Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?

Majonez, musztarda, chrzan i keczup – to jedne z najczęstszych dodatków do kanapek, kiełbasek, czy frytek. Czy któryś z tych produktów jest zdrowszy od pozostałych? Jak czytać umieszczone na ich opakowaniach etykiety? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę kliniczną Małgorzatę Różańską.

Zdaniem dietetyczki klinicznej, Małgorzaty Różańskiej, im prostszy skład produktu spożywczego, tym jest on lepszy.

>>> Zobacz także:

Skład majonezu

Co musi lub może mieć w składzie?

  • olej np. rzepakowy
  • żółtka jaja kurzego (dobry gatunkowo majonez powinien zawierać 6-7 proc. żółtek jaja kurzego)
  • musztardę
  • wodę

Czego unikać w składzie?

  • konserwantów - np. E 385, tzw. EDTA - dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, ale w nadmiarze może powodować wymioty, biegunkę, czy zaburzenia we wchłanianiu związków mineralnych (cynku, żelaza i miedzi)
  • zbyt dużej ilości wody
  • małej ilości żółtek jaja kurzego
  • suszu jajecznego
  • barwników i aromatów
  • substancji zagęszczających - np. gumy ksantonowej i skrobi modyfikowanej

Skład musztardy

Co musi lub może mieć w składzie?

  • gorczycę
  • ocet
  • sól
  • przyprawy, np. chrzan, imbir, miód
  • kurkuminę
  • cukier (jeśli jest obecny, to najlepiej na piątej lub dalszej pozycji)

Czego unikać w składzie?

  • konserwantów
  • substancji zagęszczających, np. guma guar (E 412) - dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, ale wzbudza kontrowersje. Jej nadmierne spożycie powoduje nudności, biegunkę i wzdęcia
  • zbyt dużej ilości wody

Skład chrzanu

Co musi lub może mieć w składzie?

  • korzeń chrzanu
  • olej
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • imbir

Czego unikać w składzie?

  • konserwantów, np. pirosiarczynu sodu (E 223) - przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego, a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków. Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest dodawany. Związek ten wykorzystywany jest również w przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący
  • substancji zagęszczających (gumy guar lub gumy ksantanowej)
  • mleka w proszku

Skład keczupu

Co musi lub może mieć w składzie?

  • pomidory (dobrej jakości ketchup zawiera minimum 150 g pomidorów na 100 g sosu) lub koncentrat pomidorowy
  • przeciery z warzyw (np. selera i cebuli)
  • ocet
  • cukier lub sok z jabłek zamiast cukru
  • sól
  • przyprawy

Czego unikać w składzie?

  • wody
  • stabilizatorów
  • substancji zagęszczających (gumy ksantanowej, skrobi modyfikowanej)
  • substancji konserwujących, np. benzoesanu sodu (E 202)
  • regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego
  • syropu glukozowo-fruktozowego
  • wzmacniaczy smaku – glutaminianu sodu
  • aromatu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości