Jak zrobić ocet winny? Dobry sposób na zdrowie, utratę wagi i piękne włosy

Butelki z octami w ogrodzie, jak zrobić ocet winny
Octy i oleje do picia
Źródło: Westend61/Getty Images
Ocet winny można w prosty sposób wyprodukować w warunkach domowych. Powstaje dzięki procesowi fermentacji. Ocet winny można otrzymać z wina, jak i samych winogron. Dowiedz się, jak to zrobić i jakie ma korzyści.

Dzięki temu, że przepis na ocet winny jest bardzo prosty, możliwe jest bezproblemowe korzystanie z jego właściwości leczniczych. Ocet winny polecany jest na nadciśnienie, obniża poziom cukru we krwi i usprawnia trawienie. Jest też dobry na odchudzanie i do stosowania zewnętrznego, np. na włosy.

Ocet winny – biały czy czerwony?

Ocet winny produkowany jest z wina - zarówno białego, jak i czerwonego. Jest składnikiem octu balsamicznego, w którym znaleźć można również moszcz winogronowy. Powstaje w wyniku fermentacji, za którą odpowiadają bakterie z rodziny Acetobacteraceae .

Przepis na ocet winny jest łatwy, niemniej jednak, proces jego powstawania jest dość złożony. Wyróżnia się bowiem dwa etapy fermentacji, dzięki którym możliwe jest uzyskanie octu winnego:

  • Etap I - dochodzi w nim do przekształcenia cukru w alkohol, a później alkohol przekształca się w kwas octowy.
    • Etap II - leżakowanie, którego długość ma decydujący wpływ na smak octu. W wyniku dojrzewania mocno kwaskowy ocet zmienia się w produkt o bardziej delikatnym smaku.

      Warto podkreślić, że ocet winny, który najczęściej stosujemy, ma około 6% kwasu octowego, co oznacza, że jest dużo słabszy od octu spirytusowego, mającego 10–12%.

      Ocet winny w kuchni

      Ocet winny znalazł szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie, szczególnie w krajach takich jak Francja czy Włochy. Każdy, kto wie jak smakuje ocet winny nie musi się zastanawiać, do czego go użyć. Doskonale sprawdza się w roli dodatku zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Jest też znacznie zdrowszy od octu spirytusowego.

      Ocet biały winny, który ma łagodniejszy smak, wykorzystywany jest jako dodatek do dań słodko-kwaśnych. Można dodać go do barszczu czerwonego. Tymczasem ocet winny z czerwonych winogron świetnie pasuje do marynat do mięsa wołowego, jagnięciny i cielęciny. Używany jest też do przygotowania wszelkiego rodzaju dressingów do sałatek warzywnych. Sprawdza się również jako składnik galaretek z czerwonych porzeczek czy żurawiny. Kucharze dodają go do sosu chutney .

      Ocet winny nie jest jednak produktem, bez którego nie można się obyć w kuchni. Osoby zastanawiające się czym zastąpić ocet winny mogą użyć zamiast niego octu balsamicznego.

      Właściwości lecznicze octu winnego

      Popularność octu winnego wynika z jego unikalnego smaku i wpływu na zdrowie. Ocet winny posiada właściwości lecznicze, które są też wyróżnikiem innego znanego octu, a mianowicie octu jabłkowego. Jak można się domyśleć, podstawowa różnica między octem winnym a octem jabłkowym polega na tym, że drugi z wymienionych dodatków produkowany jest z jabłek lub z musu jabłkowego.

      Bodźcem do szukania odpowiedzi na pytanie, jak zrobić ocet winny, może być wiedza na temat jego składu. Oszacowano, że w 250 ml sfermentowanego wina znajduje się aż 9,6 mg magnezu i 93,2 mg potasu. Jest to produkt niskokaloryczny. Biały i czerwony ocet winny to doskonałe źródło witaminy C i działających przeciwzapalnie garbników. Znaleźć w nim można mnóstwo antyoksydantów, które wyłapują wolne rodniki, i tym samym mogą zapobiec chorobie nowotworowej. Przeciwutleniacze, znajdujące się w occie winnym z winogron, mają też moc opóźniania procesów starzenia. Poza tym, powinny zaopatrzyć się w niego osoby zmagające się z nadciśnieniem i szukające sposobu na zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Zastosowanie lecznicze octu winnego wynika również z jego wpływu na szkodliwe bakterie i grzyby. Usuwa je z organizmu razem z toksynami.

      Ocet winny na odchudzanie

      Picie octu winnego zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Pomaga żołądkowi trawić białka, poprawia metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Jednak z uwagi na ewentualne efekty uboczne, zamiast octu winnego czasami lepiej zaparzyć sobie filiżankę czerwonej herbaty, która również wspomaga proces odchudzania.

      Ocet winny do stosowania zewnętrznego

      Ocet winny nadaje się również do stosowania zewnętrznego, np. w formie okładów. W ten sposób może pomóc uśmierzać bóle głowy. Przemywanie nim skóry trądzikowej pomaga w pozbyciu się zmian skórnych. Polecany jest na oparzenia. Ocet winny to również doskonały kosmetyk do pielęgnacji włosów. Płukanka z niego zamyka łuski włosowe, sprawia, że kosmyki stają się miękkie i gładkie.

      Jak zrobić ocet winny?

      Przygotowanie octu winnego jest banalnie proste. Wystarczy napoczęta (ale zakorkowana) butelka wina, pozostawiona na 14 dni w temperaturze pokojowej. Warto jednak zaznaczyć, że w tym czasie co 2 dni należy otwierać butelkę. Po 2 tygodniach trzeba zlać ocet do nowego naczynia, uważając przy tym, aby nie wzburzyć wytrąconego osadu.

      Każdy, kto szuka odpowiedzi na pytanie, jak zrobić ocet winny z jabłek musi wiedzieć, że przepis na niego jest równie prosty. Do jego przygotowania potrzeba 1,5 kg obranych i pokrojonych jabłek, które należy umieścić w dużym słoju. Następnie zalać je 5 szklankami wody osłodzonej 5 łyżeczkami miodu. Jabłka muszą znaleźć się całkowicie pod wodą. Słój należy nakryć lnianą ściereczką. Po miesiącu jabłkowy ocet winny będzie gotowy.

      Zobacz też:

      Kosmetyki na bazie octu owocowego. Jak je przygotować w domowym zaciszu?

      Czy ocet jest zdrowy? Mikołaj Rey i różne rodzaje octu oraz ich zastosowanie

      Octy „żywe”. "Świetnie działają na samopoczucie"

      Zobacz video: Fakty i mity na temat octu. Czy zabija bakterie?

      Autor: Adrian Adamczyk

      Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości