Bób jest najstarszą, znaną człowiekowi rośliną strączkową uprawianą już w okresie neolitu. Jego walory smakowe i właściwości odżywcze docenili starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Odniesienia na temat bobu można znaleźć także w Biblii. Mimo upływu wieków popularność tej rośliny wciąż trwa. Bób sam w sobie jest świetną energetyczną przekąską, ale doskonale sprawdza się też jako dodatek makaronu , ryżu, sosów czy sałatek. W czym tkwi jego fenomen?
Bób – cudowny składnik dań
Bób , jak mało która roślina, ma zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Działa wspomagająco przy anemii, problemach z krążeniem i chorobie Parkinsona. Ponadto zapobiega nowotworom, niweluje stany zapalne w organizmie i działa odkwaszająco. Jest niskokaloryczny (szklanka bobu to około 200 kcal), ma dużo błonnika i prawie nie zawiera tłuszczu, za to jest istną skarbnicą witamin i mikroelementów.
Bób jest dobrym źródłem kwasu foliowego (w 100 gramach jest go aż 423 miligramy), więc szczególnie poleca się go kobietom w ciąży. Zawiera też dużo magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza i witamin. Podobnie jak soja, soczewica, czy ciecierzyca, bób jest niezwykle bogaty w wartościowe białko, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa u osób, które stosują dietę wegetariańską.
Makaron z bobem – przepisy
Wszyscy, którzy chcą spróbować makaronu z bobem, mogą śmiało wypróbować dwa proste przepisy, które doskonale sprawdzą się jako zdrowy i pożywny obiad. Mogą też przygotować pyszne pesto z bobu i bazylii – poniżej podpowiadamy, jak je zrobić.
Spaghetti z bobem
Idealna potrawa dla wegetarian. Dzięki dużej zawartości białka i żelaza bób stanowi doskonały zamiennik mięsa.
Składniki (na cztery porcje):
· 1 opakowanie (ok. 500 gramów) makaronu spaghetti,
· 500 gramów świeżego bobu,
· 2 duże cebule,
· 3 ząbki czosnku,
· 3–4 łyżki śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego,
· 4 łyżki oliwy z oliwek,
· świeże zioła,
· sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
1. Bób wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem. Ugotowany bób ostudź i obierz ze skórek.
2. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Zachowaj ok. pół szklanki wody z gotowania, resztę odlej i opłucz makaron pod strumieniem chłodnej wody.
3. Cebule pokrój drobno i podsmaż na patelni.
4. Dodaj bób , starty czosnek i śmietanę. Mieszaj chwilę, a następnie przypraw sos solą, pieprzem i świeżymi, pokrojonymi drobno ziołami. Dolej do sosu wodę z gotowania makaronu i wymieszaj.
5. Wrzuć na patelnię makaron i mieszaj chwilę, aż połączy się z kremowym sosem.
6. Przełóż spaghetti na talerze i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spaghetti z bobem gotowe!
Makaron z bobem i boczkiem
Idealna propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Wyrazisty smak boczku dodaje potrawie charakteru. Makaron z bobem i boczkiem to świetny pomysł na pyszne i pożywne danie.
Składniki (na 4 porcje):
· 1 opakowanie makaronu penne,
· kilka plastrów surowego boczku,
· 500 gramów bobu,
· 3 średniej wielkości pomidory malinowe,
· 2 średniej wielkości cebule,
· 3 łyżki startego sera,
· świeże oregano i bazylia,
· sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron wrzuć do osolonej wody i ugotuj al dente.
2. Bób ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź i obierz ze skórki.
3. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie pokrój je drobno.
4. Posiekaj drobno cebulę, boczek pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż, aż się zrumienią.
5. Posiekaj drobno świeże zioła.
6. Wrzuć na patelnię ugotowany makaron , bób i pomidory. Dodaj zioła, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszaj chwilę na małym ogniu.
7. Gotowe danie rozłóż na talerze i posyp startym serem. Makaron z bobem i boczkiem gotowy!
Pesto z bobu i bazylii
Bób doskonale sprawdzi się jako baza zielonego pesto z bazylią . W tej postaci jest idealnym dodatkiem do makaronów , ale można podać go jako dip do świeżych warzyw.
Składniki:
· 1 szklanka bobu,
· 4 łyżki orzeszków pinii,
· 6 łyżek oliwy z oliwek,
· 3 ząbki czosnku,
· 4 łyżki startego drobno sera (Parmezan albo Grana Padano),
· pół szklanki wody,
· 1 szklanka listków bazylii (lub więcej).
Przygotowanie:
1. Ugotowany bób wsyp do dzbanka blendera. Dodaj listki bazylii , orzeszki pinii, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz, tarty ser i przepuszczony przez praskę czosnek.
2. Miksuj wszystkie składniki, dolewając tyle wody, żeby uzyskać gęsty sos.
3. W razie potrzeby możesz dodać do pesto odrobinę soli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN