Kurczak hoisin może być przygotowany z sosem na bazie śliwek i orzechów. Danie urzeka intensywnym smakiem i aromatem orientu.

Kurczak hoisin może być przygotowywany na wiele sposobów. Sekretnym i obowiązkowym składnikiem tego dania jest sos hoisin. Ten tradycyjny chiński sos często stosowany jest również w kuchni wietnamskiej. Sos do kurczaka hoisin ma czerwono-brązowy kolor i charakterystyczną gęstą konsystencję.

Używa się go w kuchni kantońskiej do przygotowywania dań mięsnych czy warzywnych. Sos ten serwowany jest zazwyczaj do wieprzowiny, choć jak udowadniają to poniżej zamieszczone przepisy, idealnie komponuje się też z drobiem. Ma słodko-pikantny smak i sporządzany jest na bazie soi oraz octu – reszta składników zależna jest od tradycji danego regionu.

Tradycyjny wariant sosu do kurczaka hoisin zakłada składniki takie jak: sos sojowy, masło orzechowe, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek, chilli oraz pieprz. W Europie często do jego sporządzenia używa się też powideł śliwkowych . Oczywiście sos do kurczaka hoisin można kupić w sklepie, jednak to ten domowy, przygotowany na bazie dobrych produktów, nada potrawie wyjątkowego smaku. Podpowiadamy przepisy na kurczaka hoisin z sosem na bazie śliwek oraz masła orzechowego.

Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło Dzień dobry TVN

Kurczak hoisin – metoda smażenia stir fry

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie kurczaka hoisin , zapoznaj się z tajemnicą sukcesu smażenia metodą stir fry . Sekret azjatyckich dań smażonych tkwi w odpowiednim rozgrzaniu tłuszczu – składniki muszą być kładzione na bardzo gorący olej. Wysoka temperatura sprawia, że powierzchnia mięsa czy warzyw bardzo szybko się przysmaża się, a przy tym środek jest soczysty i miękki – pozwala to na zachowanie maksymalnej ilości soków i składników mineralnych. Kiedy znamy już tradycyjny chiński sposób smażenia, pora usmażyć naszego kurczaka hoisin!

Kurczak hoisin z sosem na bazie śliwek i orzechów

Przygotowanie kurczaka hoisin warto rozpocząć odpowiednio wcześniej, tak aby mięso przynajmniej przez godzinę poleżało w marynacie . Dodatkowo, jeśli zamierzasz wypróbować po raz pierwszy metodę smażenia stir fry – przygotuj odpowiednio wszystkie składniki , które będziesz wrzucać na patelnię.

Przepis na kurczaka hoisin

Składniki:

· 2 piersi z kurczaka,

· 2 limonki,

· 2 woreczki ryżu jaśminowego lub małe opakowanie makaronu ryżowego,

· 2 marchewki,

· papryka czerwona,

· por,

· 2 cm świeżego imbiru,

· 3 ząbki czosnku,

· papryczki chilli (ilość od 1 do 3 – w zależności od pożądanego stopnia pikantności potrawy),

· sezam,

· łyżka oleju,

· świeża kolendra,

· sól i pieprz.

Składniki na sos:

· 5 łyżek sosu sojowego,

· łyżka powideł śliwkowych (najlepiej domowych),

· łyżka sosu rybnego,

· łyżka masła orzechowego,

· łyżka brązowego cukru,

· łyżka octu ryżowego,

· mała papryczka chili,

· ząbek czosnku.

Składniki na marynatę:

· 3 łyżki sosu sojowego,

· łyżka sosu rybnego,

· 1,5 łyżki cukru brązowego,

· mała papryczka chilli,

· 2 ząbki czosnku,

· limonka.

Składniki na sos do smażenia:

· 2 łyżki sosu sojowego,

· łyżka brązowego cukru,

· 2 łyżki ciepłej wody,

· sok z limonki,

· mała papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed smażeniem kurczaka należy przygotować marynatę. W tym celu zmieszaj ze sobą 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego, posiekaną papryczkę chilli, starty czosnek i cukier. Wszystko utrzyj, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Zalej marynatą kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 60 minut. Najlepiej jednak, jeśli mięso będzie mogło poleżeć w sosie 3-4 godziny .

Kurczak hoisin byłby niczym bez pysznego chińskiego sosu . Aby przygotować sos hoisin, należy dokładnie wymieszać ze sobą: sos sojowy, powidła śliwkowe , łyżkę sosu rybnego, łyżkę masła orzechowego , łyżkę brązowego cukru, łyżkę octu ryżowego, posiekaną papryczkę chili oraz starty ząbek czosnku. Wszystko wlać do garnka i redukować na małym ogniu, mieszając, aż do momentu kiedy sos uzyska wyraźnie zawiesistą, gęstą konsystencję. Jeśli sos jest już gotowy, pora zabrać się za smażenie metodą stir fry .

Warzywa warto odpowiednio przygotować przed smażeniem. Pokrój pora w talarki, marchewkę i paprykę w cienkie paseczki oraz posiekaj drobno lub zetrzyj korzeń imbiru i czosnek. Wszystko ułóż w osobnych miseczkach, tak aby podczas smażenia móc szybko dodawać poszczególne składniki.

Aby przygotować sos do smażenia, należy zmieszać ze sobą w miseczce: 2 łyżki sosu, łyżkę brązowego cukru, 2 łyżki ciepłej wody, sok z jednej limonki oraz drobno pokrojoną małą papryczkę chilli. Kiedy wszystkie składniki są odpowiednio przygotowane, jesteśmy gotowi, aby rozpocząć nasze wielkie chińskie smażenie kurczaka hoisin .

Przygotuj woka lub większa patelnię. Rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju, a następnie dodaj wcześniej przygotowany czosnek, chilli i imbir. W następnej kolejności, w tempie, wrzuć do woka kolejno pokrojone warzywa: pora, paprykę i marchewkę. Od czasu do czasu przewracaj bądź mieszaj wszystkie składniki znajdujące się na patelni. Po 3 minutach dodaj wcześniej przygotowany sos do smażenia. Po ok. 2 minutach, kiedy całość się dokładnie połączy, zdejmij warzywa z patelni i odłóż na talerz. Na patelnię włóż drugą łyżkę oleju i na większym ogniu krótko podsmażaj pokrojonego w paski kurczaka, a po chwili znów wrzuć na patelnię podsmażone warzywa.

Tak przygotowanego kurczaka hoisin podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Całość polej domowej roboty sosem hoisin oraz posyp po wierzchu sezamem. Danie udekoruj świeżą kolendrą oraz plasterkiem limonki – goście będą mogli wycisnąć do dania odrobinę świeżego soku limonkowego.

Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0