Lana Nguyen urodziła się w stolicy Wietnamu w Hanoi. Zajmuje się projektowaniem mody. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania kuchni orientalnej: doradę w sosie sojowym na smażonych warzywach, tajską zupę z krewetkami i makaronem oraz Pad Tai z kurczakiem.Towarzyszył jej Piotr Kucharski.


Dorada w sosie sojowym na smażonych warzywach
Składniki:
2 dorady
sos sojowy
pieprz

Warzywa:
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 marchewka
1 por
1 pęczek dymki
kilka łodyg selera naciowego
sól i pieprz
olej rzepakowy
sos sojowy
sos słodko-pikantny

Sposób przygotowania:
Dorady oczyścić z łusek i ponacinać z każdej strony. Obficie skropić sosem sojowym i przyprawić pieprzem. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Ryby lekko osuszyć z sosu i usmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 minut.
W tym czasie rozgrzać olej. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, chilli i imbir. Dodać pokrojone w duże kawałki warzywa i podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu aż będą na pół twarde. Pod koniec smażenia podlać sosem sojowym i przyprawić pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.Warzywa wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć usmażoną rybę. Wierzch polać sosem słodko-pikantnym.

Tajska zupa z krewetkami i makaronem
Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 cm imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
750 ml bulionu drobiowego
1 mała puszka (160ml) mleczka kokosowego
100 g makaronu ryżowego nitki
400 g obranych krewetek
1 sok z jednej limonki
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki sosu rybnego
sos słodko pikantny chili
świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek, papryczkę chilli i imbir. Dodać rozgniecioną trawę cytrynową i pastę curry. Dodać bulion i mleczko kokosowe. Gotować około 15 minut. Dodać makaron ryżowy i krewetki. Gotować kolka minut. Doprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, sosem słodko pikantnym. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.


Pad Tai z kurczakiem
Składniki:
200 g makaronu ryżowego nitki
300 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
4 dymki
1 jajko
garść orzeszków ziemnych

Sos:
1/3 szklanki bulionu drobiowego (jeśli nie to wody)
3 łyżki octu ryżowego ewentualnie winnego
1 łyżka soku z limonki
3-4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 szczypty białego pieprzu

Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym aby się marynowały. Składniki na sos wymieszać razem tak długo aż cukier się rozpuści i odstawić.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek, chili, imbir i białe części dymki. Podsmażyć przez 1 minutę. Dodać kurczaka i podsmażyć 3-4 minuty. Podczas smażenia można podlać 2-3 łyżki sosu który przygotowaliśmy.Odsunąć składniki na bok i na środek woka wbić jajko, szybko wymieszać aby zrobiła się jajecznica. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami które są na woku.
Dodać makaron i część sosu. Smażyć starając się nie mieszać tylko podrzucać na woku/patelni. Systematycznie dolewać sos aż makaron wchłonie cały płyn.Danie doprawić sosem rybnym. U góry posypać posiekaną zieloną częścią dymki i podprażonymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0