Przepisy kulinarne

Bezmięsna kuchnia poświąteczna z kminem rzymskim

Czym kmin rzymski różni się od polskiego kminku? Do czego najbardziej pasuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział wszystko o tej przyprawie i przygotował: roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami, placuszki naan, gulasz warzywny z ciecierzycą i sałatkę z fasoli i awokado. Smacznego!

Roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami

Składniki:
6 jajek, ugotowanych na twardo
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 
Listki kolendry
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Sól i pieprz
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
100 g suszonych pomidorów
1 główka sałaty masłowej

Przygotowanie:
Jajka pokroić i wymieszać z kminem, odrobiną soli i pieprzu. 
Dodać majonez i jogurt, wymieszać. 
Na koniec dodać listki kolendry. 
Szczypiorek posiekać, rzodkiewki i suszone pomidory pokroić w paski. 
Liście sałaty smarować pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem, rzodkiewką i suszonymi pomidorami. 
Zwijać w roladki, można pokroić na mniejsze kawałki.

Placuszki naan

Składniki:

Zaczyn
10 g drożdży
100 g mąki pszennej typ 750
80 ml mleka

Ciasto właściwe
30 ml naturalnego jogurtu
120 g mąki pszennej typ 750
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Dodatki
2–3 łyżki roztopionego masła
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30–60 min.
Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę, lekko zagnieść, podzielić na 6 części i uformować kulki.
Kulki rozwałkować na okrągłe placki.
Następnie naciągnąć z jednej strony, aby powstał kształt łezki.
Piec na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.
Posmarować roztopionym masłem, posypać posiekanym czosnkiem i/lub kolendrą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 2–3 min.

Gulasz warzywny z ciecierzycą

Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chilli
Duży kawałek imbiru
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 marchewki
2 czerwone papryki
0,5 główki młodej kapusty
1 puszka ciecierzycy
800 ml pasatty pomidorowej
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. 
Dodać posiekany czosnek, chilli i imbir. 
Przesmażyć wszystko przez chwilę. 
Dodać wszystkie przyprawy i całość prażyć razem przez 2-3 minuty. 
Dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę. 
Przesmażyć całość przez chwilę. 
Podlać wodą i poddusić aż warzywa będą miękkie. 
Dodać odsączoną ciecierzycę i zalać pasattą. Dusić całość przez 20 minut. 
Doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z ryżem lub płaskimi chlebkami.

Sałatka z fasoli i awokado

Składniki:
1 puszka fasoli „Czarne oczko”
2 awokado1 dojrzałe mango
Pęczek kolendry
2 pomidory malinowe
Oliwa z oliwek
Sok z limonki
Kmin rzymski
Sól i pieprz
Opcjonalnie: świąteczna pieczeń

Przygotowanie:
Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Awokado obrać i pokroić w dużą kostkę, podobnie z mango.
Pomidory malinowe pokroić w kostkę.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Obficie polać oliwą i sokiem z limonki.
Dodać listki kolendry.
Przyprawić kminem, solą i pieprzem.
Można podawać z poszarpaną pieczenią która została po świętach.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
3
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0