Tagliatelle to jeden z popularniejszych włoskich makaronów. Są to grube wstążki, które podajemy z różnymi sosami. Istnieje kilka rodzajów, różniących się między sobą grubością. Wszystkie jednak łączy wspólny mianownik: stanowią idealną bazę do wspaniałego obiadu we włoskim stylu.

Jeżeli masz ochotę na makaron tagliatelle, ale nie masz pomysłu z czym go podać, ten artykuł jest właśnie dla ciebie.

Tagliatelle - przepisy

Makaron tagliatelle do poniższych dań można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Jak zrobić makaron tagliatelle? To bardzo proste. Warto zaznaczyć, że na osobę zawsze gotujemy go około 150 g.

Można także pokusić się o zrobienie tagliatelle z warzyw np. tagliatelle z cukinii - dobrze sprawdzi się dla osób redukujących ilość węglowodanów w diecie.

Tagliatelle z kurczakiem

Aby przygotować makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym z musztardą (4 porcje), musimy 1 pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić mieszanką do kurczaka i słodką papryką. Następnie do 200 g śmietany 18% należy dodać 5 łyżek musztardy delikatesowej i 5 łyżek musztardy francuskiej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na oleju. Gdy jest gotowy, zalewamy go sosem i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu. Gotowy sos mieszamy w dużym garnku z ugotowanym makaronem.

Tagliatelle ze szpinakiem

Aby przygotować makaron tagliatelle ze szpinakiem (3-4 porcje), musimy posiekać lub przepuścić przez praskę 3 ząbki czosnku, który następnie podsmażamy na oliwie przez 3 minuty. Na patelnię dodajemy opakowanie szpinaku (może być świeży lub wcześniej rozmrożony), smażymy go przez kilka minut, ciągle mieszając. Do szpinaku dodajemy śmietanę, sól, pieprz i opcjonalnie kostkę rosołową. Sos łączymy z tagliatelle ugotowanym al dente i voilà ! Obiad gotowy.

Dobrym pomysłem jest także dodanie do tego sosu 1 usmażonej wcześniej piersi, aby powstało pyszne tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem .

Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym to bardzo aromatyczne danie, które przygotowuje się w mgnieniu oka. Aby przygotować 3-4 porcje tego dania należy 2 cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. 200 g łososia wędzonego kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię, chwilę smażymy. Po 2 minutach wlewamy 300 ml śmietany 18% i całość doprawimy koperkiem, skórką z ½ cytryny, solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z tagliatelle i gotowe.

Bardzo dobrze komponuje się również tagliatelle ze szpinakiem i łososiem . Do sosu należy dodać 2 duże garście świeżego, posiekanego szpinaku. Wtedy jednak warto zastąpić koperek granulowanym czosnkiem.

Tagliatelle z kurkami

Tagliatelle z grzybami smakuje świetnie. Warto skorzystać z tych sezonowych, np. kurek, by wyczarować wspaniałe danie.

Na 3-4 porcje potrzebne będą:

· 3 garści kurek,

· 6 łyżek masła,

· 1 cebula,

· 350 ml śmietany 18% lub 30%,

· sól,

· świeżo zmielony pieprz,

· kilka czarnych oliwek,

· parmezan,

· bazylia.

Pierwszym krokiem, aby przygotować sos, jest oczyszczenie i umycie kurek. Większe kroimy na pół, mniejsze mogą pozostać w całości. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażymy chwilę i dolewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i dusimy. Danie podajemy udekorowane oliwkami, parmezanem i bazylią.

Do tego sosu dobrze pasuje razowy makaron tagliatelle .

Tagliatelle z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Makaron ten stanowi kwintesencję "włoskości". Właśnie tak powinny smakować dania pochodzącego z rejonu Morza Śródziemnego. Aromatyczne tagliatelle z suszonymi pomidorami przywołuje na myśl słoneczną Italię. Aby przygotować 4 porcje tego dania, potrzebujemy:

· 10 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej,

· 4 łyżek oleju ze słoika z pomidorami,

· 6 plastrów szynki parmeńskiej,

· 2 ząbków czosnku,

· 300 g kremówki,

· sól,

· rukoli.

Na oleju z pomidorów podsmażamy plasterki czosnku, posiekane pomidory i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Gdy czosnek się zarumieni, wlewamy śmietanę, wsypujemy szczyptę soli i podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Sos jest gotowy. Po wymieszaniu go makaronem nakładamy na talerze i dekorujemy rukolą.

Zapiekanka z makaronem tagliatelle

Jeżeli znudził Ci się klasyczny makaron tagliatelle z sosem, możesz przygotować aromatyczną zapiekankę z kurczakiem, jajkiem i szczypiorkiem. 250 g makaronu należy ugotować. Następnie szklimy na oliwie 1 pokrojoną cebulę, dodajemy kilka ząbków czosnku, 1 pokrojoną pierś z kurczaka i 5 suszonych pomidorów. Smażymy kilka minut, dodajemy 200 ml śmietany 30%, a także sól i czarny pieprz do smaku. Makaron mieszamy z sosem, przekładamy do miseczek do zapiekania. Każdą porcję posypujemy serem, np. mozzarellą i wbijamy 1 jajko. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w 180°C.

Jak jeszcze można przygotować makaron tagliatelle?

Przedstawiliśmy jedynie najciekawsze i najpopularniejsze przepisy na makaron tagliatelle. Można jednak przygotować go na wiele sposobów, m.in.:

· tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone ,

· tagliatelle w sosie śmietanowym z ziołami,

· tagliatelle z warzywami (np. brokuły, cukinia, marchew, pieczarki, papryka),

· tagliatelle z pesto ,

· tagliatelle ze szpinakiem i tuńczykiem ,

· tagliatelle z boczkiem i pieczarkami.

Zobacz film: Tagliatelle z pulpecikami wege. Źródło Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
87
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0