Materiał promocyjny

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Źródło: mat. prasowe
Kwasy omega-3, zwane również "dobrymi tłuszczami", to związki o szerokim działaniu prozdrowotnym. Wspierają pracę niemal wszystkich układów ludzkiego organizmu, a według badań mogą również okazać się pomocne przy problemach z krążeniem[1] i stanami zapalnymi. Sprawdź, jak wpływają na zdrowie i w jakich produktach spożywczych je znajdziesz!

Czym są kwasy tłuszczowe Omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-32 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). To grupa tłuszczy, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem.

Wśród kwasów omega-3 wyróżniamy3:

Omegamania. Rodzaje kwasów Omega-3
Omegamania. Rodzaje kwasów Omega-3
Źródło: Mollers, opracowanie własne

Każdy z powyższych kwasów ma nieco odmienne właściwości i jednocześnie jest niezbędny do zachowania dobrego zdrowia, kondycji i samopoczucia.

Na co pomagają kwasy omega-3?

Biorąc pod uwagę właściwości prozdrowotne kwasów omega-3, można stwierdzić, że wspierają one niemal każdy układ i organ w organizmie człowieka. Na co pomagają kwasy omega-3?4

Ochrona układu krążenia i redukcja cholesterolu

Działanie antyagregacyjne kwasów omega-3 ogranicza ryzyko tworzenia się zakrzepów. Oprócz tego, kwasy omega-3 pomagają obniżać poziom cholesterolu, co z kolei ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy i jej konsekwencji, m.in. udaru czy zawału serca.

Dodatkowo kwasy omega-3 działają tonizująco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i w połączeniu z właściwościami antyarytmicznymi pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi i rytm serca5.

Kwasy omega-3 wspierają twój mózg

Kwasy omega wspierają procesy myślowe, pamięć i koncentrację, regulując syntezę neuroprzekaźników, takich jak dopamina i serotonina. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji6. Ich udział w syntezie serotoniny pomaga przeciwdziałać spadkom nastroju, zaburzeniom emocjonalnym i depresji.

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Źródło: freepik.com

Z kwasami omega-3 wzmocnisz odporność

Kwasy omega-3, a dokładnie zawarte w nich związki DHA i EPA, działają przeciwzapalnie oraz wykazują właściwości pobudzające makrofagi do funkcji żernych. Oznacza to, że obecność tych związków w organizmie sprzyja usuwaniu patogenów przez komórki układu odpornościowego7. Dzięki temu wzmacniają odporność i pozwalają organizmowi szybciej poradzić sobie z infekcją.

Kwasy omega-3 znajdziesz m.in. w suplemencie Mollers Complex Odporność, zawierającym dodatkowo witaminy D3 i K2 dla wsparcia odporności i zdrowia układu kostnego. Witamina D3 moduluje reakcję odpornościową organizmu, a K2 wykazuje działanie przeciwzapalne. Pamiętaj jednak, że podstawą w dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych zawsze jest dobrze zbilansowana dieta. 

Kwasów omega-3 szukaj przede wszystkim w tłustych rybach, owocach morza i olejach roślinnych. Jeśli masz trudności z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych wraz z dietą, wówczas możesz sięgnąć po dodatkowe wsparcie. 

Więcej wskazówek o tym, jak wzmocnić odporność znajdziesz w darmowym e-booku: Stres kontra odporność. Sprawdź i zadbaj o swoją odporność!

Mniejsze ryzyko chorób zapalnych stawów

Prawidłowa podaż kwasów omega-3 w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i łagodzi dolegliwości związane z chorobami reumatoidalnymi. Dodatkowo kwasy te wspierają prawidłowe procesy wchłaniania wapnia, zapewniając mocne i zdrowe kości oraz ograniczając ryzyko osteoporozy.

Zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 – kiedy warto wprowadzić suplementację?

Kwasy omega-3 nie mogą zostać zsyntetyzowane w organizmie ludzkim w ilości wystarczającej do zachowania dobrego zdrowia. Dlatego koniecznie trzeba uwzględnić ich podaż w diecie.

Dzienne zapotrzebowanie na konkretny rodzaj kwasów omega-3 przedstawia się następująco8:

  • kwas ALA – powinien stanowić około 0.5% wartości kalorycznej diety, 
    • kwas EPA + DHA – 250 mg na dobę to suma zapotrzebowania na oba rodzaje kwasów. 

