Domowa hodowla kiełków krok po kroku

Każdy z nas miał kiedyś okazję hodować rzeżuchę. Jeśli nie na Wielkanoc, to na lekcji biologii. Czy to oznacza, że mamy już tytuł "kiełkmastera"? Oczywiście nie. Dlatego w Dzień Dobry TVN Tomasz Kok, specjalista w dziedzinie ogrodnictwa, zdradził nam wszystkie arkana sztuki domowej hodowli kiełków. Co możemy wykiełkować? Czy potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt? Dlaczego warto jeść kiełki? I ile trwa ich hodowla?

Zobacz też: Kiełki. Skoncentrowana bomba witaminowa >>>

Metody uprawy kiełków Jak i gdzie kupować nasiona? Co potrzebujemy do hodowli? Jak przygotowujemy kiełki?

Metody uprawy kiełków

Jest kilka metod uprawy kiełków - w kiełkownicach, w szklarenkach . Ja najbardziej lubię tę w słoikach. Ponieważ jest najmniejsze ryzyko zapleśnienia i jest bardzo wygodna.

Jak i gdzie kupować nasiona?

Kupując nasiona trzeba zwrócić uwagę, żeby na opakowaniu było wyraźnie napisane, że są to nasiona na kiełki. Kupić je możemy w supermarkecie lub centrum ogrodniczym. Teraz są wszędzie. Nie można kupować tych "ogródkowych" ponieważ są one zaprawiane różnymi substancjami chemicznymi, które w gruncie się uwalniają, a w kiełkach by jednak zostały.

Co potrzebujemy do hodowli?

  • słoik
  • nasiona kiełków
  • woda
  • gaza
  • gumka recepturka

Jak przygotowujemy kiełki?

  • Nasiona wrzucamy do słoika i zalewamy ciepłą wodą z kranu, można też przegotowaną.
  • Zostawiamy na całą noc. Nasiona muszą 'złapać wody' i troszkę napęcznieć
  • Rano odlewamy wodę
  • słoik przykrywamy gazą
  • gazę spinamy gumką recepturką
  • dwa razy dziennie przepłukujemy nasiona letnią wodą - gazy nie trzeba zdejmować
  • słoik odstawiamy do góry dnem - zachowując jednak przepływ powietrza
  • gdy kiełki mają 2-3 centymetry możemy je jeść

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości