Z czym podawać makaron tagliatelle - ulubione przepisy naszej redakcji

Z czym podawać makaron tagliatelle - ulubione przepisy naszej redakcji
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Tagliatelle to jeden z popularniejszych włoskich makaronów. Są to grube wstążki, które podajemy z różnymi sosami. Istnieje kilka rodzajów, różniących się między sobą grubością. Wszystkie jednak łączy wspólny mianownik: stanowią idealną bazę do wspaniałego obiadu we włoskim stylu.

Jeżeli masz ochotę na makaron tagliatelle, ale nie masz pomysłu z czym go podać, ten artykuł jest właśnie dla ciebie.

Tagliatelle - przepisy

Makaron tagliatelle do poniższych dań można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Jak zrobić makaron tagliatelle? To bardzo proste. Warto zaznaczyć, że na osobę zawsze gotujemy go około 150 g.

Można także pokusić się o zrobienie tagliatelle z warzyw np. tagliatelle z cukinii - dobrze sprawdzi się dla osób redukujących ilość węglowodanów w diecie.

Tagliatelle z kurczakiem

Aby przygotować makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym z musztardą (4 porcje), musimy 1 pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić mieszanką do kurczaka i słodką papryką. Następnie do 200 g śmietany 18% należy dodać 5 łyżek musztardy delikatesowej i 5 łyżek musztardy francuskiej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na oleju. Gdy jest gotowy, zalewamy go sosem i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu. Gotowy sos mieszamy w dużym garnku z ugotowanym makaronem.

Tagliatelle ze szpinakiem

Aby przygotować makaron tagliatelle ze szpinakiem (3-4 porcje), musimy posiekać lub przepuścić przez praskę 3 ząbki czosnku, który następnie podsmażamy na oliwie przez 3 minuty. Na patelnię dodajemy opakowanie szpinaku (może być świeży lub wcześniej rozmrożony), smażymy go przez kilka minut, ciągle mieszając. Do szpinaku dodajemy śmietanę, sól, pieprz i opcjonalnie kostkę rosołową. Sos łączymy z tagliatelle ugotowanym al dente i voilà ! Obiad gotowy.

Dobrym pomysłem jest także dodanie do tego sosu 1 usmażonej wcześniej piersi, aby powstało pyszne tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem .

Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym to bardzo aromatyczne danie, które przygotowuje się w mgnieniu oka. Aby przygotować 3-4 porcje tego dania należy 2 cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. 200 g łososia wędzonego kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię, chwilę smażymy. Po 2 minutach wlewamy 300 ml śmietany 18% i całość doprawimy koperkiem, skórką z ½ cytryny, solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z tagliatelle i gotowe.

Bardzo dobrze komponuje się również tagliatelle ze szpinakiem i łososiem . Do sosu należy dodać 2 duże garście świeżego, posiekanego szpinaku. Wtedy jednak warto zastąpić koperek granulowanym czosnkiem.

Tagliatelle z kurkami

Tagliatelle z grzybami smakuje świetnie. Warto skorzystać z tych sezonowych, np. kurek, by wyczarować wspaniałe danie.

Na 3-4 porcje potrzebne będą:

  • 3 garści kurek,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 cebula,
  • 350 ml śmietany 18% lub 30%,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • kilka czarnych oliwek,
  • parmezan,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem, aby przygotować sos, jest oczyszczenie i umycie kurek. Większe kroimy na pół, mniejsze mogą pozostać w całości. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażymy chwilę i dolewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i dusimy. Danie podajemy udekorowane oliwkami, parmezanem i bazylią.

Do tego sosu dobrze pasuje razowy makaron tagliatelle .

Tagliatelle z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Makaron ten stanowi kwintesencję "włoskości". Właśnie tak powinny smakować dania pochodzącego z rejonu Morza Śródziemnego. Aromatyczne tagliatelle z suszonymi pomidorami przywołuje na myśl słoneczną Italię. Aby przygotować 4 porcje tego dania, potrzebujemy:

  • 10 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej,
  • 4 łyżek oleju ze słoika z pomidorami,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 300 g kremówki,
  • sól,
  • rukoli.

Sposób przygotowania:

Na oleju z pomidorów podsmażamy plasterki czosnku, posiekane pomidory i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Gdy czosnek się zarumieni, wlewamy śmietanę, wsypujemy szczyptę soli i podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Sos jest gotowy. Po wymieszaniu go makaronem nakładamy na talerze i dekorujemy rukolą.

Zapiekanka z makaronem tagliatelle

Jeżeli znudził Ci się klasyczny makaron tagliatelle z sosem, możesz przygotować aromatyczną zapiekankę z kurczakiem, jajkiem i szczypiorkiem. 250 g makaronu należy ugotować. Następnie szklimy na oliwie 1 pokrojoną cebulę, dodajemy kilka ząbków czosnku, 1 pokrojoną pierś z kurczaka i 5 suszonych pomidorów. Smażymy kilka minut, dodajemy 200 ml śmietany 30%, a także sól i czarny pieprz do smaku. Makaron mieszamy z sosem, przekładamy do miseczek do zapiekania. Każdą porcję posypujemy serem, np. mozzarellą i wbijamy 1 jajko. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w 180°C.

Jak jeszcze można przygotować makaron tagliatelle?

Przedstawiliśmy jedynie najciekawsze i najpopularniejsze przepisy na makaron tagliatelle. Można jednak przygotować go na wiele sposobów, m.in.:

  • tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone ,
  • tagliatelle w sosie śmietanowym z ziołami,
  • tagliatelle z warzywami (np. brokuły, cukinia, marchew, pieczarki, papryka),
  • tagliatelle z pesto ,
  • tagliatelle ze szpinakiem i tuńczykiem ,
  • tagliatelle z boczkiem i pieczarkami.

Sprawdź, jak przygotować samodzielnie makaron: Jak zrobić pyszny makaron tagliatelle?

Zobacz film: Tagliatelle z pulpecikami wege. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości