Jak czyścić grzyby?

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.

Omlet z sosem grzybowym

Składniki:

2 jajka

sól i pieprz

3 łyżki masła

Sos grzybowy:

300 g świeżych borowików

15 g suszonych borowików (wcześniej namoczonych)

2 ząbki czosnku

4 łyżki masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 posiekane listki mięty

50 ml śmietany 30%

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Świeże borowiki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Suszone odcedzić (wodę zachować) pokroić i dodać do świeżych. Posiekać czosnek i dodać do sosu. Dodać śmietanę oraz 4 łyżki wody grzybowej. Dusić aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać pietruszkę oraz miętę.

Na patelni rozgrzać masło. Jajka roztrzepać w miseczce na jednolitą masę. Na średnio rozgrzane masło wylać jajka. Poczekać aż się zetnie. Przyprawić sola i pieprzem. Szpatułką unosić jeden z boków i przechylać patelnię aby jeszcze nie ścięte jajko tam wpływało. Poczekać aż całość się zetnie. Zawinąć jeden bok do środka. Przy zdejmowaniu z patelnią zawinąć drogi bok do środka.

Grzybowe kluseczki ze smażonymi grzybami

Składniki:

200 g rydzy

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g masła

3 jajka

2 łyżki posiekanej pietruszki

4 bułki

sól i pieprz

Sos:

300 g rydzy

3 łyżki klarowanego masła

kilka listków szałwii

2 mięsiste pomidory

sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby na kluseczki zblanszować i podsmażyć na oliwie. Drobno posiekać. Masło rozpuścić. Bułkę rozdrobnić w malakserze. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem, grzybami, pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki aby można było formować kluseczki. Uformować kluseczki wielkości orzecha włoskiego i odstawić na 30 minut. W tym czasie zblanszować grzyby na sos, osuszyć i podsmażyć na maśle z szałwią. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kluseczki ugotować w osolonej wodzie aż wypłyną (około 2-3 minuty). Kluseczki podawać z podsmażonymi grzybami.

Składniki:

4 filety z kurczaka

Pasta grzybowa-przepis poniżej

sól i pieprz

klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

W filetach zrobić kieszonki i nałożyć do środka pastę. Przyprawić mięso sola i pieprzem. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Można podawać z sosem grzybowym z przepisu na omlet.

Składniki:

250 g małych borowików

300 g masła

około 10 gałązek tymianku

1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Borowiki oczyścić. Masło rozpuścić, dodać zioła oraz grzyby. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przelać do słoiczka tak aby grzyby były przykryte masłem. Odstawić do ostygnięcia. Zakręcić i wstawić do lodówki. Można przechowywać do kilku tygodni.

Składniki:

1 duża cebula

3 łyżki masła

3 ząbki czosnku

500 g podgrzybków

sól i pieprz

świeży majeranek

Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek. Grzyby pokroić w grube plastry i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Całość drobno posiekać, przełożyć do małych słoiczków i spasteryzować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości