BROWNIE
Składniki:
20 dag. czekolady gorzkiej( dwie tabliczki)
masło prawdziwe(82% tłuszczu)20 dag
mąka pszenna 10 dag.
cukier 20 dag.
6 jajek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę i masło, ucieramy jajka z cukrem i mieszamy wszystko w mikserze, pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
SZARLOTKA
Składniki:
szklanka cukru
szklanka kaszy manny (zwykła, a nie błyskawiczna)
szklanka mąki pszennej
masło prawdziwe(82% tłuszczu)20 dag
cynamon
5 kwaśnych jabłek(najlepiej szara lub złota reneta)
Przygotowanie:
sypkie produkty mieszamy, jabłka obieramy i ucieramy na tarce(oczka duże) Połowę sypkich produktów wsypujemy na tortownicę i tworzymy pierwszą warstwę. Druga warstwa to utarte jabłka, a trzecia to znów produkty sypkie. Wszystko przykrywamy plasterkami masła. Pieczemy godzinę na 180 stopni.
DWUKOLOROWY JOGURT
Składniki:
zsiadłe mleko 0,5 l
2 jogurty naturalne (w składzie powinno być mleko, a nie mleko w proszku)
maliny mrożone
4 banany dojrzałe
płatki migdałowe
xylitol (cukier z kory brzozy)
Przygotowanie:
Do blendera wlewamy 250 ml mleka zsiadłego i jeden jogurt .Dodajemy banany i 2 łyżeczki xylitolu. Wszystko miksujemy i rozlewamy do pucharków-mamy pierwszą warstwę. To samo robimy z malinami i wlewamy drugą warstwę. Na wierzch dajemy uprażone płatki migdałów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN