bazyliowe.

2. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem.

3. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

4. Umyj szparagi, usuń twarde końcówki. Łodygi szparagów pokrój ukośnie na plasterki. Końcówki zostaw w całości.

5. Przygotowane szparagi przełóż do garnka z makaronem na około 2 minuty przed końcem gotowania makaronu. Całość odcedź w durszlaku.

6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i obsmaż z każdej strony. Następnie na patelnię dodaj odcedzony makaron ze szparagami oraz bazyliowe pesto. Całość wymieszaj i podgrzej.

7. Do makaronu z pesto dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zobacz film: Makaron z suszonymi pomidorami z chilli. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z pesto i tuńczykiem - przepis

Składniki:

· 400 g makaronu,

· 1 puszka tuńczyka w kawałkach (około 125 g),

· pesto bazyliowe,

· 1 pomidor (obrany),

· sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

2. Pomidora dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.

3. Do pomidorów dodaj zielone pesto bazyliowe i tuńczyka z puszki. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podgrzej.

4. Makaron wyłóż na talerze. Podawaj z sosem z pesto i tuńczyka.

Makaron z pesto i łososiem - przepis

Składniki:

· 250 g makaronu świderki,

· 4 łyżki bazyliowego pesto,

· 150 g wędzonego łososia w plastrach,

· ½ szklanki śmietany 30%,

· ¼ szklanki mleka 3,2 %,

· sok z cytryny,

· sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Przygotuj sos. Pesto bazyliowe przełóż do garnka. Dodaj mleko i śmietankę 30%. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez chwilę, aż sos zacznie stawać się gęsty. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz do smaku, wymieszaj.

3. Ugotowany makaron odcedź. Przełóż go do sosu. Dodaj pokrojonego w plasterki wędzonego łososia. Całość starannie i delikatnie wymieszaj.

4. Makaron z pesto i łososiem przełóż na talerze. Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Makaron z pesto i serem mozzarella - przepis

Składniki:

· 500 g makaronu, np. spaghetti,

· 400 g mozzarelli,

· 6 łyżek oliwy z oliwek,

· ½ łyżeczki soli,

· 4 łyżki zielonego pesto bazyliowego.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Ugotowany makaron odcedź i ponownie umieść w garnku.

3. Do makaronu dodaj pesto bazyliowe i oliwę z oliwek.

4. Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę. Dodaj do makaronu z pesto, wymieszaj.

Makaron z pesto pomidorowym i z pomidorami - przepis

Składniki:

· 125 g makaronu,

· ½ puszki pomidorów,

· 6 ziarenek czerwonego pieprzu,

· Składniki na pomidorowe pesto:

· ½ szklanki suszonych pomidorów w zalewie oliwnej,

· 4 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni,

· ¼ szklanki startego parmezanu,

· 1 ząbek czosnku,

· ⅓ szklanki oliwy extra vergine,

· ⅓ łyżeczki łagodnej papryczki chili.

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki (suszone pomidory w zalewie, orzeszki pinii, parmezan, czosnek, oliwę, papryczkę chili) zmiksuj za pomocą blendera lub malaksera. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

3. W garnku zagotuj pomidory z puszki. Dodaj przygotowane pesto i rozgniecione ziarna czerwonego pieprzu. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj.

4. Makaron wyłóż na talerze. Podawaj z przygotowanym pomidorowym pesto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości