
Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?
Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?
Majonez, musztarda, chrzan i keczup – to jedne z najczęstszych dodatków do kanapek, kiełbasek, czy frytek. Czy któryś z tych produktów jest zdrowszy od pozostałych? Jak czytać umieszczone na ich opakowaniach etykiety? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę kliniczną Małgorzatę Różańską.
Zdaniem dietetyczki klinicznej, Małgorzaty Różańskiej, im prostszy skład produktu spożywczego, tym jest on lepszy.
>>> Zobacz także:
- Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy
- Jak zrobić sos chrzanowy na zimno i na ciepło? Przepisy
- Pyszne kanapki i tosty. Przepisy Piotra Kucharskiego
Skład majonezu
Co musi lub może mieć w składzie?
- olej np. rzepakowy
- żółtka jaja kurzego (dobry gatunkowo majonez powinien zawierać 6-7 proc. żółtek jaja kurzego)
- musztardę
- wodę
Czego unikać w składzie?
- konserwantów - np. E 385, tzw. EDTA - dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, ale w nadmiarze może powodować wymioty, biegunkę, czy zaburzenia we wchłanianiu związków mineralnych (cynku, żelaza i miedzi)
- zbyt dużej ilości wody
- małej ilości żółtek jaja kurzego
- suszu jajecznego
- barwników i aromatów
- substancji zagęszczających - np. gumy ksantonowej i skrobi modyfikowanej
Skład musztardy
Co musi lub może mieć w składzie?
- gorczycę
- ocet
- sól
- przyprawy, np. chrzan, imbir, miód
- kurkuminę
- cukier (jeśli jest obecny, to najlepiej na piątej lub dalszej pozycji)
Czego unikać w składzie?
- konserwantów
- substancji zagęszczających, np. guma guar (E 412) - dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, ale wzbudza kontrowersje. Jej nadmierne spożycie powoduje nudności, biegunkę i wzdęcia
- zbyt dużej ilości wody
Skład chrzanu
Co musi lub może mieć w składzie?
- korzeń chrzanu
- olej
- ocet
- cukier
- sól
- imbir
Czego unikać w składzie?
- konserwantów, np. pirosiarczynu sodu (E 223) - przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego, a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków. Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest dodawany. Związek ten wykorzystywany jest również w przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący
- substancji zagęszczających (gumy guar lub gumy ksantanowej)
- mleka w proszku
Skład keczupu
Co musi lub może mieć w składzie?
- pomidory (dobrej jakości ketchup zawiera minimum 150 g pomidorów na 100 g sosu) lub koncentrat pomidorowy
- przeciery z warzyw (np. selera i cebuli)
- ocet
- cukier lub sok z jabłek zamiast cukru
- sól
- przyprawy
Czego unikać w składzie?
- wody
- stabilizatorów
- substancji zagęszczających (gumy ksantanowej, skrobi modyfikowanej)
- substancji konserwujących, np. benzoesanu sodu (E 202)
- regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego
- syropu glukozowo-fruktozowego
- wzmacniaczy smaku – glutaminianu sodu
- aromatu
Autor:
Redakcja
Dzień Dobry TVN

zdrowie.tvn.pl

zdrowie.tvn.pl
dziendobry.tvn.pl
dziendobry.tvn.pl
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie

Ewa Kasprzyk od ponad dwóch lat jest w
(więcej)

Agnieszka Włodarczyk spodziewa się dziecka.
(więcej)

Aneta Kręglicka razem z synem i jego
(więcej)

Brytyjczycy są już miesiąc poza Unią
(więcej)
Komentarze
3
06.11.2019
a propo Włocławka to nigdy za ketchupem specjalnie nie przepadałam, ale ten owocowy jest genialny do serów, a spróbujcie z grillowanym, genialne połączenie
05.11.2019
jajko bez majonezu nie istnieje
21.10.2019
Ja jadam ketchup z Włocławka od lat, jest pycha :)