Zdrowy styl życia

Chrom – pierwiastek, o którym nadal mało wiemy. Co jeść, aby go uzupełnić? 

"Chrom – zbawienny pierwiastek?"

Zdrowy styl życia

Chrom – pierwiastek, o którym nadal mało wiemy. Co jeść, aby go uzupełnić? 

"Chrom – zbawienny pierwiastek?"

Chrom jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór może powodować niekorzystne zmiany w naszym organizmie. Więcej o tym mikroelemencie i skutkach jego braku opowiedziała nam dietetyczka Katarzyna Biłous. 

Niedobór chromu

Chrom wspomaga różne funkcje życiowe. Działa pobudzająco na trzustkę, obniża poziom cukru we krwi, przyspiesza też przemianę materii. Jego niedobór, podobnie jak i innych mikroelementów, może spowodować spustoszenie w naszym organizmie.

Tak naprawdę nie wiadomo, czy sam niedobór chromu powoduje pewne dolegliwości, czy współtworzy te dolegliwości

- tłumaczy Katarzyna Biłous, dietetyczka.

Pewne jest to, że objawy jego braku mogą być związane z upośledzoną tolerancją glukozy, obniżoną wrażliwością tkanek na insulinę, zaburzeniem wzrostu, a także podwyższonym cholesterolem, czy ogólnym osłabieniem. Niedobory zauważa się także u pacjentów żywionych pozajelitowo.

Ale często pojawia się to w sytuacji, kiedy ktoś jest po jakimś urazie, przy przewlekłym stresie na przykład

- dodaje.

A także przy dużym wysiłku fizycznym, w okresie ciąży, lub samej laktacji. Kiedy jesteśmy w takiej sytuacji, a dodatkowo miewamy bóle głowy, wzmożoną drażliwość, zmęczenie, czy niepohamowaną ochotę na słodycze, warto sprawdzić na jakim poziomie jest chrom w naszym organizmie. Nie suplementujmy się jednak na własną rękę. Najpierw skonsultujmy nasze obawy z lekarzem.

Produkty bogate w chrom

Okazuje się, że w Polsce nie mamy takiego problemu z przyswajaniem chromu. Znajduje się on bowiem w wielu ogólnie dostępnych produktach.

Są to produkty zbożowe, są to szparagi, na które aktualnie jest sezon, są to grzyby, orzechy

- wymienia dietetyczka.

Ten pierwiastek znajduje się także w serach, w wątróbce, owocach, orzechach, czy ostrygach.

Mnogość tych produktów rzadko powoduje, że w naszej diecie faktycznie pojawia się niedobór chromu

- tłumaczy Katarzyna Biłous.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
77
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0