Kuchnia na przesilenie. Potrawy bogate w żelazo!

Nasze złe samopoczucie może wynikać z przesilenia, ale także z niedoborów witamin i minerałów. Nasz duet proponuje potrawy bogate w żelazo - Piotr Kucharski wziął na warsztat mięso, zaś dietetyczka Aneta Łańcuchowska, przygotowuje dania wersji wegetariańskiej. Co Wy na to?

Tarta z serem korycińskim i burakami

Składniki:

ciasto:

180 g mąki pszennej (typ 750)

8 łyżek otrębów pszennych

1 jajko

4 łyżki jogurtu naturalnego

Szczypta soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

farsz:

2 duże buraki

2 małe jogurty naturalne

150 g sera korycińskiego naturalnego

5 jajek

2 łyżki stołowe świeżo posiekanej mięty

Świeżo mielony pieprz

Rukola

Sok z limonki

Przygotowanie:

Mąkę połącz z otrębami, dodaj jajko, jogurt, szczyptę soli i łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieć ciasto i uformuj je w kulkę. Foremkę do tarty nasmaruj masłem i wysyp otrębami. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim foremkę, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. W międzyczasie przygotuj farsz. Buraka pokrój w drobną kosteczkę, ser korycińskie zetrzyj na tarce, dodaj jogurt, jajka, mięte oraz przypraw całość pieprzem. Farsz wyłóż na przygotowaną wcześniej tartę. Całość wstaw do piekarnika i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu, gdy tarta przestygnie, skrop ją sokiem z limonki, a na jej wierzchu ułóż listki rukoli.

Energetyczna sałatka z zielonymi warzywami i pomarańczą

Składniki:

2 garście rukoli

1/2 brokuła

1/2 zielonego ogórka

1 szalotka

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki kaparów

Garść czarnych oliwek

1 pomarańcza

1/2 kostki fety koziej

2 łyżki oliwy z oliwek

Ocet balsamiczny

Pieprz

Przygotowanie:

Brokuła gotuj na parze przez 5 minut, wystudź, pokrój na mniejsze różyczki. Do miski włóż różyczki brokuła; dodaj umyte listki rukoli; obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i szalotkę pokrojoną w piórka. Do miski wsyp jeszcze oliwki; kapary; fetę pokrojoną w kostkę; pomarańczę obraną ze skórki i pokrojoną na plastry oraz uprażone na suchej patelni pestki dyni. Całość skrop oliwą, octem balsamicznym i przypraw pieprzem.

Ciecierzycowe ruloniki do sałatki

Składniki:

szklanka mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki soli morskiej

Szalotka

Woda

Przygotowanie:

Mąkę połącz z przyprawami, dodaj zblendowaną cebulę i wodę. Ciasto powinno mieć taką konsystencją jak na naleśniki. Rozgrzej patelnię i wylej cienką warstwą ciasta. Smaż z jednej strony, do momentu aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od powierzchni patelni, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Przygotowany placek zwiń w rulonik i pokrój pod skosem na mniejsze ruloniki.

Zielona herbata z pomarańczą i miętą

Składniki:

2 łyżeczki suszu zielonej herbaty

1/2 pomarańczy

10 listków mięty cytrynowej

2 szklanki wody

Przygotowanie:

Do dzbanka wsyp zieloną herbatę i zalej wodą o temperaturze 80 stopni.Odczekaj, aż napar wystygnie i dodaj listki mięty i plastry pomarańczy. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, rozgniatając plastry pomarańczy, po chwili, woda smakowa jest już gotowa.

Pieczona pierś z indyka z kaszą gryczaną

Składniki:

1 filet z piersi indyka

Skórka otarta z jednej pomarańczy

Sok z jednej pomarańczy

1 łyżeczka listków tymianku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

Kasza:

1 cebula

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

300 g kaszy gryczanej prażonej

200 g kiszonej kapusty

sól i pieprz

Wywar warzywny lub mięsny

Przygotowanie:

Pierś z indyka przypraw solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Sok, skórkę i tymianek z pomarańczy umieść w rondelku i zacznij gotować na wolnym ogniu. Gotuj aż sok się zredukuje o połowę. Dodaj obie papryki i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Filet nasmaruj powstałym sosem. Umieść w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz przez 40 minut.

W tym czasie rozgrzej na patelni masło i podsmaż posiekaną cebulę, po chwili dodaj posiekany czosnek. Po chwili wszystko zasyp kaszą i przeprażyć przez chwilę. Kaszę podlej wywarem i gotuj aż wywar odparuje. Ponownie podlej i tak długo podlewaj aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec dodaj do niej posiekaną kapustę kiszoną, wymieszaj i zostaw aby się tylko ogrzała.

Filet wyjmij z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj na kaszy.

Soczewica z curry

Składniki:

100 g orzechów nerkowca

300 ml wody

200 g zielonej soczewicy

3 łyżki oliwy z oliwek

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

Kawałek selera

2 bataty

3 łyżki zielonej pasty curry

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca namocz w wodzie na noc. Soczewicę namocz w wodzie i odstaw na 2-3 godziny. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę o wielkości 1 cm. Podduś na oliwie z oliwek. Następnie dodaj pastę curry. Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodaj do warzyw. Całość duś na wolnym ogniu. Nerkowce zmiksuj blenderem na gładką pastę (jeśli będzie potrzeba dodać więcej wody) i zalej warzywa z soczewicą w garnku. Całość duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw solą i pieprzem.

Brukselka z boczkiem

Składniki:

1 kg brukselki

100 g wędzonego boczku

2 łyżki masła

4 ząbki czosnku

3 łyżki pestek dyni

Ser feta

3 kromki czerstwego, razowego chleba żytniego

Pieprz

Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Brukselkę obierz, większe przekrój na połowę i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5-6 minut, odcedź. W tym czasie na suchej patelni podpraż pestki dyni, a następnie chleb pokrojony w kostkę. Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni. Następnie dodaj brukselkę i masło, wszystko razem smaż przez 5-7 minut. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Przełóż na talerz, posyp fetą, pestkami dyni i grzankami z chleba.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości