Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów.

W Grecji oraz w Turcji baklawa przygotowywana jest zarówno na wielkie okazje, na przykład na ślub, jak i na co dzień, w formie deseru. Jeszcze do XIX wieku baklawa była uznawana za luksusową potrawę, którą można spożywać tylko z okazji świąt. Jakie jest pochodzenie baklawy, jak ją przygotować i na jakie okazje podawać?

Pochodzenie baklawy

Baklava to przysmak, którego pochodzenie bardzo trudno ustalić. Zarówno Grecy, jak i Turcy uważają, że baklawa była ich pomysłem. W Polsce baklawa (a właściwie bakława ) nie jest dobrze znana, jednak wyjeżdżając na wakacje do krajów bałtyckich, Polacy mają okazję skosztować tego deseru. Zdecydowanie można stwierdzić, że baklawa pochodzi z cesarstwa otomańskiego. Od XV wieku deser ten był przygotowywany w Pałacu w Konstantynopolu. W późniejszym okresie inne cywilizacje zaczęły zmieniać tę potrawę i dostosowywać ją do własnej kultury. Grecy stworzyli ciasto filo, które obecnie stanowi podstawę baklawy, natomiast Armeńczycy dodali do deseru przyprawy takie jak cynamon i gałka muszkatołowa . W XIX wieku w Turcji zaczęto produkować baklawy na skalę masową, dzięki czemu na przysmak ten mogła sobie pozwolić klasa średnia. W Turcji wciąż popularne jest jednak twierdzenie, że nie jest się wystarczająco bogatym, aby codziennie jeść baklavę. Obecnie, w zależności od regionu świata, baklawa jest przygotowywana trochę inaczej ze względu na różnorodne dodatki. Turcy podają baklavę z kajmakiem oraz z lodami.

Baklawa - składniki

Do przygotowania baklawy potrzeba kilku składników podstawowych:

· 1 opakowanie greckiego ciasta filo (ciasta listkowego),

· 200 g masła,

· orzechy lub migdały (około 500 g),

· przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki,

· ½ szklanki cukru.

Ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie, jednak można je dostać w supermarketach oraz w sklepikach specjalizujących się w kuchni greckiej.

Do baklawy możemy przygotować syrop, do którego potrzeba następujących składników:

· 3 szklanki cukru,

· sok z cytryny i/lub skórka cytrynowa,

· cynamon, miód,

· 2 szklanki wody.

W zależności od upodobań można zakupić także miód, pistacje, kajmak, syrop cukrowy i syrop miodowy. W różnych stronach świata przygotowuje się baklawę na różne sposoby. W naszym artykule zaprezentowana zostanie ogólna baza do tworzenia baklawy oraz dodatki w stylu greckim, czyli pistacje i orzechy włoskie. Deser można podawać na ciepło, chociaż zaleca się odczekanie doby, aby syrop się wchłonął. Baklavę należy przechowywać w lodówce.

Baklawa - sposób przygotowania krok po kroku

Ciasto filo rozmrażamy i pozostawiamy na blacie. Migdały rozdrabniamy, a następnie mieszamy z rozdrobnionymi pistacjami i orzechami włoskimi, a także z przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni. Roztapiamy masło i smarujemy nim blaszkę. Tworzymy około 6-8 warstw ciasta filo, a każdą z warstw smarujemy masłem. Następnie posypujemy warstwy mieszanką orzechów i przypraw i nakładamy kolejne dwie warstwy filo oraz orzechy. Postępujemy w ten sposób aż do wyczerpania naszej mieszanki. Ostatnim etapem jest ułożenie kolejnych czterech warstw ciasta filo posmarowanych masłem. Nacinamy ciasto w kwadraty lub trójkąty. Możemy także dodać po jednym goździku do każdego kawałka. Baklawę pieczemy aż do zarumienienia, czyli około 60-90 minut (w zależności od piekarnika, liczby warstw i dodanych składników). W międzyczasie możemy przygotować syrop. Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru do garnka i zalanie go wodą. Następnie dodajemy sok z cytryny i cynamon, a także miód. Syrop powinien zostać doprowadzony do wrzenia, a następnie gotować się jeszcze kilka minut. Po upieczeniu ciasta polewamy je syropem. Gotowe!

Baklawa - z czym podawać?

Baklawa jest deserem bardzo słodkim, dlatego należy unikać podawania jej z bitą śmietaną czy dodatkowym karmelem. Można zastosować metodę turecką i obok kawałka baklawy położyć na talerzu gałkę lodów. Deser doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty, w trakcie spotkania ze znajomymi czy zjazdu rodzinnego. W zależności od upodobań domowników i gości można stworzyć mniej lub bardziej słodką wersję baklawy - zrezygnować z syropu lub nasączyć deser wodą różaną.

Baklawa to deser polecany przede wszystkim łasuchom i osobom lubiącym słodkie przysmaki. Można podawać go na różne okazje, jednak należy pamiętać o tym, że przygotowanie jest czasochłonne.

Zobacz film: Zupa z kaszą quinoa. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0