Przepisy kulinarne

Jesień - czas na dynię

W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?



Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami

Składniki:
1 dynia np. hokkaido
szklanka ugotowanego pęczaku
100 g ogonówki
100 g karczka
100 g schabu
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g żółtego ostrego sera
1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Piecz około 60 minut w temperaturze 160 stopni C.

Smażony sandacz na purée z dyni z czarnuszką i emulsją z natki pietruszki

Składniki:
puree :
20 g masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku
odrobina suszonego tymianku
świeży obrany i starty imbir
1/2 kg obranej i pokrojonej dyni
płaska łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
bulion warzywny
sól, pieprz

emulsja:
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
100g oliwy
kilka kropel soku z cytryny
odrobina soli

ryba:
2 filety z sandacza (300g)
mąka pszenna do oprószenia
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
1/3 łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:
•  Krok 1
W rondlu, na delikatnie rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę oraz czosnek.
•  Krok 2
Na ostatnie kilkanaście sekund smażenia dodaj tymianek oraz imbir.
•  Krok 3
Dodaj kawałki dyni oraz miód i ocet. Zalej bulionem duś do miękkości dyni.
•  Krok 4
Następnie całość zmiksuje ręcznym blenderem. Jeżeli puree jest zbyt rzadkie, pogotuj je na małym gazie, aż nieco odparuje
•  Krok 5
Przemyj blender i w wąskim i wysokim naczyniu miksuj 2 minuty wszystkie składniki na emulsję.
•  Krok 6
Kawałki ryby posól, a następnie oprósz mąką.
•  Krok 7
Na patelni rozgrzej olej (nie za mocno) i ułóż na nim kawałki ryby. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dopraw pieprzem.
•  Krok 8
Na talerz wyłóż puree, ułóż na nim po kawałku ryby. Następnie udekoruj całość czarnuszką i emulsją. Jako dodatek wystąpiły ziemniaczki oraz brukselki.

Krem z dyni i wędzonych śliwek podany z bekonowymi chipsami

Składniki: 
kilka plastrów surowego boczku
4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku posiekane
50 g posiekanych suszonych śliwek
1 kg obranej i pokrojonej dyni
1,5 bulionu warzywnego
sól
odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
łyżka octu balsamicznego
kilka gałązek świeżego majeranku
pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na papierze do pieczenia ułóż plastry boczku, i piecz kilka minut do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozgrzej delikatnie tłuszcz, dodaj cebulę i kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj dynię, a całość zalej bulionem. Posól i gotuj przez paręnaście minut (do miękkości składników). Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. Udekoruj chipsami z bekonu. Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0