Jak zrobić sos chrzanowy na zimno i na ciepło? Przepisy

chran starty
Fot. DebbiSmirnoff / Getty Images
Sos chrzanowy najczęściej podawany jest jako dodatek do mięs, wędlin, jajek na twardo i ziemniaków, a niekiedy również do ryb i sałatek. Potrafi nadać potrawie charakteru ze względu na swój intensywny smak.

Sos chrzanowy można przygotować na ciepło lub na zimno, w zależności od potrawy, do której ma zostać użyty. Ten bardziej tradycyjny przygotowywany jest na bazie śmietany, chociaż coraz większą popularnością cieszy się sos chrzanowy w wersji fit, np. na bazie jogurtu. Jak przygotować sos chrzanowy?

Więcej:

Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa?

Sos chrzanowy do mięsa stanowi dodatek, który doskonale podkreśli smak m.in. karkówki, a także pieczonego schabu czy wołowiny. Szczególnie ten przyrządzany na gorąco będzie idealnie pasował do pieczeni.

Składniki (na 1000 ml sosu):

  • 4 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego),
    • 4 łyżki gotowego, tartego chrzanu,
      • szklanka śmietany 18%,
        • 2 łyżki mąki, np. pszennej,
          • 2 łyżki masła,
            • sól, pieprz i cukier do smaku.

              Przygotowanie:

              1. W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę.
                1. Do garnka wlej bulion, dokładnie wymieszaj składniki i zagotuj całość.
                  1. Do śmietany dodaj sól i dokładnie ją roztrzep.
                    1. Połącz śmietanę z sosem i ponownie zagotuj.
                      1. Dopraw pieprzem i cukrem oraz ewentualnie odrobiną soli.
                        1. Na koniec dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.

                          Do tego przepisu na sos chrzanowy na ciepło można użyć również świeżo startego chrzanu, jednak należy pamiętać, aby skropić go odrobiną soku z cytryny.

                          Dobrym pomysłem na pyszny sos chrzanowy na ciepło do mięsa jest również przygotowanie go z dodatkiem cebuli i żółtka .

                          Składniki (na ok. 400 ml sosu):

                          • 3 łyżki gotowego chrzanu,
                            • 1 szklanka śmietany,
                              • 1 średnia czerwona cebula,
                                • 1 żółtko,
                                  • 1 kostka rosołowa,
                                    • 3 łyżki masła,
                                      • 1 łyżka mąki pszennej,
                                        • 1 szklanka wody,
                                          • cukier, pieprz i sól do smaku.

                                            Przygotowanie:

                                            • Umyj i obierz cebulę, a następnie posiekaj ją w drobną kostkę.
                                              • Rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim cebulę.
                                                • Do cebuli dodaj chrzan i mąkę, po czym podsmaż całość.
                                                  • Do garnka wlej szklankę wody, wymieszaj składniki i zagotuj sos, doprowadzając go do wrzenia.
                                                    • Dokładnie wymieszaj żółtko ze śmietaną.
                                                      • Wlej śmietanę z żółtkiem do gotującego się sosu.
                                                        • Połącz wszystkie składniki i zdejmij garnek z ognia.
                                                          • Pokrusz kostkę rosołową i dodaj ją do garnka.
                                                            • Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem, po czy ponownie dokładnie wymieszaj.

                                                              Ten przepis doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków .

                                                              Jeszcze łatwiej do obiadu można przygotować sos chrzanowy na zimno . Wystarczy tylko dokładnie wymieszać ze sobą po 2 łyżki chrzanu, śmietany i majonezu oraz doprawić całość solą i pieprzem. Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się nie tylko do mięs i ryb, lecz także do kanapek, np. z jajkiem .

                                                              Jak zrobić sos chrzanowy do jajek i sałatek?

                                                              Do jajek na twardo, samodzielnie bądź na kanapce, a także do różnego typu sałatek, najlepiej sprawdza się sos chrzanowy na zimno. Można wykorzystać podany prosty przepis na bazie majonezu, jednak nie jest to jedyna opcja. Doskonały w smaku jest również sos chrzanowy bez śmietany, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego .

                                                              Składniki (na 100 ml sosu):

                                                              • 2 łyżki chrzanu,
                                                                • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub typu greckiego,
                                                                  • 3 łyżki majonezu,
                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. W miseczce dokładnie wymieszaj majonez i chrzan.
                                                                        1. Do składników dodaj jogurt naturalny i jeszcze raz połącz wszystko do uzyskania gładkiego sosu.
                                                                          1. Na koniec dodaj sól i pieprz, po czym zamieszaj sos.

                                                                            Ten sos chrzanowy doskonale sprawdzi się np. na świątecznym stole, można nim bowiem doprawić nie tylko wędliny, w tym pyszne, domowe szynki, lecz także zjeść go z kawałkiem schabu na zimno.

                                                                            Osoby na diecie odchudzającej powinien zaciekawić również przepis na sos chrzanowy w wersji fit .

                                                                            Składniki (na 200 ml sosu):

                                                                            • szklanka jogurtu naturalnego lub typu greckiego (wtedy sos będzie gęstszy),
                                                                              • 1–2 łyżeczki chrzanu,
                                                                                • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
                                                                                  • 1 łyżeczka tymianku,
                                                                                    • szczypta cukru,
                                                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Do jogurtu dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj całość.

                                                                                        Do sosu wrzuć szczypiorek, tymianek i cukier, po czym ponownie połącz składniki.

                                                                                        Dopraw całość solą i pieprzem i jeszcze raz zamieszaj.

                                                                                        Taki sos chrzanowy na jogurcie doskonale nadaje się do dietetycznych posiłków, np. do polania pysznej sałatki, również tej z dodatkiem jajka oraz jako sos na zimno do ryb i chudego mięsa . Można polać nim również startą marchewkę skropioną odrobiną soku z cytryny i podawać jako dodatek do obiadu.

                                                                                        Sos chrzanowy ma specyficzny smak, który nie wszystkim może odpowiadać. Jednak jego miłośnicy zdecydowanie powinni spróbować powyższych przepisów we własnej kuchni. Z pewnością każdy z nich znajdzie coś dla siebie.

                                                                                        Zobacz film: Kuchnia grzybowa Zofii Leszczyńskiej-Niziołek. Źródło: Dzień Dobry TVN 

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości