Przepisy kulinarne

Kuchnia biegającej weganki: tofucznica i chipsy z jarmużu

Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!

JABŁKA DO ZAPIEKANIA
Składniki:
1kg jabłek
Cukier waniliowy (trzcinowy ze startą wanilią)
Cynamon
Miód

TOFUCZNICA
Składniki:
Opakowanie tofu
Opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
1 cebula
Szczypiorek/dymka
Kurkuma
Sól himalajska/kamienna
Pieprz
Olej ryżowy do smażenia

SZASZŁYKI WARZYWNE W MARYNACIE

Składniki:
Tofu
1 papryka
Pomidorki koktajlowe
Pieczarki (małe)- 10 szt.
Czosnek (2 główki)
Cukinia
Bakłażan
Olej rzepakowy – eko dobry
Marynata:
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki dobrego oleju roślinnego (takiego, który można podgrzewać do wysokiej temperatury)
1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
2 duże ząbki wyciśniętego czosnku
sól i pieprz

SAŁATKA Z MŁODEGO SZPINAKU
Składniki:
Młode liście szpinaku (w torebce umyte)
pomarańcza
Awokado miękkie
Nasiona dyni sezamu
Kiełki słonecznika
Olej lniany

CHIPSY Z JARMUŻU
Składniki:
Opakowanie jarmużu
Oliwa z oliwek i olej ryżowy
Papier do pieczenia
Sól ziołowa
Świeży rozmaryn

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0