Przepisy kulinarne

Jak czyścić grzyby?

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.

Omlet z sosem grzybowym
Składniki:
2 jajka
sól i pieprz
3 łyżki masła
Sos grzybowy:
300 g świeżych borowików
15 g suszonych borowików (wcześniej namoczonych)
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 posiekane listki mięty
50 ml śmietany 30%
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Świeże borowiki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Suszone odcedzić (wodę zachować) pokroić i dodać do świeżych. Posiekać czosnek i dodać do sosu. Dodać śmietanę oraz 4 łyżki wody grzybowej. Dusić aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać pietruszkę oraz miętę.

Na patelni rozgrzać masło. Jajka roztrzepać w miseczce na jednolitą masę. Na średnio rozgrzane masło wylać jajka. Poczekać aż się zetnie. Przyprawić sola i pieprzem. Szpatułką unosić jeden z boków i przechylać patelnię aby jeszcze nie ścięte jajko tam wpływało. Poczekać aż całość się zetnie. Zawinąć jeden bok do środka. Przy zdejmowaniu z patelnią zawinąć drogi bok do środka.

Grzybowe kluseczki ze smażonymi grzybami
Składniki:
200 g rydzy
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g masła
3 jajka
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 bułki
sól i pieprz
Sos:
300 g rydzy
3 łyżki klarowanego masła
kilka listków szałwii
2 mięsiste pomidory
sól i pieprz

Przygotowanie:
Grzyby na kluseczki zblanszować i podsmażyć na oliwie. Drobno posiekać. Masło rozpuścić. Bułkę rozdrobnić w malakserze. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem, grzybami, pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki aby można było formować kluseczki. Uformować kluseczki wielkości orzecha włoskiego i odstawić na 30 minut. W tym czasie zblanszować grzyby na sos, osuszyć i podsmażyć na maśle z szałwią. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kluseczki ugotować w osolonej wodzie aż wypłyną (około 2-3 minuty). Kluseczki podawać z podsmażonymi grzybami.

Filety z kurczaka faszerowane pastą grzybową
Składniki:
4 filety z kurczaka
Pasta grzybowa-przepis poniżej
sól i pieprz
klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:
W filetach zrobić kieszonki i nałożyć do środka pastę. Przyprawić mięso sola i pieprzem. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Można podawać z sosem grzybowym z przepisu na omlet.

Konfitowane borowiki
Składniki:
250 g małych borowików
300 g masła
około 10 gałązek tymianku
1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:
Borowiki oczyścić. Masło rozpuścić, dodać zioła oraz grzyby. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przelać do słoiczka tak aby grzyby były przykryte masłem. Odstawić do ostygnięcia. Zakręcić i wstawić do lodówki. Można przechowywać do kilku tygodni.

Pasta z grzybów
Składniki:
1 duża cebula
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
500 g podgrzybków
sól i pieprz
świeży majeranek

Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek. Grzyby pokroić w grube plastry i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Całość drobno posiekać, przełożyć do małych słoiczków i spasteryzować.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0