Wszyscy, którzy kochają makaron, ale mają już dość spaghetti bolognese i penne w kremowym, serowym sosie, zastanawiają się zapewne, jak powiedzieć “dość” monotonii w kuchni. Rozwiązaniem ich dylematów mogą być sprawdzone przepisy na makaron z bobem. Makaron z bobem i boczkiem, suszonymi pomidorami, kurczakiem lub tuńczykiem – to tylko niektóre dania, dzięki którym przekonamy się, ile smaku dodaje potrawom ta niepozorna roślina strączkowa.

Bób jest najstarszą, znaną człowiekowi rośliną strączkową uprawianą już w okresie neolitu. Jego walory smakowe i właściwości odżywcze docenili starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Odniesienia na temat bobu można znaleźć także w Biblii. Mimo upływu wieków popularność tej rośliny wciąż trwa. Bób sam w sobie jest świetną energetyczną przekąską, ale doskonale sprawdza się też jako dodatek makaronu , ryżu, sosów czy sałatek. W czym tkwi jego fenomen?

Bób – cudowny składnik dań

Bób , jak mało która roślina, ma zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Działa wspomagająco przy anemii, problemach z krążeniem i chorobie Parkinsona. Ponadto zapobiega nowotworom, niweluje stany zapalne w organizmie i działa odkwaszająco. Jest niskokaloryczny (szklanka bobu to około 200 kcal), ma dużo błonnika i prawie nie zawiera tłuszczu, za to jest istną skarbnicą witamin i mikroelementów.

Bób jest dobrym źródłem kwasu foliowego (w 100 gramach jest go aż 423 miligramy), więc szczególnie poleca się go kobietom w ciąży. Zawiera też dużo magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza i witamin. Podobnie jak soja, soczewica, czy ciecierzyca, bób jest niezwykle bogaty w wartościowe białko, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa u osób, które stosują dietę wegetariańską.

Zobacz film: Jak zrobić prawdziwy włoski makaron w domu. Źródło Dzień Dobry TVN


Makaron z bobem – przepisy

Wszyscy, którzy chcą spróbować makaronu z bobem, mogą śmiało wypróbować dwa proste przepisy, które doskonale sprawdzą się jako zdrowy i pożywny obiad. Mogą też przygotować pyszne pesto z bobu i bazylii – poniżej podpowiadamy, jak je zrobić.

Spaghetti z bobem

Idealna potrawa dla wegetarian. Dzięki dużej zawartości białka i żelaza bób stanowi doskonały zamiennik mięsa.

Składniki (na cztery porcje):

· 1 opakowanie (ok. 500 gramów) makaronu spaghetti,

· 500 gramów świeżego bobu,

· 2 duże cebule,

· 3 ząbki czosnku,

· 3–4 łyżki śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego,

· 4 łyżki oliwy z oliwek,

· świeże zioła,

· sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

1. Bób wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem. Ugotowany bób ostudź i obierz ze skórek.

2. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Zachowaj ok. pół szklanki wody z gotowania, resztę odlej i opłucz makaron pod strumieniem chłodnej wody.

3. Cebule pokrój drobno i podsmaż na patelni.

4. Dodaj bób , starty czosnek i śmietanę. Mieszaj chwilę, a następnie przypraw sos solą, pieprzem i świeżymi, pokrojonymi drobno ziołami. Dolej do sosu wodę z gotowania makaronu i wymieszaj.

5. Wrzuć na patelnię makaron i mieszaj chwilę, aż połączy się z kremowym sosem.

6. Przełóż spaghetti na talerze i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spaghetti z bobem gotowe!

Makaron z bobem i boczkiem

Idealna propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Wyrazisty smak boczku dodaje potrawie charakteru. Makaron z bobem i boczkiem to świetny pomysł na pyszne i pożywne danie.

Składniki (na 4 porcje):

· 1 opakowanie makaronu penne,

· kilka plastrów surowego boczku,

· 500 gramów bobu,

· 3 średniej wielkości pomidory malinowe,

· 2 średniej wielkości cebule,

· 3 łyżki startego sera,

· świeże oregano i bazylia,

· sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

1. Makaron wrzuć do osolonej wody i ugotuj al dente.

2. Bób ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź i obierz ze skórki.

3. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie pokrój je drobno.

4. Posiekaj drobno cebulę, boczek pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż, aż się zrumienią.

5. Posiekaj drobno świeże zioła.

6. Wrzuć na patelnię ugotowany makaron , bób i pomidory. Dodaj zioła, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszaj chwilę na małym ogniu.

7. Gotowe danie rozłóż na talerze i posyp startym serem. Makaron z bobem i boczkiem gotowy!

Pesto z bobu i bazylii

Bób doskonale sprawdzi się jako baza zielonego pesto z bazylią . W tej postaci jest idealnym dodatkiem do makaronów , ale można podać go jako dip do świeżych warzyw.

Składniki:

· 1 szklanka bobu,

· 4 łyżki orzeszków pinii,

· 6 łyżek oliwy z oliwek,

· 3 ząbki czosnku,

· 4 łyżki startego drobno sera (Parmezan albo Grana Padano),

· pół szklanki wody,

· 1 szklanka listków bazylii (lub więcej).

Przygotowanie:

1. Ugotowany bób wsyp do dzbanka blendera. Dodaj listki bazylii , orzeszki pinii, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz, tarty ser i przepuszczony przez praskę czosnek.

2. Miksuj wszystkie składniki, dolewając tyle wody, żeby uzyskać gęsty sos.

3. W razie potrzeby możesz dodać do pesto odrobinę soli.

Co sądzisz o tym artykule?
88
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0