Przepisy kulinarne

Grillowane pyszności Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski przygotował pyszne grillowane dania. Pomagała mu nasza dziennikarka Katarzyna Olubińska.

Ziemniaki z kiełbasą i serem

Składniki:
kiełbasa sołtysa
500 g ziemniaków
100 g tartego sera cheddar
pęczek natki pietruszki
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
folia aluminiowa
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Kiełbasę sołtysa grillować z obu stron, żeby się przyrumieniła i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Arkusz folii aluminiowej złożyć trzykrotnie i lekko natłuścić olejem. Wyłożyć na to ziemniaki w plasterkach, dołożyć kiełbasę, jogurt, ser i skropić wszystko octem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dokładnie zawinąć. Opiekać na grillu przez około 15 minut. Jeśli ziemniaki są jeszcze twarde, opiekać dłużej.

Grillowana kiełbasa z salsa z pomidorów

Składniki:
kiełbasa sołtysa
500 g pomidorków
5 łyżek ketchupu dobrej jakości
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy
kilka kropli sosu tabasco
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
duża garść posiekanych liści oregano
duża garść posiekanych liści pietruszki
kiełbasa sołtysa

Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem ziół i rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać zioła, wymieszać. Sałatkę podawać na liściach rukoli. Podawać z grillowaną kiełbasą.

Grillowana kiełbasa z balsamicznymi cebulkami

Składniki:
kiełbasa sołtysa
4 czerwone cebule
4 łyżki miodu
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kiełbasę sołtysa naciąć z obu stron i opiec na grillu. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Każdą cebulę zapakować w osobny arkusz folii aluminiowej. Polać jedną łyżką miodu i octu balsamicznego. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Razem kiełbasą opiekać na grillu około 15-20 minut.

Grillowane ananasy z pieprzem

Składniki:
ananas
czerwony pieprz
olej rzepakowy
kilka plasterków czerstwej chałki
masło

Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić na plasterki. Przyprawić czerwonym pieprzem i posmarować olejem. Grillować aż ananas będzie miękki. W tym czasie opiec też kromki chałki. Ciepłego ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z 2-3 łyżkami masła. Doprawić większą ilością pieprzu. Pokrojonego ananasa wyłożyć na plasterki chałki i polać sosem, który powstał.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0