Przepisy kulinarne

Gruszka miłosna i Andrzej Polan

Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!

 

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Piada z bakłażanem
Składniki:
2 bakłażany
4 pomidory
pierś z kurczaka
ostra papryka
czosnek
ocet winny
sól
pieprz
świeża bazylia

Przygotowanie:
Bakłażany podziel na ćwiartki i pozbądź środkowej części miąższu zostawiając około 1.5 cm przy samej skórce. Pokrój na batoniki. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu solą i starciu za pomocą papierowego ręcznika łez goryczy. Na oliwie przesmaż czosnek i dodaj bakłażana. Jak tylko złapie złotego koloru - wyjmij go. Pomidory pokrój na kawałki i przesmaż na tej samej patelni, wymieszaj z bakłażanem. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżą bazylią. Kurczaka zamarynuj tylko w oliwie z solą i pieprzem. Przesmaż na patelni, pamiętaj to bakłażan jest bohaterem tego dania, kurczak jako dodatek.

Składniki:
500 g mąki
ok. 200 ml wody
8 łyżek oliwy
proszek do pieczenia
sól

Przygotowanie:
Oliwę podgrzej w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, taką podgrzaną dodaj do mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i dodaj wodę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na chwilę niech odpocznie, poczym podziel go na małe porcje i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek. Piecz na rozgrzanej patelni, bez żadnego tłuszczu. Piadę podawaj z bakłażanem z pomidorami i kawałkami kurczaka, oczywiście trochę sera mozzarelli wskazane!!!. Bardzo dobrze smakuje z szynką parmeńską, naszym bakłażanem i mozzarellą.

Tarta z bakłażanem i czerwoną cebulą
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
2 żółtka
odrobina wody
sól
oregano

Przygotowanie:
Z w/w składników zagnieć ciasto kruche. Odstaw na chwilę aby odpoczęło, poczym rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty. Zapiecz go w rozgrzanym piecu w temp. 180 stopni.

Składniki:
3 bakłażany
8 czerwonych cebul
4 pomidory
mozarella
parmezan

Przygotowanie:
Cebulę pokrój i przesmaż na oliwie z oliwek, ale tak aby nie była przyrumieniona. Dopraw ją solą, pieprzem czarnym. Bakłażany pokrój w plastry. Na podpieczony spód wyłóż cebulę, plastry pomidora, mozzarelli i na koniec bakłażana. Delikatnie posmaruj oliwą i posyp parmezanem. Wstaw ponownie do zapieczenia.

Kotlety z bakłażana i mozzarelli

Składniki:
1 bakłażan
2 mozarelle
100 g wędzonej szynki
2 jajka
mąka
bułka tarta
czarny pieprz
świeża bazylia

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry 0.5 cm. Posól i odstaw na bok. Po chwili na połowę plastrów wyłóż plastry mozzarelli, szynki i listki bazylii. Taki zestaw przykryj plastrem bakłażana. Mocno dociśnij, obtocz w mące, jajku roztrzepanym i na koniec bułce tartej. Smaż na złoty kolor. Podawaj z zielonymi sałatami  i salsą pomidorową.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0