Kaszuby słyną nie tylko ze swojego wyjątkowego języka, ale i bogatych tradycji. Oczywiście nie inaczej jest w przypadku zwyczajów bożonarodzeniowych, które kultywowane są wielu domach do dziś.
Świąteczny nastrój na Kaszubach tworzą Danki albo Dany, czyli świątecznego drzewka, które przystraja się domowej roboty łańcuchami, watą, siankiem, suszonymi owocami, czy szyszkami.
Kolacja wigilijna
Wigilia na Kaszubach jest prosta i postna. Na tamtejszych stołach raczej nie zobaczymy dwunastu potraw, ponieważ zgodnie z nakazami tradycji powinno ich być nie więcej, niż dziesięć. W niektórych domach wciąż można zjeść tradycyjną brzadową zupę – bardzo postną, szybką w przygotowaniu. Inną typowo kaszubską potrawą jest groch z kapustą oraz orzechy upieczone z marchwi. Dania wigilijne przygotowywane są z owoców, warzyw i grzybów samodzielnie zebranych w kaszubskich lasach i przydomowych ogródkach. Po świątecznej kolacji śpiewane są kolędy, a po nich przychodzi pora na Gwiazdora.
Kim jest Gwiazdor?
Na Kaszubach do dzieci nie przychodzi ubrany na czerwono święty Mikołaj. Zamiast niego zjawia się Gwiazdor – ubrany w kożuch, futrzaną czapę i pas zrobiony ze słomy.
Dzieci zawsze się go troszeczkę boją, bo nie jest taki uśmiechnięty i radosny jak w reklamach, ale raczej poważny, ze srogą miną. Dzieci muszą zmówić pacierz, zaśpiewać kolędę, czasem pokazać swój zeszyt od religii. Wtedy dostają prezenty – wyjaśnił Mateusz Bullman.
Tradycje kaszubskie
W bardzo wielu miejscach wciąż można spotkać tradycyjnych kolędników kaszubskich, na których mówi się Gwiżdże. Jeśli spotka się ich na ulicy można od nich dostać rózgą po nogach albo plecach - na szczęście.
Stare wierzenia nakazują też podzielić się z końmi opłatkiem w wigilijny wieczór. W nocy nie można do nich podchodzić, ponieważ po północy zwierzęta rozmawiają między sobą i obgadują gospodarza.
Zobacz też:
Dorota Wellman i Bartek Jędrzejak pomagają bezdomnym zwierzętom. Ty też możesz!
Świąteczny karp w kilku odsłonach [WIDEO]
"Komu, komu? Bo idę do domu!" Przedsiębiorstwo choinkowe Filipa Chajzera
Autor: Agata Polak