Niedobór chromu
Chrom wspomaga różne funkcje życiowe. Działa pobudzająco na trzustkę, obniża poziom cukru we krwi, przyspiesza też przemianę materii. Jego niedobór, podobnie jak i innych mikroelementów, może spowodować spustoszenie w naszym organizmie.
Tak naprawdę nie wiadomo, czy sam niedobór chromu powoduje pewne dolegliwości, czy współtworzy te dolegliwości
- tłumaczy Katarzyna Biłous, dietetyczka.
Pewne jest to, że objawy jego braku mogą być związane z upośledzoną tolerancją glukozy, obniżoną wrażliwością tkanek na insulinę, zaburzeniem wzrostu, a także podwyższonym cholesterolem, czy ogólnym osłabieniem. Niedobory zauważa się także u pacjentów żywionych pozajelitowo.
Ale często pojawia się to w sytuacji, kiedy ktoś jest po jakimś urazie, przy przewlekłym stresie na przykład
- dodaje.
A także przy dużym wysiłku fizycznym, w okresie ciąży, lub samej laktacji. Kiedy jesteśmy w takiej sytuacji, a dodatkowo miewamy bóle głowy, wzmożoną drażliwość, zmęczenie, czy niepohamowaną ochotę na słodycze, warto sprawdzić na jakim poziomie jest chrom w naszym organizmie. Nie suplementujmy się jednak na własną rękę. Najpierw skonsultujmy nasze obawy z lekarzem.
Produkty bogate w chrom
Okazuje się, że w Polsce nie mamy takiego problemu z przyswajaniem chromu. Znajduje się on bowiem w wielu ogólnie dostępnych produktach.
Są to produkty zbożowe, są to szparagi, na które aktualnie jest sezon, są to grzyby, orzechy
- wymienia dietetyczka.
Ten pierwiastek znajduje się także w serach, w wątróbce, owocach, orzechach, czy ostrygach.
Mnogość tych produktów rzadko powoduje, że w naszej diecie faktycznie pojawia się niedobór chromu
- tłumaczy Katarzyna Biłous.
Zobacz też:
- Zadbaj o bezpieczeństwo oczu i ciesz się promieniami. Jak wybrać okulary przeciwsłoneczne?
- Tai-Chi – kiedyś sztuka walki, dziś uzdrawiania. Jak zacząć ćwiczyć?
- Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Korytowska