      Suplementacja kwasów omega-3 zalecana jest m.in. osobom, które ograniczają podaż tłuszczy w diecie. Zwiększoną podaż NNKT, w tym kwasów omega zaleca się także kobietom planującym ciążę lub już spodziewających się dziecka oraz osobom starszym, jednak należy pamiętać o tym, aby wcześniej skonsultować to z lekarzem.

      Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
      Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
      Źródło: freepik.com

      Jak wybrać dobrej jakość preparaty z kwasami Omega-3?

      Rodzima dieta wciąż jest dosyć uboga w ryby i zdrowe tłuszcze. Dlatego w takiej sytuacji warto rozważyć dodatkową suplementację. Poszukując właściwego preparatu, zwróć uwagę przede wszystkim na źródło pozyskiwanych kwasów tłuszczowych i ich jakość.

      Znaczna część suplementów bazuje na oleju z wątroby ryb morskich, jednak jest zasadnicza różnica w jakości pozyskiwanych kwasów tłuszczowych, zależna m.in. od:

      • terminu połowu,  
        • gatunku ryby,  
          • sposobu hodowli. 

            Zwróć uwagę na skład preparatu i proporcję zawartych w nim kwasów omega, a także na to, czy opakowanie pozwala ochronić znajdujący się wewnątrz olej przed niekorzystnym działaniem światła. 

            Przypisy:

            [1] Mason, R., Sherratt, S., Eckel, R. “Omega-3-fatty acids: Do they prevent cardiovascular disease?”, Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism, 2023

            [2] HARRIS, William S. Omega-3 fatty acids. In : Encyclopedia of dietary supplements. CRC Press, 2004. p. 493-504.

            [3] [ibidem]

            [4] Siddiqui, R. A., Shaikh, S. R., Sech, L. A., Yount, H. R., Stillwell, W., & Zaloga, G. P. (2004). Omega 3-fatty acids: health benefits and cellular mechanisms of action. Mini reviews in medicinal chemistry, 4(8), 859-871.

            [5] REIFFEL, James A. et MCDONALD, Arline. Antiarrhythmic effects of omega-3 fatty acids. The American journal of cardiology, 2006, vol. 98, no 4, p. 50-60.

            [6] COLE, Greg M., MA, Qiu-Lan, et FRAUTSCHY, Sally A. Omega-3 fatty acids and dementia. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential fatty acids, 2009, vol. 81, no 2-3, p. 213-221.

            [7] Calder, P. “10 - Dietary fatty acids, lipid mediators, immunity, and inflammation”, Functional Dietary Lipids (Second Edition)

            [8] PSOTA, Tricia L., GEBAUER, Sarah K., et KRIS-ETHERTON, Penny. Dietary omega-3 fatty acid intake and cardiovascular risk. The American journal of cardiology, 2006, vol. 98, no 4, p. 3-18.

            Bibliografia:

            1. HARRIS, William S. Omega-3 fatty acids. In : Encyclopedia of dietary supplements. CRC Press, 2004. p. 493-504. 

            2. TROESCH, Barbara, EGGERSDORFER, Manfred, LAVIANO, Alessandro, et al. Expert opinion on benefits of long-chain omega-3 fatty acids (DHA and EPA) in aging and clinical nutrition. Nutrients, 2020, vol. 12, no 9, p. 2555. 

            3. BARCELÓ-COBLIJN, Gwendolyn et MURPHY, Eric J. Alpha-linolenic acid and its conversion to longer chain n− 3 fatty acids: Benefits for human health and a role in maintaining tissue n− 3 fatty acid levels. Progress in lipid research, 2009, vol. 48, no 6, p. 355-374.​ 

            4. Siddiqui, R. A., Shaikh, S. R., Sech, L. A., Yount, H. R., Stillwell, W., & Zaloga, G. P. (2004). Omega 3-fatty acids: health benefits and cellular mechanisms of action. Mini reviews in medicinal chemistry, 4(8), 859-871. 

            5. COLE, Greg M., MA, Qiu-Lan, et FRAUTSCHY, Sally A. Omega-3 fatty acids and dementia. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential fatty acids, 2009, vol. 81, no 2-3, p. 213-221. 

            6. REIFFEL, James A. et MCDONALD, Arline. Antiarrhythmic effects of omega-3 fatty acids. The American journal of cardiology, 2006, vol. 98, no 4, p. 50-60. 

            7. PSOTA, Tricia L., GEBAUER, Sarah K., et KRIS-ETHERTON, Penny. Dietary omega-3 fatty acid intake and cardiovascular risk. The American journal of cardiology, 2006, vol. 98, no 4, p. 3-18. 

            Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

            Materiał promocyjny
            podziel się:

            Pozostałe wiadomości