Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?

Majonez, musztarda, chrzan i keczup – to jedne z najczęstszych dodatków do kanapek, kiełbasek, czy frytek. Czy któryś z tych produktów jest zdrowszy od pozostałych? Jak czytać umieszczone na ich opakowaniach etykiety? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę kliniczną Małgorzatę Różańską.

Zdaniem dietetyczki klinicznej, Małgorzaty Różańskiej, im prostszy skład produktu spożywczego, tym jest on lepszy.

>>> Zobacz także:

Skład majonezu

Co musi lub może mieć w składzie?

  • olej np. rzepakowy
    • żółtka jaja kurzego (dobry gatunkowo majonez powinien zawierać 6-7 proc. żółtek jaja kurzego)
      • musztardę
        • wodę

          Czego unikać w składzie?

          • konserwantów - np. E 385, tzw. EDTA - dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, ale w nadmiarze może powodować wymioty, biegunkę, czy zaburzenia we wchłanianiu związków mineralnych (cynku, żelaza i miedzi)
            • zbyt dużej ilości wody
              • małej ilości żółtek jaja kurzego
                • suszu jajecznego
                  • barwników i aromatów
                    • substancji zagęszczających - np. gumy ksantonowej i skrobi modyfikowanej

                      Skład musztardy

                      Co musi lub może mieć w składzie?

                      • gorczycę
                        • ocet
                          • sól
                            • przyprawy, np. chrzan, imbir, miód
                              • kurkuminę
                                • cukier (jeśli jest obecny, to najlepiej na piątej lub dalszej pozycji)

                                  Czego unikać w składzie?

                                  • konserwantów
                                    • substancji zagęszczających, np. guma guar (E 412) - dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, ale wzbudza kontrowersje. Jej nadmierne spożycie powoduje nudności, biegunkę i wzdęcia
                                      • zbyt dużej ilości wody

                                        Skład chrzanu

                                        Co musi lub może mieć w składzie?

                                        • korzeń chrzanu
                                          • olej
                                            • ocet
                                              • cukier
                                                • sól
                                                  • imbir

                                                    Czego unikać w składzie?

                                                    • konserwantów, np. pirosiarczynu sodu (E 223) - przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego, a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków. Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest dodawany. Związek ten wykorzystywany jest również w przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący
                                                      • substancji zagęszczających (gumy guar lub gumy ksantanowej)
                                                        • mleka w proszku

                                                          Skład keczupu

                                                          Co musi lub może mieć w składzie?

                                                          • pomidory (dobrej jakości ketchup zawiera minimum 150 g pomidorów na 100 g sosu) lub koncentrat pomidorowy
                                                            • przeciery z warzyw (np. selera i cebuli)
                                                              • ocet
                                                                • cukier lub sok z jabłek zamiast cukru
                                                                  • sól
                                                                    • przyprawy

                                                                      Czego unikać w składzie?

                                                                      • wody
                                                                        • stabilizatorów
                                                                          • substancji zagęszczających (gumy ksantanowej, skrobi modyfikowanej)
                                                                            • substancji konserwujących, np. benzoesanu sodu (E 202)
                                                                              • regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego
                                                                                • syropu glukozowo-fruktozowego
                                                                                  • wzmacniaczy smaku – glutaminianu sodu
                                                                                    • aromatu

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości