Tarta z serem korycińskim i burakami
Składniki:
ciasto:
180 g mąki pszennej (typ 750)
8 łyżek otrębów pszennych
1 jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
farsz:
2 duże buraki
2 małe jogurty naturalne
150 g sera korycińskiego naturalnego
5 jajek
2 łyżki stołowe świeżo posiekanej mięty
Świeżo mielony pieprz
Rukola
Sok z limonki
Przygotowanie:
Mąkę połącz z otrębami, dodaj jajko, jogurt, szczyptę soli i łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieć ciasto i uformuj je w kulkę. Foremkę do tarty nasmaruj masłem i wysyp otrębami. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim foremkę, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. W międzyczasie przygotuj farsz. Buraka pokrój w drobną kosteczkę, ser korycińskie zetrzyj na tarce, dodaj jogurt, jajka, mięte oraz przypraw całość pieprzem. Farsz wyłóż na przygotowaną wcześniej tartę. Całość wstaw do piekarnika i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu, gdy tarta przestygnie, skrop ją sokiem z limonki, a na jej wierzchu ułóż listki rukoli.
Energetyczna sałatka z zielonymi warzywami i pomarańczą
Składniki:
2 garście rukoli
1/2 brokuła
1/2 zielonego ogórka
1 szalotka
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki kaparów
Garść czarnych oliwek
1 pomarańcza
1/2 kostki fety koziej
2 łyżki oliwy z oliwek
Ocet balsamiczny
Pieprz
Przygotowanie:
Brokuła gotuj na parze przez 5 minut, wystudź, pokrój na mniejsze różyczki. Do miski włóż różyczki brokuła; dodaj umyte listki rukoli; obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i szalotkę pokrojoną w piórka. Do miski wsyp jeszcze oliwki; kapary; fetę pokrojoną w kostkę; pomarańczę obraną ze skórki i pokrojoną na plastry oraz uprażone na suchej patelni pestki dyni. Całość skrop oliwą, octem balsamicznym i przypraw pieprzem.
Ciecierzycowe ruloniki do sałatki
Składniki:
szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki soli morskiej
Szalotka
Woda
Przygotowanie:
Mąkę połącz z przyprawami, dodaj zblendowaną cebulę i wodę. Ciasto powinno mieć taką konsystencją jak na naleśniki. Rozgrzej patelnię i wylej cienką warstwą ciasta. Smaż z jednej strony, do momentu aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od powierzchni patelni, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Przygotowany placek zwiń w rulonik i pokrój pod skosem na mniejsze ruloniki.
Zielona herbata z pomarańczą i miętą
Składniki:
2 łyżeczki suszu zielonej herbaty
1/2 pomarańczy
10 listków mięty cytrynowej
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do dzbanka wsyp zieloną herbatę i zalej wodą o temperaturze 80 stopni.Odczekaj, aż napar wystygnie i dodaj listki mięty i plastry pomarańczy. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, rozgniatając plastry pomarańczy, po chwili, woda smakowa jest już gotowa.
Pieczona pierś z indyka z kaszą gryczaną
Składniki:
1 filet z piersi indyka
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka listków tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Kasza:
1 cebula
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
300 g kaszy gryczanej prażonej
200 g kiszonej kapusty
sól i pieprz
Wywar warzywny lub mięsny
Przygotowanie:
Pierś z indyka przypraw solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Sok, skórkę i tymianek z pomarańczy umieść w rondelku i zacznij gotować na wolnym ogniu. Gotuj aż sok się zredukuje o połowę. Dodaj obie papryki i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Filet nasmaruj powstałym sosem. Umieść w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz przez 40 minut.
W tym czasie rozgrzej na patelni masło i podsmaż posiekaną cebulę, po chwili dodaj posiekany czosnek. Po chwili wszystko zasyp kaszą i przeprażyć przez chwilę. Kaszę podlej wywarem i gotuj aż wywar odparuje. Ponownie podlej i tak długo podlewaj aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec dodaj do niej posiekaną kapustę kiszoną, wymieszaj i zostaw aby się tylko ogrzała.
Filet wyjmij z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj na kaszy.
Soczewica z curry
Składniki:
100 g orzechów nerkowca
300 ml wody
200 g zielonej soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
2 bataty
3 łyżki zielonej pasty curry
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca namocz w wodzie na noc. Soczewicę namocz w wodzie i odstaw na 2-3 godziny. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę o wielkości 1 cm. Podduś na oliwie z oliwek. Następnie dodaj pastę curry. Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodaj do warzyw. Całość duś na wolnym ogniu. Nerkowce zmiksuj blenderem na gładką pastę (jeśli będzie potrzeba dodać więcej wody) i zalej warzywa z soczewicą w garnku. Całość duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw solą i pieprzem.
Brukselka z boczkiem
Składniki:
1 kg brukselki
100 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
3 łyżki pestek dyni
Ser feta
3 kromki czerstwego, razowego chleba żytniego
Pieprz
Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Brukselkę obierz, większe przekrój na połowę i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5-6 minut, odcedź. W tym czasie na suchej patelni podpraż pestki dyni, a następnie chleb pokrojony w kostkę. Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni. Następnie dodaj brukselkę i masło, wszystko razem smaż przez 5-7 minut. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Przełóż na talerz, posyp fetą, pestkami dyni i grzankami z chleba.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN