ŁOSOŚ PIECZONY Z SURÓWKĄ Z OGÓRKA ZIELONEGO Z SEZAMEM I SOSEM SOJOWYM
Składniki:
4 filety z łososia bez skóry (każdy około 150 g)
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z limonki
4 łyżki musztardy
sól, pieprz
1/2 pęczka kolendry
Sałatka z ogórka:
1 ogórek zielony
2 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka kolendry
2 łyżki sezamu prażonego
Przygotowanie:
Łososia umyj i osusz ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Łososia obtocz w marynacie, posyp kolendrą, zawiń w papier i piecz w piekarniku około 12 minut. Przygotuj surówkę z ogórka: pokrój go na cienkie paski lub na sposób julienne. Wymieszaj z posiekaną kolendrą, sosem sojowym i sezamem. Podawaj z upieczonym łososiem i z dodatkiem dipu zielonego.
ZIELONY DIP
Składniki:
2 szklanki rukoli
2 łyżki oleju czosnkowego
2 łyżki orzechów ziemnych
300 g sera feta
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki syropu klonowego
Do podania: marchewki baby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Miksuj aż masa nabierze kremowej konsystencji. Podawaj w towarzystwie grillowanych warzyw, łososia pieczonego lub marchewek.
OWOCOWA KOMOSA RYŻOWA NA ŚNIADANIE
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z 1 limonki
1 łyżka malin
1 łyżka truskawek
1/2 łyżeczki sezamu
4 plasterki banana
1 łyżeczka orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Komosę ryżową opłucz na sitku i ugotuj w mleku migdałowym. Możesz wrzucić komosę do zimnego mleka. Gotuj około 15 minut aż komosa będzie miękka. Przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki, cynamon i syrop klonowy. Wymieszaj. Dodaj owoce i udekoruj sezamem oraz orzechami.
WYTRAWNE ŚNIADANIE, CZYLI SZAKSZUKA Z CZERWONĄ PAPRYKĄ
Składniki:
4 jajka
szczypta wędzonej papryki
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w słupki
1/2 papryki żółtej pokrojonej w słupki
garść szpinaku świeżego
sól do smaku
1 łyżka oliwy czosnkowej
szczypta oregano suszonego
świeżo mielony pieprz
Do podania: liście świeżego oregano
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czerwoną paprykę i żółtą z dodatkiem papryki wędzonej. Dopraw oregano i delikatnie solą i pieprzem. Dodaj pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj szpinak i poczekaj aż liście zmiękną. Na warzywa wbij jajka i przykryj przykrywką. Zmniejsz ogień i gotuj aż białko się zetnie na jajkach. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i z dodatkiem liści świeżego oregano.
SŁODKO – KWAŚNY KURCZAK Z RYŻEM
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko roztrzepane
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki stewii
1/4 szklanki octu jabłkowego
4 łyżki sosu sojowego
1 szklanka pomidorów z puszki
1/2 szklanki wywaru z kurczaka
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Do podania: miseczka ryżu i pałeczki
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Połącz sos sojowy z wywarem, pomidorami z puszki, octem i stewią. Całość przerzuć do rondelka i podgrzewaj. Doprowadź do wrzenia i poczekaj aż sos zgęstnieje. Kurczaka obtocz w jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Skrop patelnię olejem delikatnie i obsmaż kurczaka, aż zrobi się złocisty i chrupiący. Dodaj paprykę, chilli i ananasa i chwilę podgrzewaj aż staną się miękkie. Połącz mięso z przygotowanym sosem i chwilę podgrzewaj, aż wszystkie smaki dokładnie się połączą. Podawaj udekorowane szczypiorkiem w towarzystwie ryżu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN