Czy acesulfam K jest szkodliwy? Czym jest ta substancja?

acesulfam K na łyżeczce
Judith Flacke/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Acesulfam K w składzie produktów oznaczany jest symbolem E950. To sztuczna substancja słodząca dodawana głównie do produktów spożywczych, najczęściej tych z kategorii „light”. Zwykle sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy.

Żywność z dodatkiem tego składnika została wprowadzona na rynek stosunkowo niedawno, dlatego wciąż nie została ona dostatecznie dobrze przebadana. Z tego względu specjaliści zalecają dużą ostrożność w spożywaniu produktów z acesulfamem K. Czy może być szkodliwy dla zdrowia?

Co to jest acesulfam K?

Acesulfam K (acesulfam potasowy) jest ok. 200 razy słodszy niż cukier spożywczy, czyli sacharoza, a przy tym nie zawiera właściwie żadnych kalorii. Z tego właśnie względu bardzo często stosuje się go do dosładzania produktów żywnościowych.

Produkty, które najczęściej zawieraja acesulfan K to:

  • słodycze
    • płatki śniadaniowe
      • jogurty
        • gumy do żucia
          • pieczywo
            • napoje, w tym również alkoholowe
              • serki
                • dżemy
                  • marmolada
                    • sosy sałatkowe
                      • produktach do higieny jamy ustnej.

                        W sklepach dostępne są również słodziki produkowane na jego bazie. Jest on także odporny na wysokie temperatury, dlatego często bywa stosowany do rozmaitych wypieków. Choć może się wydawać, że ze względu na brak zawartych w nim kalorii jest on idealnym słodzikiem dla osób chorujących na cukrzycę, badacze mają co do tego poważne wątpliwości. Co prawda został on dopuszczony do sprzedaży m.in. w USA czy krajach Unii Europejskiej, jednak nie oznacza to, że jest on substancją całkowicie bezpieczną dla organizmu.

                        Acesulfam K czy aspartam? Który z nich wybrać?

                        Zarówno wokół aspartamu, jak i acesulfamu K toczy się wiele dyskusji. Między tymi dwiema substancjami istnieją jednak pewne zasadnicze różnice. Przede wszystkim aspartam jest prawdopodobnie najlepiej przebadanym sztucznym słodzikiem, a wciąż prowadzone nowe testy dostarczają coraz więcej informacji na jego temat. Z kolei acesulfam K nie został jeszcze dostatecznie dobrze sprawdzony pod kątem ewentualnych skutków ubocznych i choćby z tego względu powinno się go unikać. Z drugiej strony acesulfam K ma kaloryczność oraz IG równe zeru, natomiast aspartam liczy ok. 4 kcal/1 g, a jego IG wynosi 8. Jednak biorąc pod uwagę ewentualne zagrożenia, zaleca się ograniczanie spożywania produktów z dodatkiem dużej ilości acesulfamu.

                        Innym słodzikiem często zestawianym z E950 jest sukraloza, czyli pochodna sacharozy. Uważa się, że sukraloza jest aż ok. 600 razy słodsza od cukru, a jedną z jej zalet jest szybkie wydalanie z organizmu – po zaledwie 5 godzinach od spożycia. Jest ona też znacznie słabiej wchłaniana przez organizm niż acesulfam K, co stanowi jej atut. Obawy budzą natomiast związki chloru, na które jest rozkładana. Jednak tak samo jak w przypadku acesulfamu, nie została ona jeszcze dostatecznie dobrze przebadana, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, czy jest to słodzik bezpieczny dla zdrowia. Dotychczasowe testy przeprowadzane były bowiem przez wytwarzającą ten słodzik korporację, dlatego niełatwo w pełni przyjąć wiarygodność ich wyników.

                        Szkodliwość acesulfamu K – czy to dobry wybór dla cukrzyków?

                        Chociaż pierwsze testy przeprowadzone pod kątem ewentualnej toksyczności acesulfamu K nie wykazały szkodliwego wpływu na organizm, badacze wciąż mają co do niego wiele wątpliwości. Szczególne obawy budzi stosowany podczas wytwarzania tej substancji chlorek metylenu, związek o działaniu rakotwórczym. Z tego właśnie względu ten rodzaj soli potasowej również podejrzewa się o wpływ na rozwój komórek nowotworowych w ciele człowieka, choć do tej pory badania tego nie potwierdziły. Naukowcy uważają również, że substancja ta może być odpowiedzialna za nadpobudliwość, bóle głowy, kłopoty z układem pokarmowym oraz nerwowym, negatywny wpływ na pracę nerek i wątroby, wywoływanie problemów ze wzrokiem, a nawet uszkadzanie DNA. Z tych powodów odradzany jest on szczególnie kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.

                        Acesulfam potasu nie jest również wskazany dla diabetyków. Pomimo wyjątkowo niskiej kaloryczności oraz indeksu glikemicznego może on powodować wzrost poziomu glukozy oraz insuliny we krwi, a także zwiększać wchłanianie cukrów przez organizm, przez co jest szczególnie niebezpieczny dla osób cierpiących na cukrzycę. Takie skutki jego spożywania do tej pory udowodniono jedynie w testach na zwierzętach, jednak ich wyniki są bardzo niepokojące, dlatego rezygnacja z tego słodzika jest najbezpieczniejszą opcją dla diabetyków.

                        Acesulfam K jedynie z pozoru jest dobrą alternatywą dla cukru. Ze względu na niepełne i niekorzystne wyniki badań, zdecydowanie lepiej jest unikać włączania go do swojej diety.

                        Zobacz też:

                        Czy słodziki są zdrowe? Jak słodzik będzie dla Ciebie najlepszy? Czy istnieje słodzik dla cukrzyków?

                        Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać?

                        Ekstrakt drożdżowy – czym jest i czy jest szkodliwy dla zdrowia?

                        Zobacz video: Przeciętny człowiek spożywa w ciągu dnia trzy razy więcej cukru niż powinien. Oto 5 wskazówek, które pomogą go ograniczyć

                        Autor: Adrian Adamczyk

                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości