Przepisy kulinarne

Beata Pawlikowska z bratem Tymoteuszem i kuchnia pięciu przemian

W jednym z wywiadów powiedziała: "Nie dzielę ludzi na kobiety i mężczyzn, tylko na wojowników i leniwców". Uważa, że jedzenie może szkodzić, ale może też leczyć. Dziennikarka i podróżniczka Beata Pawlikowska oraz jej rodzony brat Tymoteusz Pawlikowski, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali dania, które wzmacniają serce i krew, aktywizują siły witalne oraz pobudzają umysł i ciało.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Młode warzywa z soczewicą

Przepis zgodny z zasadami chińskiej kuchni pięciu przemian
(proporcje dla 1 osoby)

Pęczek młodych warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por)
Kawałek małego kalafiora
4 łyżki czerwonej soczewicy
Pół pomidora
Trochę bulionu (ja używam wegetariańskiego bulionu w proszku)
Przyprawa curry, świeża kolendra

Gotujemy na teflonowej głębokiej patelni, gdzie nic mi się nie przypala, można też użyć garnka.Do patelni lub garnka wlać trochę bulionu. Marchewkę, selera i pietruszki umyć, pokroić w plasterki, dodać kalafiora podzielonego na małe cząstki. Wymieszać, dusić przez co najmniej minutę. Dodać pół łyżeczki przyprawy curry i pora pokrojonego w plasterki  Wymieszać, dusić przez co najmniej minutę. Dodać 4 łyżki czerwonej soczewicy. Wymieszać, dusić przez co najmniej minutę . Dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszać, dusić przez co najmniej minutę. Dodać ok. pół szklanki gorącej wody albo bulionu. Wymieszać, dusić tak długo aż soczewica spuchnie i wszystko będzie miękkie (ok. 30 minut)

To jest danie w przemianie Ognia. Porusza energię, rozprowadza ją od środka, wzmacnia serce i krew. Pobudza siły umysłowe, pamięć, świadomość i aktywność. Bardzo pasuje do obecnej pory roku, bo zgodnie z chińskim kalendarzem mamy już lato, które potrwa do końca lipca.

Koktajl truskawkowy
Składniki:
1 banan
Kilkanaście truskawek
Kilka łyżek wody mineralnej

(Składniki najlepiej trzymać w lodówce, wtedy koktajl będzie zimny i orzeźwiający)
Truskawki umyć, obrać szypułki. Banana obrać, pokroić na plastry. Wszystko wrzucić do miksera, zmiksować i pić od razu

Kawa z kuchni pięciu przemian
W szklanym albo emaliowanym garnku zagotować ok. litra wody, zmniejszyć ogień
Dodać 4 łyżki kawy (może być kawa prawdziwa, może być zbożowa albo zmieszane ze sobą)
Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać szczyptę cynamonu. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać szczyptę imbiru oraz 2 goździki. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu – i już można pić. To będzie kawa w przemianie metalu, czyli ostra. Kieruje energię do góry i na zewnątrz, oczyszcza organizm.

Ale można też gotować dalej, wtedy kawa będzie miała inne działanie:
W szklanym albo emaliowanym garnku zagotować ok. litra wody, zmniejszyć ogień
Dodać 4 łyżki kawy (może być kawa prawdziwa, może być zbożowa albo zmieszane ze sobą). Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać szczyptę cynamonu. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać szczyptę imbiru oraz 2 goździki. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać mały kawałek pomarańczy, mandarynki albo truskawki. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać trochę gorącej wody. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać trochę miodu albo cukru trzcinowego, można też dodać jeszcze trochę cynamonu albo kilka rodzynek. Gotować jeszcze kilka minut – i kawa jest gotowa, tym razem w  przemianie Ziemi, czyli rozprowadza energię równomiernie wszędzie, odżywia i balansuje.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0