Styl Życia

Aranżacja świątecznego stołu

Przygotowanie potraw wigilijnych pochłania nas do tego stopnia, że często aranżacje świątecznego stołu zostawiamy na sam koniec. W pośpiechu rozkładamy obrus, zapalamy świeczkę i rozpoczynamy kolację. Jak udekorować stół, aby zaskoczyć swoich gości? Cenne rady w studiu Dzień Dobry TVN zdradziła blogerka Anna Zając.

W przedświątecznym pośpiechu często zapominamy o aranżacji świątecznego stołu. Tak jak bogato, strojnie i z dużą uwagą zazwyczaj dekorujemy choinkę, tak w ten sam sposób moglibyśmy przybrać wigilijny stół, aby postawione na nim potrawy i przekąski prezentowały się nadzwyczaj elegancko i odświętnie. Jak to zrobić, zobaczcie sami.

Świąteczny stół

Połączeniem wszystkich świątecznych stołów jest zazwyczaj biały obrus, który uznany jest za klasykę. To, jakie wybierzemy dodatki i w jakim będą kolorze, zależy tylko od nas. Jak przyznała Anna Zając, w modzie wnętrzarskiej panuje dowolność, dzięki czemu możemy wszystko mieszać i łączyć. 

Zgonie z tradycją, pod świątecznym obrusem powinno znaleźć się sianko.
Myślę, że w każdym domu powinna pojawić się biała zastawa. Zastaw białych też mamy ogromny wybór i mogą one mieć swój styl.

- powiedziała blogerka.

Taka zastawa jest uniwersalna i praktyczna, gdyż wraz z potrzebą, możemy dobierać do niej poszczególne elementy. Jak zauważyła blogerka, aranżację świąteczną warto budować latami.

Zacznijmy od obrusu, zastawy, na początek szyszki, jakieś delikatne elementy na stole.

Każdego roku możemy dokupić nowy element. Dobrym pomysłem jest także zakupienie pudełka, w którym będziemy przechowywać zastawę i dodatki na specjalne okazje.


Zobacz też: 

Co sądzisz o tym artykule?
83
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0