Przepisy kulinarne

Gulasz na dwa sposoby

Jak smakuje gulasz z kluskami na parze lub gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami? Wolicie wieprzowinę czy wołowinę? Skorzystajcie z prostych przepisów kucharza Andrzeja Polana!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Gulasz z kluskami na parze
Składniki:
1 kg mięsa z szynki wp.
80 g masła
4 cebule
1 szklanka wina białego
liść laurowy
przyprawa do potraw
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szklimy na patelni na maśle, dodajemy pokrojone mięso i smażymy razem do lekkiego przyrumienienia. Podlewamy winem, odparowujemy. Dodajemy przyprawę do potraw i pozostałe przyprawy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Zabieramy się za kluski na parze:

Składniki:
1 kg mąki
60 g drożdży
500 ml mleka
1100 ml oleju
1 jajko
1 żółtko
100 g śliwek suszonych
1 łyżka miosu
szczypta cukru

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje. Na każdą kładziemy porcję pokrojonych śliwek wymieszanych z miodem i zlepiamy. Parujemy na lnianej ściereczce nałożonej na wierzch garnka z gotującą wodą pod przykryciem.

Gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami
Składniki:
1 kg mięsa wołowego
3 papryki czerwona
3 cebula
1 cukinia
200 g dynia
przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone mięso, smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę, doprawiamy przypawą do potraw. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy cukinię i dynię pokrojoną w kostkę. W trakcie przygotowywania gulaszu zabieramy się za ciasto:

Składniki:
700 g mąki
80 ml oliwy
260 ml mleka
60 cukru
przyprawa do potraw
50 g drożdży
100 g białego sera
100 g sera parmezan
100 g oliwki zielone
oregano

Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, oliwy, cukru, mleka oraz przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, na wierzch wykładamy wymieszany ser biały z parmezanem, oliwkami, posypujemy oregano. Zwijamy struclę i kroimy w 3 cm paski. Układamy w pionie w blaszce i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni. Czas około 30 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0