Jak zrobić sos chrzanowy na zimno i na ciepło? Przepisy

chran starty
Fot. DebbiSmirnoff / Getty Images
Sos chrzanowy najczęściej podawany jest jako dodatek do mięs, wędlin, jajek na twardo i ziemniaków, a niekiedy również do ryb i sałatek. Potrafi nadać potrawie charakteru ze względu na swój intensywny smak.

Sos chrzanowy można przygotować na ciepło lub na zimno, w zależności od potrawy, do której ma zostać użyty. Ten bardziej tradycyjny przygotowywany jest na bazie śmietany, chociaż coraz większą popularnością cieszy się sos chrzanowy w wersji fit, np. na bazie jogurtu. Jak przygotować sos chrzanowy?

Więcej:

Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa?

Sos chrzanowy do mięsa stanowi dodatek, który doskonale podkreśli smak m.in. karkówki, a także pieczonego schabu czy wołowiny. Szczególnie ten przyrządzany na gorąco będzie idealnie pasował do pieczeni.

Składniki (na 1000 ml sosu):

  • 4 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego),
  • 4 łyżki gotowego, tartego chrzanu,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki, np. pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę.
  2. Do garnka wlej bulion, dokładnie wymieszaj składniki i zagotuj całość.
  3. Do śmietany dodaj sól i dokładnie ją roztrzep.
  4. Połącz śmietanę z sosem i ponownie zagotuj.
  5. Dopraw pieprzem i cukrem oraz ewentualnie odrobiną soli.
  6. Na koniec dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.

Do tego przepisu na sos chrzanowy na ciepło można użyć również świeżo startego chrzanu, jednak należy pamiętać, aby skropić go odrobiną soku z cytryny.

Dobrym pomysłem na pyszny sos chrzanowy na ciepło do mięsa jest również przygotowanie go z dodatkiem cebuli i żółtka .

Składniki (na ok. 400 ml sosu):

  • 3 łyżki gotowego chrzanu,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 żółtko,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • cukier, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  • Umyj i obierz cebulę, a następnie posiekaj ją w drobną kostkę.
  • Rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim cebulę.
  • Do cebuli dodaj chrzan i mąkę, po czym podsmaż całość.
  • Do garnka wlej szklankę wody, wymieszaj składniki i zagotuj sos, doprowadzając go do wrzenia.
  • Dokładnie wymieszaj żółtko ze śmietaną.
  • Wlej śmietanę z żółtkiem do gotującego się sosu.
  • Połącz wszystkie składniki i zdejmij garnek z ognia.
  • Pokrusz kostkę rosołową i dodaj ją do garnka.
  • Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem, po czy ponownie dokładnie wymieszaj.

Ten przepis doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków .

Jeszcze łatwiej do obiadu można przygotować sos chrzanowy na zimno . Wystarczy tylko dokładnie wymieszać ze sobą po 2 łyżki chrzanu, śmietany i majonezu oraz doprawić całość solą i pieprzem. Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się nie tylko do mięs i ryb, lecz także do kanapek, np. z jajkiem .

Jak zrobić sos chrzanowy do jajek i sałatek?

Do jajek na twardo, samodzielnie bądź na kanapce, a także do różnego typu sałatek, najlepiej sprawdza się sos chrzanowy na zimno. Można wykorzystać podany prosty przepis na bazie majonezu, jednak nie jest to jedyna opcja. Doskonały w smaku jest również sos chrzanowy bez śmietany, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego .

Składniki (na 100 ml sosu):

  • 2 łyżki chrzanu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub typu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W miseczce dokładnie wymieszaj majonez i chrzan.
  2. Do składników dodaj jogurt naturalny i jeszcze raz połącz wszystko do uzyskania gładkiego sosu.
  3. Na koniec dodaj sól i pieprz, po czym zamieszaj sos.

Ten sos chrzanowy doskonale sprawdzi się np. na świątecznym stole, można nim bowiem doprawić nie tylko wędliny, w tym pyszne, domowe szynki, lecz także zjeść go z kawałkiem schabu na zimno.

Osoby na diecie odchudzającej powinien zaciekawić również przepis na sos chrzanowy w wersji fit .

Składniki (na 200 ml sosu):

  • szklanka jogurtu naturalnego lub typu greckiego (wtedy sos będzie gęstszy),
  • 1–2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do jogurtu dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj całość.

Do sosu wrzuć szczypiorek, tymianek i cukier, po czym ponownie połącz składniki.

Dopraw całość solą i pieprzem i jeszcze raz zamieszaj.

Taki sos chrzanowy na jogurcie doskonale nadaje się do dietetycznych posiłków, np. do polania pysznej sałatki, również tej z dodatkiem jajka oraz jako sos na zimno do ryb i chudego mięsa . Można polać nim również startą marchewkę skropioną odrobiną soku z cytryny i podawać jako dodatek do obiadu.

Sos chrzanowy ma specyficzny smak, który nie wszystkim może odpowiadać. Jednak jego miłośnicy zdecydowanie powinni spróbować powyższych przepisów we własnej kuchni. Z pewnością każdy z nich znajdzie coś dla siebie.

Zobacz film: Kuchnia grzybowa Zofii Leszczyńskiej-Niziołek. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości