Ewa Gawryluk na słodko!

Córka namawia ją na napisanie książki kucharskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Gawryluk przygotowała: brownie, szarlotkę oraz dwukolorowy jogurt. Smacznego!

BROWNIE

Składniki:

20 dag. czekolady gorzkiej( dwie tabliczki)

masło prawdziwe(82% tłuszczu)20 dag

mąka pszenna 10 dag.

cukier 20 dag.

6 jajek

Przygotowanie:

Rozpuszczamy czekoladę i masło, ucieramy jajka z cukrem i mieszamy wszystko w mikserze, pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.

SZARLOTKA

Składniki:

szklanka cukru

szklanka kaszy manny (zwykła, a nie błyskawiczna)

szklanka mąki pszennej

masło prawdziwe(82% tłuszczu)20 dag

cynamon

5 kwaśnych jabłek(najlepiej szara lub złota reneta)

Przygotowanie:

sypkie produkty mieszamy, jabłka obieramy i ucieramy na tarce(oczka duże) Połowę sypkich produktów wsypujemy na tortownicę i tworzymy pierwszą warstwę. Druga warstwa to utarte jabłka, a trzecia to znów produkty sypkie. Wszystko przykrywamy plasterkami masła. Pieczemy godzinę na 180 stopni.

DWUKOLOROWY JOGURT

Składniki:

zsiadłe mleko 0,5 l

2 jogurty naturalne (w składzie powinno być mleko, a nie mleko w proszku)

maliny mrożone

4 banany dojrzałe

płatki migdałowe

xylitol (cukier z kory brzozy)

Przygotowanie:

Do blendera wlewamy 250 ml mleka zsiadłego i jeden jogurt .Dodajemy banany i 2 łyżeczki xylitolu. Wszystko miksujemy i rozlewamy do pucharków-mamy pierwszą warstwę. To samo robimy z malinami i wlewamy drugą warstwę. Na wierzch dajemy uprażone płatki migdałów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości