Na targu nie zawsze jest eko
Zakupy na targu kojarzą się nam ze zdrową żywnością, prosto od lokalnego rolnika. Za takie warzywa i owoce jesteśmy w stanie zapłacić więcej niż kupując w supermarkecie. Okazuje się, że często płacimy za nasze wyobrażenia, które mają niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Zdarza się, że handlujący na bazarze sprzedawcy kupują warzywa w dyskontach i sprzedają je jako produkty z ekologicznych upraw. Podobnie sprawa wygląda z jajkami.
Można zamówić na fermie jajka, żeby nie bili pieczątek i wciskać ludziom, że są wiejskie. Klienci się nie zorientują.
-zdradził jeden ze sprzedawców na jednym z warszawskich bazarów.
Niebezpieczne azotany
Dietetyk Dr. Hab. Inż. Dominika Matuszek razem ze swoimi studentami z Politechniki Opolskiej przepowadziła badania na warzywach z supermarketu i lokalnego targowiska. Okazało się, że poziom azotanów w warzywach kupionych w supermarkecie był w normie, natomiast w warzywach kupionych w osiedlowym warzywniaku poziom azotanów znacząco przekraczał dopuszczalną normę.
Azot w organizmie człowieka może być przekształcany w substancje dla niego szkodliwe, może mieć nawet działanie rakotwórcze.
-zaznaczyła dietetyk.
Po czym poznać produkty eko?
O tym, czym się charakteryzuje żywność eko w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Małgorzatą Waszewską z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.
Okazuje się, że żywność, którą można oznakować jako bio cechuje się pewną specyfiką tj. metodą produkcji, która jest przyjazna środowisku.
Jest to żywność kontrolowana, która posiada certyfikat, a metoda produkcji, która obowiązuje w całej Unii Europejskiej jest naturalna, ze ścisłym ograniczeniem chemii rolnej, nawozów, pestycydów oraz GMO. W przypadku produkcji zwierzęcej jest zwiększony dobrostan zwierząt.
-zdradziła Pani Małgorzata.
Jeżeli szukamy produktów ekologicznych musimy zwracać uwagę na oznakowania żywności. Prawdziwy produkt bio posiada naklejkę z logo rolnictwa ekologicznego (zielone tło z gwiazdkami ułożonymi w symbol liścia) oraz nazwę odnoszącą się do metody jego produkcji czyli „bio”, „eko”, „organic”. Wszystkie te terminy są zastrzeżone dla tego typu produktów.
Kontrola jakości
Każdy producent żywności ekologicznej jest przynajmniej raz w roku kontrolowany przez inspektora jednostki certyfikującej, który weryfikuje czy wszystkie zasady są spełniane.
Podczas kontroli sprawdzane jest czy wszystkie zasady rolnictwa ekologicznego spełnione. Żywność ekologiczna jest kontrolowana na każdym etapie produkcji tj. od gospodarstwa ekologicznego gdzie są wytwarzane surowce, poprzez przetwórnie gdzie produkowana jest żywność aż po dystrybucję tych produktów. Kontrole te mają celu sprawdzenie czy nie doszło do np. wymieszania produktów i czy żywność jest wytworzona z surowców ekologicznych bez stosowani np. zabronionych substancji.
By sprawdzić wiarygodność producenta możemy sprawdzić jego certyfikaty w Internecie. Pod logo rolnictwa ekologicznego znajduje się kod jednostki certyfikującej. Jednostki certyfikujące publikują na swoich stronach internetowych wykaz aktualnych certyfikatów, więc można łatwo sprawdzić czy dany producent rzeczywiście ma certyfikat.
Zobacz też:
Domowa hodowla kiełków krok po kroku
Gluten - czym jest i czy szkodzi?
Piramida długowieczności, czyli jak żyć 120 lat?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: OJO Images RF