Przepisy kulinarne

Basia Ritz i nasiona CHIA. Bogate w białko

Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MasterChef, omówiła najważniejsze zalety nasion CHIA, stosowanych od dawna w kuchniach świata, w Polsce jeszcze mało docenionych. Basi towarzyszył mąż, Uli Ritz.



Placuszki z chia
Składniki:
2 dojrzałe banany
4 jajka
2-3 łyżki chia
cynamon
ekstrakt waniliowy
świeże truskawki
świeża mięta lub bazylia
miód albo syrop klonowy
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, banany rozgnieść widelcem. dodać chia, odrobinę cynamonu do smaku i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Smażyć pojedynczo na patelni na odrobinie tłuszczu (olej z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy lub  masło klarowane. Serwować z truskawkami polane miodem lub syropem klonowym.



Zielony smoothie
(generalnie 1/3 zieleniny (baby szpinak, jarmuż, roszponka) do 2/3 owoców)
Składniki:
2 garście baby szpinaku lub jarmużu
½ banana
1 jabłko
1 kiwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka chia

Przygotowanie:
Miód lub odrobina syropu klonowego lub z agawy do osłody. Chia zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 10-15 minut. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego pojemnika i zblendować.

Chia-pudding  z jogurtem i malinami
Składniki:
2 łyżki chia
100 ml mleka kokosowego (lub migdałowego)
100 g jogurtu greckiego naturalnego
2 garści malin (mogą być mrożone)
ekstrakt waniliowy lub miąższ z laski wanilii
miód lub syrop klonowy lub z agawy

Przygotowanie:
Chia wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić (można wieczorem wstawić do lodówki i rano wyjąć gotowe) do napęcznienia. dodać jogurt, miód i maliny.

Śliwkowa marmoladka z chia
Składniki:
2 duże dojrzałe, miękkie śliwki
2 łyżki chia
miód, ekstrakt waniliowy do smaku

Przygotowanie:
Śliwki pokroić w kostkę, zgnieść widelcem do uzyskania miękkiej masy i wystąpienia soku. Dodać nasiona chia, miód i ekstrakt waniliowy (można dodać również cynamon lub inne ulubione przyprawy). Dobrze wymieszać i przełożyć do słoiczka (ca. 400 ml, ponieważ marmolada przybierze na masie). słoik wstawić do lodówki na parę godzin (min. 60 minut). Przechowywać w lodówce, do tygodnia zachowuje wszystkie walory.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0